VIDEO: Mercedesova G klasa prkosi gravitaciji

Mercedesova G klasa, G-Wagen na njemačkom, impresivna je linija vozila koje proizvodi Steyr-Puch u Austriji po narudžbi njemačkog proizvođača automobila Mercedes-Benza.

G klasa razvijena je kao vojno vozilo, a prijedlog je došao od perzijskog šaha koji je nekoć bio veliki dioničar Mercedesa, dok je kao civilno vozilo na tržištu ponuđeno 1979. godine. Na nekim tržištima ovo se vozilo prodavalo pod imenom Puch (u Hrvatskoj je zaživio naziv “puh”), a Peugeot primjerice ima licenciranu varijantu ovog modela pod nazivom P4, ali s Peugeotovim motorom i dijelovima koji se razlikuju od originalne G klase.

Riječ je o vrhunskom terenskom vozilu. Koliko vrhunskom, pokazala je njemačka kompanija održavši demonstraciju vožnje u Sindelfingenu, pokraj Stuttgarta.

U demonstraciji vožnje sudjelovala su dva modela Mercedesove G klase, G500 i G300 CDI Edition PUR. Vozila su se prvo iskušala u usponu, a zatim i na spustu od 100%, odnosno 45 stupnjeva.

Dakle, gotovo okomit uspon, a zatim i spust prikazani u ovoj demonstraciji više su nego dovoljni da pokažu o kakvim je strojevima riječ.

Hidraulički upravljana rampa Iron-Shockl, koja se nalazi pokraj Daimlerove tvornice Sindelfingenu, pravo je mjesto za ispitivanje performansi terenskih vozila. Na ovom događaju bilo je više od 280 sudionika iz 130 zemalja svijeta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr