NADAL I MUGURUZA ULAZE U POVIJEST: / Ovo se u tenisu nije dogodilo već 20 godina

Image
Foto: AFP

Za Nadala je ovo treći put da je proglašen najboljim u ovom izboru, a Muguruza će po prvi put primiti tu nagradu.

8.12.2017.
15:29
AFP
VOYO logo

Najbolji tenisač svijeta Španjolac Rafael Nadal i njegova sunarodnjakinja Garbine Muguruza koja je ove godine osvojila naslov wimbledonske pobjednice, proglašeni su svjetskim prvacima za 2017. godinu u tradicionalnom izboru Međunarodne teniske federacije (ITF) objavljeno je u petak iz londonskog ureda ove organizacije.

RAZOČARANI ČILIĆ RASKINUO SURADNJU S LEGENDOM: ‘Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s njim i želim mu sve najbolje’

Izbor se obično vodi pozicijama na ljestvicama, ali kako je prvoplasirana tenisačica svijeta Rumunjka Simona Halep ostala bez Grand Slam naslova, prednost je dobila Španjolka koja se na kraju 2017. godine našla na 2. mjestu pojedinačne WTA ljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal najstariji dobitnik ove nagrade

Za Nadala je ovo treći put da je proglašen najboljim u ovom izboru, a Muguruza će po prvi put primiti tu nagradu. Već gotovo 20 godina se nije dogodilo da ITF-ovi svjetski prvaci dolaze iz iste države. Posljednji put se to dogodilo 1998. godine, kad su najboljima proglašeni Amerikanac Pete Sampras i njegova sunarodnjakinja Lindsay Davenport. Nadal je kao 31-godišnjak postao najstarijim dobitnikom ove nagrade koja se u pojedinačnoj konkurenciji kod tenisačica i tenisača dodjeljuje od 1978. godine, kad su laureati bili Šveđanin Bjorn Borg i Amerikanka Chris Evert.

"Jako sam sretan što ću dobiti ovu nagradu. Prošle su četiri godine otkako sam posljednji put završio godinu kao 'broj 1' i zbog toga je osjećaj poseban. Zahvaljujem mojoj ekipi, mojim navijačima, a posebno mom ujaku Toniju za sve ove godine", stoji u izjavi Nadala u službenom priopćenju ITF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postati svjetskom prvakinjom u tako izjednačenoj sezoni za mene je sjajno, a pogotovo zato što je Rafa dobio nagradu kod tenisača. On je veliki uzor i ovo je veliki trenutak za španjolski tenis. Znala sam da će se naporan rad jednom isplatiti, a osvajanje Wimbledona i uspon do prvog mjesta na svijetu bili su posebni", istaknula je Garbine Muguruza.

Argentinac Axel Geller i Amerikanka Whitney Osuigwe najbolji juniori

Najbolji su proglašeni i u ostalim kategorijama. Tako su kao najbolji muški par izabrani wimbledonski pobjednici i vodeći na ATP ljestvici parova Brazilac Marcelo Melo i Poljak Lukasz Kubot, najbolja ženska kombinacija su Tajvanka Yun-Jan Chan i Švicarka Martina Hingis, također najbolji na WTA ljestvici parova. Chan je postala prva Tajvanka koja je osvojila ovu nagradu, dok je Hingis ovo već treća u paru i ukupno šesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentinac Axel Geller i Amerikanka Whitney Osuigwe imenovani su ITF-ovim juniorskim svjetskim prvacima. U konkurenciji tenisača u kolicima po prvi put je najbolji Argentinac Gustavo Fernandez, a kod tenisačica u kolicima nagradu je drugi put odnijela Japanka Yui Kamiji. Po prvi put je biran najbolji i u kategoriji kvadriplegičara, a izbor je pao na Amerikanca Davida Wagnera.

Već prema tradiciji, nagrade najboljima bit će uručene na svečanoj večeri u Parizu tijekom održavanja Roland Garrosa. Svečanost će se održati 5. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo