SVE JE PRIZNAO

ĐOKOVIĆ OTKRIO SVOJU DRUGU STRANU: Najbolji tenisač današnjice iskreno o svojim tajnama

Srpski Kurir prenio je intervju Novaka Đokovića u kojem je najbolji tenisač današnjice odgovarao na pitanja od kojih većina nema veze sa sportom. Otkrio je pritom Đoković neke zanimljive stvari među kojima ima i mnogo onih nepoznatih.

Koja je najbolja strana toga što si slavan?

Poštovanje koje dobivaš.

Koje osobine najviše cijeniš kod drugih osoba?

Iskrenost, velikodušnost i ljubaznost.

Što te nervira ili frustrira kod drugih?

Neiskrenost i pesimističan pristup životu.

Što ti se najviše sviđa kod sebe?

Obično ne volim odgovarati na pitanja o sebi. To je na drugim ljudima, ali ako baš inzistirate, rekao bih da sam optimist. Ne samo u tenisu, nego u svemu u životu – vidim nadu i svijetlo kada ih drugi možda ne vide.

Šta ne voliš kod sebe?

To što kasnim, moram poraditi na tome. I možda sam ponekad nerealan u vezi sa stvarima koje mogu i ne mogu napraviti u životu.

Koji ti je najbolji trenutak na terenu?

Davis Cup 2010. godine, finala Wimbledona 2011. i 2014. godine, kao i finale Australian Opena sa Nadalom, najduže finale Grand Slam turnira u povijesti.

Koji ti je najgori trenutak na terenu?

Bilo je i takvih, ali radije se sjećam onih dobrih. Prvo što mi pada na pamet je poraz od Melzera u četvrtfinalu Roland Garrosa 2010. godine (Novak je tada vodio sa 2-0 u setovima i 2:0 u trećem). Poslije tog poraza prvi put u karijeri osjetio sam tako jaku sumnju i strah od nastavka karijere. To je bila jedna od prekretnica u karijeri.

Sa sadašnjim iskustvom, koji bi savjet dao sebi na početku karijere?

Budi strpljiv. Strpljenje je danas vrlina, ne posjeduje je mnogo ljudi. Istinski pozitivan stav prema tenisu i svemu u životu.

Koji je najbolji savjet koji ti je netko dao?

Odnosi se prema drugima onako kako želiš da se drugi odnose prema tebi.

Opiši svoj savršeni dan.

Pa, moram negdje spomenuti tenis – zaista ga volim, pa bih jedan sat igrao tenis. Jedan sat bih igrao golf, otišao bih u kazalište i proveo popodne s obitelji.

Jesi li tašt?

Ne.

Koja ti je bila najekstravagantnija ili najskuplja kupovina?

Vau! Moja najekstravagantnija kupovina vjerovatno bi bio automobil. Nisam toliko ekstravagantan, još nisam kupio kuću. Uskoro, uskoro.

Kojoj osobi iz sadašnjosti se najviše diviš?

Ima ih nekoliko. Richard Branson je jedan od njih. Veoma se divim i jednom svećeniku Srpske pravoslavne crkve kojeg sam upoznao na Svetoj gori u Grčkoj.

Koji je tvoj najveći strah?

Ne razmišljam o njima – iako ih imam, ne razmišljam o njima na taj način.

Koje je tvoje najveće blago?

Moja beba Stefan.

Da nisi tenisač, što bi volio biti?

Vjerovatno bih bio u sportu – ne znam bih li se njime profesionalno bavio. Vjerovatno bih bio i uključen u nešto u vezi sa prirodom jer je volim. Odrastao sam na planini i mnogo vremena provodio sam vani. Ipak, nisam siguran u kojem smjeru bi otišao moj život jer ne razmišljam u stilu ‘što ako’. Vjerujem da se u životu sve događa s razlogom, znači da sam s razlogom postao tenisač.

Koje je najbolje mesto na kojem si bio?

Moja zemlja mi je omiljeno mesto, Beograd i Kopaonik, planina na kojoj sam odrastao, ali ima i divnih mjesta na planeti koje sam obišao. Odabrao bih Perito Moreno, glečer na jugu Patagonije, u Argentini, jedna od najimpresivnijih stvari koje sam vidio u prirodi.

Na koje mesto bi najviše volio otići, a da do sada nisi bio?

Himalaja. Tibet, Nepal, volio bih ondje otići. Volio bih vidjeti cijelu Afriku, pogotovo Južnu Afriku. Malo više Južne Amerike, Machu Picchuu – to drevno duhovno mesto.

Koga bi najradije pozvao na večeru (može biti i povijesna ličnost)?

Nikolu Teslu. On je jedan od najvećih ljudi i najvećih znanstvenika u povijesti, on mi je zvijezda vodilja. Definitivno bih volio otići na večeru s njim.

Kako bi volio da te pamte?

Volio bih da me pamte kao dobru osobu, kao nekoga ko je iskoristio uspjeh u svojoj profesiji kako bi pomagao drugima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr