SRAMOTA NA HRVATSKI NAČIN: / 'Moguća je kazna Benderu'

Slučaj 'Bender' još uvijek trese hrvatsku košarku.

3.7.2015.
7:00
VOYO logo

17 - godišnji Dragan Bender gorući je problem hrvatske košarke. Ovaj najbolji košarkaš svijeta u svom godištu, centar kojem Amerikanci prognoziraju TOP pet pickova na NBA draftu, HKS je zbog ugovora s različitim dobavljačem opreme zabranio nastupiti na SP-u na Kreti.

Bender ima ugovor s jednim proizvođačem opreme, Adidasom. Savez s drugim, onim Michaela Jordana. Nitko ne popušta, pa Bender niti ne igra. Iako je Bender potpisao ugovor s Adidasom kada je savez imao potpisan ugovor sa spomenutim sportskim proizvođačem opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvatska zbog toga svega sad trpi. I to na natjecanju na kojem mora osvojiti jednu od medalja. Ova U-19 nacionalna selekcija prepuna je talenta, a kada bi joj još pridodali Bendera, onda bi to bilo to. I onda takav igrač ne nastupa na SP-u. Zbog tenisica. Zbog novca...

Benderov ugovor je privatne naravi

"Bilo je puno natpisa u medijima koji nisu provjereni. HKS skrbi o dvanaest selekcija. Znači, od 250 do 300 igrača, a kad kažemo skrbi mislimo da vodimo brigu o pripremi, logistici, sve kako bi naši reprezentativci imali što bolje uvjete. To znači 700 dana rada godišnje. Imamo privilegiju što smo potpisali ugovor s Jordan brendom, koji je ekskluziva Nike-a. I to je velika stvar", objasnio je tajnik HKS-a Željko Draksić u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo", te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo management Jordan brenda pitali zašto mi, odgovorili su nam zato što imamo sjajan rad s mladima, gdje se garantira određena budućnost. I upravo ti naši sjajni rezultati u mlađim selekcijama prodaju proizvode Jordan brenda, ne marketing. Što se tiče samog ugovora, Benderov ugovor je privatne naravi koji mi ne znamo, oni ne pitaju savez kad potpisuju određene ugovore. Prije dvije godine kada smo imali potpisan ugovor s konkurentskom tvrtkom, znači Adidasom, naši "dragulji" Šarić i Hezonja imali su ugovor s Nikeom i u Nike-ovom kampu nastupali su s opremom Adidas, jel' tada HKS imao ugovor s tim proizvođaćom opreme. Sad je samo obrnuta situacija", objašnjava Draksić.

Moguća kazna Benderu

No, Benderov manager kaže kako je Adidas 15. lipnja, navodno, uputio mail HKS-u upozoravajući na problem, a on isto napravio 18. lipnja, ali nitko nije reagirao. Također, navodi se kako se HKS upozorilo na problem, ali iz saveza nitko nije reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HKS je institucija i oni moraju razgovarati s nama. Ne želim ovdje dokazivati neke stvari. To je kao da danas dokazujete da je danas četvrtak. Vi imate određena pravila i mi o tome ne razmišljamo. To je fakt. To su ugovori kojih se mi držimo. Samo je u Hrvatskoj valjda moguće da vas proglase da niste profesionalac ako se držite ugovora. Nije ovo takav slučaj jedini. Naša dva igrača Žižić i Zubac sasvim su normalno prihvatili opremu Jordana. To vrijedi isključivo za mlađe selekcije i to svi znaju u cijelom svijetu", ističe tajnik HKS-a.

I što sad? Može li se što napraviti za buduće utakmice? Točnije za U-18 selekciju, pitao je voditelj emisije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može nikome drugome nego ljudima u savezu i pratiteljima košarke u Hrvatskoj više ili manje biti drago da neki reprezentativac, takav dragulj kao što je Bender, igra. Nama je najviše žao da on ne igra. I njemu samom. I želimo taj problem riješiti. Ali smo nemoćni. Ne možemo pretpostaviti jedan individualni ugovor naspram 11-godišnjeg ugovora za 2 do 3000 košarkaša i košarkašica. Moguće je da ćemo kazniti Bendera i prijaviti ga FIBA-i, ali nama nije cilj da kažnjavamo igrače. Nama je cilj da imamo jedan dobar odnos i da zajedno u tom dobrom odnosu damo maksimalnu logističku podršku. Da imaju najkvalitetnije uvjete za postizanje rezultata koje mi želimo", završio je Draksić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo