S jednim spremnikom goriva u Mondeu vozili 46 sati!

Norvežani Knut Wilthil i Henrik Borchgrevink u Ford Mondeu s 1,6-litarskim dizelskim motorom bez ikakva dodavanja goriva prošli su put od 2.536,4 kilometara i tako postavili europski rekord.

Wilthil i Borchgrevink u subotu ujutro u pet sati krenuli su iz Helsinkija na put prema Oslu. Nakon 46 sati putovanja i prijeđenih 2.536,4 kilometara oni su s praznim spremnikom goriva svog Ford Mondea stigli na svoj cilj, 25 kilometara sjeverno od Osla.

Zanimljivost je da su oni na svojem putovanju trošili samo 2,8 litara goriva na 100 kilometara, te im je spremnik napunjen sa 70,92 litara goriva bio dovoljan za cijeli put.

Iako nisu sigurni da su oborili svjetski rekord, jedno mogu tvrditi:

“Ono što bez rezerve možemo reći je da smo postavili europski rekord. Pokušali smo sličan rekord postaviti i prošle godine, kada smo putovali od Murmanska u Rusiji do Osla, ali su uvjeti bili preteški. Dio puta u Rusiji bio je prekriven kamenjem, a u Švedskoj je cijelo vrijeme padala kiša. Ovaj put uvjeti su bili na našoj strani, što nam je omogućilo rekord”, poručili su Norvežani.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr