REKORD BURZE

Suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin bogatiji za 8 milijardi dolara u jednom jedinom danu

I to sve zahvaljujući Wall Streetu.

Suosnivači Googlea i Larry Page i Sergey Brin dodali su po četiri milijarde dolara na svoje pojedinačne račune i to zahvaljujući – burzi.

Dionice njihove tvrtke porasle su za čak 16%, prošli tjedan nakon objave kvartalnih rezultata koji su boljih od očekivanih te nakon obećanja da će kompanija unijeti više discipline u potrošnju.

Dionice su u petak zatvorile burzu na vrijednosti od 672,93 dolara, što je jednodnevni porast od više od 93 dolara. Time je potaknut i rast vrijednosti dionica koje drže Page i Brin, kao što je detaljno opisao Bloomberg.

Uspon dionica nije samo sreća za Googleove lidere; to je ujedno i najveće jednodnevnio stvaranje bogatstva u povijesti Sjedinjenih Država – 51 milijardu dolara, rekao je Howard Silverblatt iz S&P Dow Jones Indices za list USA Today.

Ovo je bila vrlo uspješna godina za Pagea i Brina. Njihovo bogatstvo naraslo je svakome po 24% ove godine, što je povećanje od oko 7 milijardi dolara za svakog od suosnivača Googlea. Predsjednik Eric Schmidt, koji posjeduje 1,3% Googlea, povećao je svoje bogatstvo za 22% u ovoj godini.

Njihovo bogatstvo povezano je s optimizmom ulagača u budućnost Googlea. Prošlog petka je aktivnost na burzi dodala 65 milijardi dolara za tržišnu kapitalizaciju kompanije, što je najveći pojedinačni dobitak u jednom danu ikada u povijesti. Time je Google drugi najveći tehnološki rival odmah iza tvrtke Apple, koji ima tržišnu vrijednost od oko 746 milijardi dolara.

“Ljudi bi trebali shvatiti da je Google jači i zdraviji nego što je to Wall Street ranije razumio”, rekao je Colin Sebastian, analitičar u tvrtki Robert W. Baird & Co.

 

Time.com/Tehnoklik.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr