VALVERDE JE PRONAŠAO POBJEDNIČKU FORMULU: / Ovo je razlog zbog kojeg će velikani i dalje drhtati na Camp Nou

Image
Foto: AFP

Nitko nije mogao niti zamisliti da će Barcelona toliko dobro otvoriti novu sezonu.

22.9.2017.
12:45
AFP
VOYO logo

Pogotovo nakon dva poraza od Real Madrida u španjolskom Superkupu.

Nogometaši Zinedinea Zidane bili su i više nego uvjerljivi pobjedom 3:1 na Camp Nou te 2:0 na Santiago Bernabeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to novi veliki udarac za Katalonce koji je došao desetak dana nakon, kako se činilo do tada, nezamislivog transfera Neymara u PSG.

Nogometna javnost gotovo je otpisala u tom trenutku Barcelonu kao ozbiljnog kandidata u borbi za naslov prvaka s vječitim rivalom iz Madrida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultatska uvjerljivost kojom je zračila Zidaneova momčad i načinom na koji su igrali, pogotovo dominacijom u veznom redu, u međuvremenu je krenula silaznom putanjom, što se može vidjeti po rezultatima u prvih pet kola Primere. Real je upisao dvije pobjede, dva remija i šokantan poraz u zadnjem susretu od Betisa na svom stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajuće je to što su dali samo devet golova dok su primili dva.

Barcelona je s druge strane otvorila prvenstvo na senzacionalan način. Nanizali su pet pobjeda, što je malo tko očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to imaju nevjerojatnu gol razliku 17:2.

Najzalsužniji za to je u prvom redu fantastični Lionel Messi, odnosno odluka Ernesta Valverdea da mu promijeni poziciju. Argentinac je u tri od pet utakmica u kojima je zabijao pogotke igrao isturenog napadača. To se pokazalo kao pun pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S te je pozicije zabio dva gola Alavesu, tri Espanyolu i četiri Eibaru, dok je igrajući na uobičajenoj desnoj strani nije zabio niti jedan. Praznih ruku ostao je u prvom kolu protiv Betisa te u četvrtom s Getafeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je Messi profitirao ovom promjenom govori i podatak prema kojem je lani u prvih pet kola igrajući na desnoj strani dao četiri gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valverde je ove sezone dosta mijenjao formacije, što zbog odlaska Neymara što zbog ozljede Suareza. Sve kako bi što bolje iskoristio ubojitost najboljeg igrača.

Messi je preuzeo svu odgovornost na sebe čime je na kraju profitirala momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suigrači pritom imaju veliku ulogu, što je za BBC pojasnio Ivan Rakitić.

"Moramo odraditi mnoge stvari za njega, on je najbolji igrač svijeta, možda i najbolji svih vremena. Morate biti svjesni da je drugačiji. Lako je gledati utakmicu iz svog doma i reći ‘da, i ja mogu igrati’, drugačije je kad ste na samom terenu”, kazao je Vatreni i dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Morate shvatiti da svaki igrač ima svoje mjesto u timu, a Leu nitko nije rekao ‘radi što god hoćeš’. On je tu gdje je, a na tu razinu stigao korak po korak. Mi znamo da moramo za njega odraditi posebne stvari. Svakako mu je lakše primi li loptu s četvoricom ispred sebe umjesto sa njih deset.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim pitanje je koliko će moći nositi Barcelonu jer je sezona duga, a igrač koji je došao kao zamjena za Neymara, Ousmune Dembele, neće zbog ozljede zaigrati prije siječnja.

Zbog toga je Barci izrazito bitno da Suarez što prije uđe u formu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedi li se, inače, statistika Barcelone ove i prošle sezone, odmah upada u oči činjenica da je klub s Camp Noa ove jeseni startao puno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su učinkovitiji u napadu, puno su bolji i defanzivno. Lani su naime nakon pet kola bili na tri pobjede, remiju i porazu uz gol razliku 14:6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprije se znalo da je nakon odlaska Danija Alvesa momčadi potreban pravi desni bek, a njega su dobili u Nelsonu Semedu čime su učvrstili obranu.

Iako su nogometaši Barcelone ove sezone stvorili deset šansi manje nego lani u ovom periodu (57) povećala im se učinkovitost. Čak 64 posto njihovih udaraca išlo je prema vratima suparnika, dok ih je lani išlo 49 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se čini da je Valverde pronašao pobjedničku formulu pa će velikani i dalje s respektom morati gledati prema Camp Nou čemu je dokaz o razbijanje Juventusa 3:0 u Ligi prvaka.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo