MANCHESTER UNITED IDE U LIGU PRVAKA: / Mladost Ajaxa nije mogla protiv lukavog Mourinha

Image
Foto: AFP
24.5.2017.
22:45
AFP
VOYO logo

Manchesterovo i Mourinhovo iskustvo ipak je presudili. Portugalski stručnjak dobio je i četvrto europsko finale u kojemu su igrale njegove momčadi. Mourinho tako ima Kup Uefa i Ligu prvaka s Portom (2003. i 2004.), Ligu prvaka s Interom (2010.) i sad Europsku ligu s Manchester Unitedom.

Sretni Pogbin gol

Taktički je Mourinho nadmudio kolegu Bosza i najmlađu momčad u povijesti europskih finala, pritisnuo je United odmah na početku Ajax, i tek što su se Nizozemci snašli, Englezi su vodili sretnim golom Paula Pogbe koji je šutirao s ruba 16-erca, a lopta se odbila od obrambenog igrača Ajaxa Sancheza i prevarila vratara Onanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 24. minuti Valencia je nakon solo-prodora opasno zaprijetio vratima Ajaxa, a u preostalih 20-tak minuta prvog dijela nizozemska momčad je imala veliku dominaciju u posjedu lopte, ali bez opasnosti za gol.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OVAKO SLAVI MANCHESTER UNITED: Mourinho na rukama, igrači u transu

Image

OVAKO SLAVI MANCHESTER UNITED: Mourinho na rukama, igrači u transu

Mkhitarian spretan pred Ajaxovim vratima

Manchester United je odmah na početku drugog dijela zabio i drugi gol - na ubačaj s kuta najviše je skočio Smalling proslijedivši loptu do Armenca Mkhtarijan, koji je na pet metara od gola okrenut leđima našao načina kako nogom pokraj Veltmanna pogoditi mrežu.

Više nije bilo izgleda da Ajax preokrene protiv čvrstog obrambenog zida koji je postavila Mourinhova momčadi koja će tako, unatoč činjenici što je u Premier ligi završila na šestom mjestu, igrati u Ligi prvaka sljedeće godine. Ajax će, kao drugoplasirana momčad nizozemskog prvenstva, morati u kvalifikacije za to natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 65. minuti Fellaini je u odličnoj prilici, ali glavom s pet metara puca u vratara, a u 83. minuti nakon vrlo dugo vremena ozbiljnije je priprijetio Ajax, no udarac Sancheza iz daljine odlazi preko grede.U 87. minuti Lindgard je išao sam na vrata Nizozemaca, ali mu je u posljednji trenutak Sanchez odnio loptu. Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje Engleza, kome se pridružio i Zlatan Ibrahimović, koji zbog teške ozljede koljena nije mogao igrati finale u svojoj zemlji.

https://streamable.com/25quh

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti klub sa sva tri europska trofeja

'Crveni vragovi su tri puta osvojili Kup/Ligu prvaka (2008, 1999, 1968), a jednom i Kup pobjednika kupova jednom (1991), a večeras su stigli i do naslova u Europskoj ligi. Preostala četiri kluba su Ajax, Juventus, Bayern i Chelsea.

Bio je to ujedno čak 66. trofej Manchester Uniteda u povijesti kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajaxu je ovo bilo deseto finale europskih kupova, prvo nakon 1996. godine, te ukupno četvrti poraz. 'Kopljanici' su do sada četiri puta bili europski prvaci (1971, 1972, 1973, 1995), a po jednom su slavili u Kupu kupova (1987) i Kupu Uefa (1992). Posljednje finale nekog kupa su igrali 1996. kada su izgubili od Juventusa u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manchester United - Ajax 2:0

Strijelci: 1:0 Pogba (18.), 2:0 Mkhitarian (48.)

Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba; Mata, Mkhitaryan, Rashford.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald; Schöne, Klaassen, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je, United je pobjednik Europske lige

90+4 - Neres nije uspio zabiti počasni gol za Ajax.

90'- Lijepa Mourinhova gesta, izlazi Mata, ulazi Unitedova legenda Wayne Rooney. Ovo je 559. njegova utakmica za United. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

88' - Odmah u sljedećoj akciji šutirao je Van de Beek, ali bio je to slab udarac, Ajax je propustio priliku zabiti barem počasni pogodak.

87' - U kakvoj je prilici bio Lingard, krenuo je u kontri prema Onani, ali mu je Sanchez uspio nekkao izbiti loputu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84' - Izašao je Rashford, ušao Martial

77' - Evo posla za slovenskog suca Skominu koji je ankon grubog starta dao žuti karton Juanu Mati. Dobro je mata kopačkom nagazio Klaaassena, dobro da nije došlo do teže ozljede. Stvorila se gužva, Herrera se bacio okružen igračima Ajaxa, ali Skomina nije nasjeo. Slovenac je na kraju dao žuti i Reidewaldu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

72' - Slobodni udarac za Ajax, izveo ga je Ziyech, ali je pogodio svog igrača u živom zidu

66' - Udarac Traorea je blokiran, onaj Ziyecha otišao je iznad gola, mladi igrači Ajaxa nikako ne uspijevaju pronaći put do Romerove mreže

Tekst se nastavlja ispod oglasa

57' - Žuti karton za Veltmana. Ajax dominira na terenu, ali teško da će taktičar Mourinho izgubiti utakmicu u kojoj njegova momčad u finalu vodi 2:0. Učinak 3 od 3 u europskim finalima dovoljno gotovoi o Portugalčevoj učinkovitosti.

52' - Fellaini je dobio žuti karton zbog starta s leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet od šest zadnjih golova za United, Mkhitarian je zabio u Europskoj ligi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48' - GOOOOL! United vodi 2:0, zabio je Mkhitarian! Iskoristio je Armenac gužvu pred Ajaxovim vratima nakon izvedenog kornera Mate, sjajno se snašao pored svog čuvara i donio veliku prednost Mourinhovoj momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj 1. poluvremena

45+1 - Gotovo je prvo poluvrijeme, United vodi 1:0.

45' - Igrat će se minuta sudačke nadoknade

44' -Traore je najopasniji igrač Ajaxa, ovaj put prošao je po desnoj strani, ali ga je nekako uspio izbaciti Darmian iz putanje, bez opasnosti da sudac pokaže na bijelu točku

38' - Nakon primljenog gola, Ajax je razbudio, Traore je prošao kroz Unitedovu obranu driblajući suparničke braniče, ali je na kraju izgubio loptu u izglednoj šansi.

31' - Prvi žuti karton na utakmice dobio je Mkhitarian, Skomina mu je dao do znanja da neće tolerirati startove kakav je ARmenac napravio na Veltmanu. Mkhitarian se odmah ispričao.

24' - Nova prilika za United, sjajno se prema vratima Nizozemaca sjurio Antonio Valencia, ali je Onana sjajno reagirao

18' - GOOOOL! Paul Pogba! United vodi od 17. minute, a zabio je kritizirani Pogba, uz puno sreće, jer se lopta odbila od obrambenog igrača Ajaxa i prevarila vratara Onanu. Dodao mu je Fellaini, a Pogba se odlučio na udarac sa sredine, metar izvan 16-erca.

Za Pogbu su igrači Ajaxa rekli kako "novac ne zabija golove", aludirajući na visoku odštetu veću od 100 milijuna eura, koju je Manchester platio Juventusu prošlog ljeta za francuskog veznjaka. Prvi put ove sezone, Pogba je zabio u dvije utakmice u nizu, jer je Premiership okončao golom protiv Crystal Palacea.

15' - I evo prvog udarca u okvir gola, izveo ga je Ajax. Younes je ubacio za Traorea, ali je Romero obranio

12' - United je iznenadio Ajax pristiskom, oduzeo im posjed lopte.

8' - Rashford je u želji da dođe do lopte napravio prekršaj na Valenciji

3' - Pogba je umalo iskoristio pogrešku vratara Onane i Veltmana koji su zbunjeno pratili tko će uzeti loptu, ali Francuz nije pogodio okvir gola

1' - Počelo je finale Europske lige, utakmicu sudi slovenski sudac Damir Skomina

20:45 - Uoči utakmice održana je minuta šutnje za žrtve bombaškog napada u Manchesteru, mnogi na Friends Stadiumu imaju transparente podrške žrvtama napada

20:35 - A ovako je Zlatan Ibrahimović koji nakon operacije koljena mora pauzirati ukupno devet mjeseci, došao na utakmicu:

A ovako su se navijači Ajaxa zagrijavali za finale:

20:30 - Jose Mourinho dobio je sva tri europska finala u kojima su igrale njegove momčadi, 2003. je s Portom slavio u Kupu Uefa protiv Celtica 3:2, godinu dana kasnije je pobijedio u Ligi prvaka, Portugalci su bili bolji od Pršinog Monaca 3:0, a 2010. je s Interom slavio protiv Bayerna 2:0.

20:00 - Mourinho je kao trener bio iznimno uspješan protiv Ajaxa, dok je vodio Real, slavio je u svih šest utakmcia i ima gol razliku 20:2. Sad će mu na klupi Uniteda suparnici biti Ajaxovi "tinejdžeri", uvjerljivo najmlađa momčad u finalu nekog europskog kupa s 22 godine i 282 dana. No, s druge strane, Mourinho je iznimno uspješan u finalima, od 13, njegove momčadi pobijedili su u 11.

United ima 65 trofeja, ali nema baš ovaj

ManU je u svojoj povijesti osvojio čak 65 trofeja, ali jedan mu nedostaje. Nikada nije osvojio Kup Uefa ili Europsku ligu. 'Crveni vragovi su tri puta osvojili Kup/Ligu prvaka (2008, 1999, 1968), a Kup pobjednika kupova jednom (1991).

"Vrijeme je da upotpunimo kolekciju," poručio je bivši Unitedovac Phil Neville.

Iz Ajaxa su na službenom Twitteru podsjetili United koji im trofej nedostaje...

A onda su im odgovorili iz Uniteda:

"Naša trofejna soba je prilično popunjena, ali ne brinite, uvijek možemo napraviti dodatno mjesta".

Premda 'Crveni vragovi' ove sezone igraju ispod razine ugleda kluba, navijače raduje podatak kako Jose Mourinho u europskim finalima ima skor tri od tri. Na klupi Porta je osvojio Kup Uefa (2003) i Ligu prvaka (2004), dok je s Interom bio prvak Europe (2010).

Jedan je od tek pet stručnjaka koji su bili prvaci Europe s dva različita kluba, a to je uspjelo još jedino Ernstu Happelu (Feyenoord, HSV), Ottmaru Hitzfeldu (Borussia Dortmund, Bayern), Juppu Heynckesu (Bayern, Real Madrid) i Carlu Ancelottiju (Milan, Real Madrid).

Portugalski stručnjak je u svom stilu dodatno naelektrizirao atmosferu izjavom kako Ajax uopće nije niti trebao biti u finalu.

"Ajax je sezonu počeo u Ligi prvaka i ispao je. Kako klub može u jednom sezoni igrati u dva europska natjecanja. Ako momčad ispadne iz Lige prvaka neka ide kući," poručio je Mourinho.

Ajax jedan od četiri kluba sa sva tri europska trofeja

Klub iz Amsterdama je jedan od četiri kluba koji su osvojili sva tri europska trofeja, a preostala tri su Juventus, Bayern i Chelsea. 'Kopljanici' su četiri puta bili europski prvaci (1971, 1972, 1973, 1995), a po jednom su slavili u Kupu kupova (1987) i Kupu Uefa (1992), međutim posljednje finale nekog kupa su igrali 1996. kada su izgubili od Juventusa u Ligi prvaka.

Zanimljivo, Ajax će u slučaju pobjede postati jedini klub koji je sve europske kupove osvojio u svim njihovim formama. Bio je pobjednik Kupa prvaka i Lige prvaka, te pobjednik Kupa Uefa, a sada može osvojiti i Europsku ligu. Slavio je i u Kupu kupova koji se nije mijenjao, već je ukinut.

Omjer 2-2

Finalni ogled u Stockholmu bit će njihov peti međusobni susret, a do sada je svaki klub upisao po dvije pobjede.

Ajax će u finalu biti bez Nicka Viergevera koji je u uzvratnom dvoboju polufinala protiv Lyona dobio crveni karton, dok je United bez ozlijeđenog Zlatana Ibrahimovića i suspendiranog EricaBaillyja koji je 'pocrvenio' u polufinalu protiv Celte. Upitan je i nastup Chrisa Smallinga i Marouanea Fellainija.

Utakmicu će suditi Slovenac Damir Skomina.

Vjerojatni sastavi:

Ajax: Onana - Tete, De Ligt, Sanchez, Veltman - Klaassen, Schone, Ziyech - Traore, Dolberg, Younes

Manchester United: Romero - Valencia, Blind, Jones, Darmian - Herrera, Fellaini, Pogba - Lingard, Rashford, Mhitarjan

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo