SRAMOTNI KRITERIJI NAGRAĐIVANJA: / Srpska bronca vrijedi dvostruko više nego hrvatsko zlato

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski vaterpolisti prošlog su vikenda u Budimpešti ispisali jednu od najljepših stranica hrvatske sportske povijesti, osvojivši naslov svjetskih prvaka.

1.8.2017.
11:56
PIXSELL
VOYO logo

Svaki igrač će za taj uspjeh biti nagrađen s 45 tisuća kuna, tako propisuje Vladina Uredba o dodjeljivanju državnih nagrada za vrhunska sportska dostignuća. Nagrade su gotovo jednake onima za olimpijsko srebro iz Rija kad su vaterpolisti dobili po 46 tisuća kuna. Zanimljivo je da mađarsko srebro vrijedi, barem kad su novčane nagrade u pitanju, pet puta više, piše Večernji list.

Mađari pet puta više, Srbi dvostruko

Suparnici koje su Barakude nadigrale u finalu dobit će za naslov vice-prvaka više od 200.000 kuna. Srpski vaterpolisti koje je Hrvatska u nadigrala u polufinalu i skinula ih s trona svjetskih prvaka za broncu će dobiti više nego dva Hrvata za zlato, oko 100.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su odredili koji su to sportovi od nacionalnog interesa. Vaterpolo je tu pri vrhu, pa naši sjeverni susjedi, s kojima se Hrvatska uvijek voli uspoređivati, imaju sjajne uvjete za vodene sportove koji su tradicionalno jaki u toj susjednoj zemlji.

Prestigli nas i u nogometu

No, zanimljivo je, iz hrvatske perspektive, što su Mađari otišli daleko i u nogometu, sportu gdje su prije 50 godina bili velesila, ali s današnjim rezultatima se ne mogu uspoređivati s rezultatima Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grade se stadioni, trening kampovi, igrališta, a u Hrvatskoj većina terena u HNL-u s prvim kišama izgleda poput oranica... S talentima nismo nikad imali problema, ali slaba infrastruktura uništava hrvatski sport.

Pa tako novi juniorski europski prvak na 800 metara, Virovitičanin Marino Bloudek, nema kružnu stazu za trening, a kad se uspije uvući u vojni kompleks kako bi trenirao, ta staza nije duga 400 nego 333 metra. Hrvatski atletičari još nemaju dvoranu za trening, dok se primjerice u Srbiji, izgradila već treća. Veslači se na Jarunu bore s lopočima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna strategija za sport je u izradi

Nacionalna strategija za sport još je u izradi, nadamo se da će se važan dio toga odnositi i na nužno potrebnu kategorizaciju sportova u Hrvatskoj. Jer, nisu i ne mogu biti svi isti, niti po brojnosti, niti po uspješnosti, niti po tradiciji. Država mora odrediti što može financirati, a koji će sportovi skupljati novac samo od sponzora.

Sad će uspješni vaterpolisti stati u red kod HOO-a i ispružiti ruku sa svih ostalih 87 sportova koji se financiraju iz blagajne HOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od HOO-a dobivamo pet milijuna kuna, a godišnje nam treba 12, 13, ali pokrivamo se s devet, deset milijuna", kazao je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić dodavši:

"Mađari bi za svjetski naslov dobili po 50 tisuća eura, a mi kao Savez dajemo igračima i izborniku premije od po 95 tisuća kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da vaterpolisti svojim uspjesima samo stvaraju probleme matičnom savezu koji onda mora pronalaziti novac za premije. Što si uspješniji, to ti je teže u Hrvatskoj...

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo