Đoković zamalo napravio nemoguće u velikoj drami

Španjolski tenisač Rafael Nadal apsolutni je vladar Roland Garrosa, ali i terena sa zemljanom podlogom.

7.6.2013.
18:18
VOYO logo

Suparnici se mijenjaju, ali Nadalu nitko ništa ne može na zemlji Roland Garrosa. Nekada, prije sada već dosta godina, najviše mu se približio Roger Federer. No, još je dalje došao prvi igrač na svijetu Novak Đoković, ali bez konačne realizacije. Prošle godine je Nadal protiv Đokovića dobio finale u četiri seta, ovaj put je slavio u polufinalu, u velikoj drami pet setova.

Nadal će u nedjelju loviti nevjerojatnu osmu titulu u Roland Garrosu, a suparnik će mu biti ili sunarodnjak David Ferrer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom setu je jedini do breaka došao Nadal, kod 3-3, te je nakon startne agresivne igre Đokovića, primirio suparnika i dominirao set i pol. U drugoj je, pak, dionici Nadal slomio prvog igrača svijeta na servisu kod 2:2, ali od tog trenutka, pa do kraja seta, Đoković je nanizao četiri gema i izjednačio u setovima.

Tako dobiveni drugi set mogao je najaviti nastavak dominacije Đokovića u trećem setu, ali to ne da je izostalo, već je srpski tenisač bio potpuno podređen. Istina, treba naglasiti da je Nadal do prvog breaka, kod 1-0, došao uz pomoć suca koji je dobru Đokovićevu lopticu dosudio kao aut. No, i bez toga bi Đoković samo pratio sjajnu igru Nadala u tom setu koji je završen sa 6-1 za Španjolca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtom se setu možda razvila i najveća borba ovog polufinala. Nadal je bio, činilo se, stalno jedan mali korak ispred, ali takvo što nije uspio materijalizirati u konačnu pobjedu. Break je Nadal radio kod 3-3 i kod 5-5, ali se oba puta Đoković vraćao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno treba naglasiti situaciju kod 6-5 kada je Nadal servirao i bio samo dva poena udaljen od pobjede i plasmana u finale (30-15)!

Nakon što je Nadal ostao kratak u tom servis-gemu, u tie-breaku je nastavio gledati kako se Đoković budi. Dobio je prvi igrač svijeta tie-break (7-3), a potom odmah na startu petoga došao do breaka i prvi put u polufiinalu poveo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vrlo brzo se Nadal oporavio i počeo je odmah stiskati Đokovića u svakom njegovom servis gemu. Naposljetku, break je Nadal vratio za 4-4, a do konačne je pobjede došao oduzevši suparniku servis bez izgubljenog poena kod 8-7. Dva posljednja poena je Đoković forhendima izbacio debelo u out.

Španjolski tenisač Rafael Nadal će u nedjelju na Philippe Chatrier stadionu u Parizu loviti osmu titulu pobjednika u Roland Garrosu! Suparnik na putu prema tom nevjerojatnom ostvarenju će mu biti David Ferrer ili Jo-Wilfried Tsonga... U sjajnom polufinalnom ogledu Nadal je pobijedio prvog igrača s ATP ljestvice Novaka Đokovića sa 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7. Iako je kod 6-5 u četvrtom setu servirao za meč španjolski je tenisač morao igrati peti set u kojem je trebao nadoknaditi i break minusa. Sve je na kraju završilo dobro za sjajnog Nadala koji je tijekom 2013. godine igrao finala na svim turnirima na kojima je nastupao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo što je posebno fantastično ostvarenje ako se zna da drugu polovicu 2012. godine nije igrao zbog teške ozljede koljena. Osvojio je Nadal turnire u Sao Paulo, Acapulcu, Indian Wellsu, Madridu, Barceloni i Rimu, dok je finala igrao u Vina del Maru i Monte Carlu.

"Bio sam spreman na sve. Bio sam spreman na iscrpljujuću borbu, jer takvo što zahtjeva meč protiv Novaka. On je veliki šampion i borac. Ova pobjeda mi mnogo znači, posebna je, jer je došla na posebnom turniru, gdje sam ostvario toliko velikih uspjeha", rekao je Nadal i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da će gem kada sam servirao za meč biti nezgodan jer sam servirao protiv vjetra. Ali, nisam zato pao. Ponavljam, bio sam spreman na sve. Vrlo sličan meč smo igrali prošle godine na Australian Openu. Tada je za dlaku dobio on, ovaj put ja", rekao je Nadal.

Đoković: Ovo je bilo nevjerojatno, a iz svega izlazim jako razočaran

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, opet je bilo nevjerojatno. Često je tako kad se sretnem s Nadalom. Lijepo je što sam bio dio takvog sjajnog meča, ali iz njega izlazim silno razočaran. Nisam krio da mi je ove godine prvi cilj osvajanje Roland Garrosa. I bio je to glavni cilj, koji nisam uspio ostvariti. Čestitam Nadalu jer je bio izuzetno hrabar u važnim trenucima meča. Kada je imao break zaostatka u petom setu, odigravao je neke čudesne poene s osnovne linije. Stvarno, nevjerojatno", rekao je Đoković i dodao:

Sada sam silno razočaran, ali brzo ću se oporaviti. Ovaj poraz ne bi smio utjecati na mene. Uostalom, pa imat ću još poraza u karijeri od Nadala, kao i pobjeda. Odmorit ću se, zaboraviti i krenuti s pripremama za Wimbledon. David Ferrer, 31-godišnji španjolski tenisač, igrat će u nedjelju svoj prvi finale na nekom Grand Slam turniru. U Parizu, u Roland Garrosu će se dogoditi španjolski finale - Nadal protiv Ferrera... I dok je Nadal igrao čak četiri i pol sata, te za to vrijeme u teških i žestokih pet setova pobijedio Novaka Đokovića, Ferrer je daleko lakše riješio svoj polufinalni problem. Sa 6-1, 7-6(3), 6-2 je svladao domaćeg aduta Jo-Wilfrieda Tsongu. Bio je to njihov četvrti međusobni ogled i treća pobjeda Ferrera protiv 28-godišnjeg Francuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz cijeli meč je Tsonga pokazivao strahovitu nervozu. Uspio se smiriti tek početkom drugog seta kada je i poveo s breakom prednosti, ali je vrlo brzo prosuo takvo što. Imao je i krajem drugog seta šansu da izjednači na 1-1, ali taj dan je Ferrer u svemu bio bolji, jači, brži i koncentriraniji.

U prvom je setu Ferrer imao i tri set-lopte da dobije početnu dionicu bez izgubljenog gema. Dominirao je Ferrer potpuno i u tie-breaku drugog seta koji je bio itekako bitan u konačnici, a uvjerljivo bolji je bio i u trećem setu za zasluženu i uvjerljivu pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferrer je u meču došao do čak 17 break-prilika od kojih je iskoristio šest. Napravio je tek 21 neforsiranu pogrešku za razliku od čak 56 Tsonge.

Najava finala za Ferrera i nije najbolja. Osim što je Nadal gotovo nepobjediv u Roland Garrosu, ima i 19-4 u međusobnim mečevima u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roland Garros, polufinale: Nadal (3) - Đoković (1) 6-4, 3-6, 6-1, 6-7(3), 9-7 Ferrer (4) - Tsonga (6) 6-1, 7-6(3), 6-2

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo