Google kaže da je FBI špijunirao njihove korisnike

Google je objavio izvješće o transparentnosti otkrivši pritom da je nakon donošenja Patriot Acta dobio niz službenih zahtjeva američke vlade koji se odnose na nacionalnu sigurnost.

Patriot Act, sporni protuteroristički zakon, donesen je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Ako Google (ili bilo tko drugi) dobije takav zahtjev (National Security Letter – NSL), mora otkriti sve informacije za koje vlasti smatraju da su “relevantne za ovlaštenu istragu u borbi protiv međunarodnog terorizma ili tajnih obavještajnih aktivnosti”.

Takav zahtjev omogućuje američkoj vladi da bez sudskog naloga prikuplja informacije o komunikacijama i financijama Amerikanaca, piše Wired.

Google ipak nije otkrio točan broj zahtjeva.

“Primijetit ćete da govorimo o brojčanim rasponima umjesto o točnim brojkama. Ovo se odnosi na pitanja koja su postavili FBI, Ministarstvo pravosuđa i mnoge agencije koje zabrinjava da bi objava točnih brojki mogla dovesti do otkrivanja informacija o istragama. Planiramo ažurirati ove brojke na godišnjoj razini”, rekao je Richard Salgado, pravni direktor Googlea.

Primjerice, između 2009. i 2012. godine, Google je dobio između nula i 999 zahtjeva. Zahtjevi za korisničkim podacima skočili su za 122 posto u tom razdoblju.

Ovo je prvi put da je Google objavio neke podatke o količini NSL-ova. Mnoge zabrinjava izostanak sudskog nadzora kod ove vrste zahtjeva jer je ostavljen prostor za zloupotrebe. Organizacija Electronic Frontier Foundation ova pisma nazvala je “opasnima”, a kontrola američkog Ministarstva pravosuđa je 2007. godine u reviziji otkrila da je FBI zaista zloupotrebio svoj autoritet i NSL-ove i to u mnogim slučajevima. Nakon 11. rujna FBI je sklopio multimilijunske ugovore s kompanijama kao što su AT&T i Verizon zahtijevajući od njih da smjeste zaposlenike unutar FBI-a i da se tim zaposlenicima omogući pristup bazama podataka kako bi mogli odmah servisirati zahtjeve FBI-a za telefonskim zapisima. Kontrola je također otkrila da su zaposlenici omogućili agentima FBI-a ilegalno pregledavanje korisničkih podatka bez ikakvih službenih dokumenata koji to odobravaju, pa čak i bez NSL-ova.

Teroristi bi zacijelo pobijedili da nam Google otkrije koliko je točno puta FBI zatražio podatke o klijentima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr