ŠUKER I DRUŠTVO ODABRALI: / Slovenac naslijedio Michela Platinija na čelu Uefe

Image

Slovenac Aleksander Čeferin izabran je na izvanrednom Uefinom kongresu u Ateni za nasljednika Michela Platinija na mjestu predsjednika Europske nogometne federacije.

14.9.2016.
11:17
VOYO logo

Predsjednik Slovenskog nogometnog saveza izabran je s 42 glasa nasuprot 13 koliko ih je dobio Nizozemac Michael van Praag.

Oba kandidata su u svojim nastupnim govorima obećali pomoći manjim zemljama i ligama koje su suočene sa sve izraženijom podjelom na mali broj bogatih klubova iz velikih zemalja i svih ostalih, posebno se osvrnuvši na moguću reorganizaciju Lige prvaka najavivši borbu protiv osnivanja moguće Super lige kojom prijete najbogatiji klubovi, no 48-godišnji Čeferin je u tom pogledu očito bio vjerodostojniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost i čast

"Velika je čast biti izabran, ali istovremeno to je i velika odgovornost. Moja mala Slovenija je vrlo ponosno zbog ovoga, a nadam se da ćete jednoga dana i vi biti ponosni", izjavio je Čeferin.

Po zvanju odvjetnik, Čeferin se odlučio angažirati u nogometnom svijetu 2011. godine kada je u veljači izabran za predsjednika NZS-a, a pod njegovim vodstvom NZS je postigao veliki organizacijski iskorak. Tako je izgrađen nogometni centar vrijedan 8.5 milijuna eura, a sjedište saveza je prebačeno iz Ljubljane u Brdo pri Kranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednik zadržat će se na čelu Uefe do 2019. godine do kada je trebao trajati mandat osramoćenog Platinija, koji je u svibnju morao odstupiti nakon što ga je Etička komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kaznila sa četiri godine zabrane rada u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz je, inače, dobio priliku obratiti se članovima kongresa na početku izvanrednog zasjedanja, a njegov izlazak za govornicu popraćen je pljeskom. Etička komisija Fife, koja je Platiniju izrekla kaznu, dopustila mu je obraćanje članovima kongresa Uefe unatoč zabrani iz "humanih razloga".

"Za mene je vrlo emocionalno biti ovdje, a ujedno sam i vrlo sretan jer će ovo biti moj posljednji govor na kongresu Uefe. Nastavit ćete raditi bez mene zbog razloga u koje danas ne želim ulaziti. Mogu samo reći kako je moja savjest čista, siguran sam kako nisam u ničem pogriješio i nastavit ću se boriti u tom smislu na sudovima. Hvala vam, hvala za posljednjih devet godina, mislim da smo napravili odličan posao. Prijatelji nogometa, zbogom", rekao je Platini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo