VIDEO: / Pomela i posramila sve konkurentice

Sjajna Austrijanka Marlies Schild ostvarila je na Sljemenu petu uzastopnu pobjedu u slalomu ove sezone u Svjetskom kupu. Snježnu kraljicu osvojila je četvrti puta u karijeri.

3.1.2012.
9:58
VOYO logo

Slavila je 30-godišnja Austrijanka prethodno u Zagrebu 2006., 2007. i prošle sezone. Prvi joj je put uspjelo pobijediti po četvrti puta u Svjetskom kupu na jednoj stazi. Bila je nedodirljiva i najbrža u obje vožnje. U prvoj joj je najbliža bila Slovenka Tina Maze sa 90 stotinki zaostatka, a u drugoj Amerikanka Lindsey Vonn koja je bila sporija za 49 stotinki. Na kraju je Schild imala čak sekundu i 40 stotinki brže ukupno vrijeme od Tine Maze koja je odradila odličan nastup u obje vožnje. Drugu vožnju postavio je njezin trener. Treće mjesto osvojila je Austrijanka Michaela Kirchgasser, koja je za svojom sunarodnjakinjom zaostala dvije sekunde i 27 stotinki. Lindsey Vonn je zbog golemog zaostatka za Schild iz prve vožnje (+3.02) na kraju osvojila deveto mjesto (+3.51). "Dala sam sve od sebe da vozim što brže. Bilo je teško, ali vrlo sam zadovoljna. Nikada niti na jednoj stazi nisam pobijedila četiri puta", skromno je izjavila Schild nakon utrke, koja je upisala 34. pobjedu u karijeri u Svjetskom kupu, a 32. u slalomu. Bilo je ovo osmo izdanje Snježne kraljice i prvo na kojem nije nastupila niti jedna hrvatska skijašica. Finkinja Tanja Poutiainen, koja je u Zagrebu slavila pobjede 2005. i 2008. godine, ovoga puta je osvojila šesto mjesto (+2.97), dok Njemica Maria Höfl-Riesch, koja je slavila 2009. godine, odnosno Francuskinja Sandrine Aubert, pobjednica 2010. godine, nisu završile drugu vožnju.

Vonn je vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 641 bodom, a Schild ima 101 bod manje. Treća je Tina Maze sa 390 bodova. U četvrtak se na Sljemenu vozi i slalomska utrka skijaša u Svjetskom kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Schild (Aut) 2:01.32 2. Maze (Slo) +1.40 3. Kirchgasser (Aut) +2.27 4. Mölgg (Ita) +2.74 5. Pietilae-Holmner (Šve) +2.83 Ukupni redoslijed u Svjetskom kupu: 1. Vonn (SAD) 641 2. Schild (Aut) 540 3. Maze (Slo) 390 Poredak u slalomu: 1. Schild (Aut) 500 2. Maze 287 3. Kirchgasser (Aut) 205

Marlies Schild po četvrti jer put postala Snježna kraljica. Briljantna druga vožnja nakon koje je ostavila Slovenku na drugom mjestu za čak 1.40 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još samo tri. Austrijanka Kirchgasser preuzela je vodstvo s 2:03.59. Miljenica zagrebačke publike Tina Maze sjurila se niz Sljeme i u velikom stilu zauzela vodeću poziciju, vrijeme 2:02.72.

Francuskinja Noens završila je utrku na tek na šestom mjestu. Još jedan Šveđanka Pietilae-Holmner hrabro je odradila svoju drugu vožnju, ali je za Moelgg zaostala 9 stotinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanka Moelgg uspjela je napokon skinuti Šveđanku Wikstroem, vrijeme 2:04:06. Dvostruka osvajačica Sljemena, Tanja Poutiainen zauzela je drugo mjesto, za vodećom je zaostala 23 stotinke.

Još jedan Šveđanka spustila se niz Sljeme, nakon hrabre vožnje Borssen je skinula Vonn s drugog mjesta ali zaostala za vodećom 9 stotinki. Vlasnica prošlogodišnjeg 'Velikog kristalnog globusa', Maria Hoefl-Riesch promašila je vrata i postala peta skijašica u drugoj vožnji koja nije uspjela završiti utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Švicarka Feierbend nije se proslavila, teš 6. mjesto. Dobar nastup Njemice Duerr osigurao joj je treće mjesto, no odmah ju je na četro mjesto bacila Šveđanka Hansdotter, Wikstroem je i dalje prva.

Prva se niz Sljeme u drugoj polovini od 30 skijašica spustila mlada Austrijanka Depauli, tek 9. mjesto. Švicarka Holdener zauzela je šesto mjesto s 1.24 sekunde zaostatka za vodećom Wikstroem. Amerikanka Stiegler uz velike muke došla je do cilja na, 15. mjesto i uz zaostatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kathrin Zettel nije uspjela završiti utrku, a nakon nje, Talijanka Curtoni zauzima treće mjesto s 59 stotinki zaostatka. Riskantna vožnja Slovakinje Zuzulove donijela joj je tek treće mjesto. Petnaest skijašica završilo je svoj nastup, sad slijede one najbolje.

Hrabra vožnja mlade Njemice Geiger ipak nije donijela vodeću poziciju. Drugo mjesto s 42. stotinke zaostatka. Wikstroem je napokon skinula Vonn, vrijeme 2:04.59.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemica Chmelar odradila je drugu vožnju i zauzela treće mjesto sa zaostatkom 1.19 za vodećom Vonn. Šarka Zahrobska spustila se niz Sljeme, ali nije uspjela preuzeti vodstvo, zaostatak 1.24.

Nakon loše prve vožnje Lindsey Vonn sjajno je odvozila drugu. Bez većih poteškoća preuzela je prvu poziciju s golemih 2.20 sekundi. Niz Sljeme se spustila i Bernardete Schild, sestre trenutno vodeće Marlies i zauzela drugo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanka Kiyisawa završila je trenutno na trećem mjestu i osvojila prve bodove u svojoj skijaškoj karijeri. Francuskinja Barthet promašila je jedna vrata i ostala bez bodova.

Prva je krenula Anna Goodman koja je svoju sljemensku utrku završila s vremenom 2:07.06. Talijanka Gius je bila brža za svega tri stotinke. Swenn-Larsson, na žalost, zbog pada prva je skijašica koja neće završiti drugu vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj vožnji, spektakularna Marlies Schild poput brzog 'vlaka' spustila se do ciljne ravnine ostavivši iz sebe sve konkurentice. Jedino je miljenica zagrebačke publike, Slovenka Tina Maze, uspjela izbjeći zaostatak veći od sekunde (0.90). Treće mjesto zauzela je Michaela Kirchgasser s 1.16 sekundi zaostatka. Najviše je razočarala vodeća u ukupnom poretku, Lindsey Vonn koja je zauzela tek 24. mjesto.

Kiša na Sljemenu je prestala, a temperatura zraka je između 1 i 4 Celzijeva stupnja. To su dobre vijesti nakon što je u noći na utorak na Sljemenu oko 3 sata počela padati kiša. Staza je dobro pripremljena i tretirana solju, te joj kiša nije naštetila. Ana Jelušić još je u ponedjeljak provjerila sljemenski Crveni spust, te se nakon više od osam mjeseci prvi put i spustila između 'kolaca'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislila sam da će mi to biti šok, dosad sam skupila tek 10 skijaških dana ove sezone, vrlo turističkih, ostalo vrijeme provodila sam u uredu. Ali, uživala sam, u cilj sam ušla s osmijehom, osjećaj mi je bio kao da sam se vratila kući. Staza je u dobrom stanju, zasad drži, no bude li lošije vrijeme, pitanje je koliko će to utjecati na rezultate", prenijela je Ana Jelušić svoje dojmove sa staze.

Ana je sedam puta nastupala na Sljemenu, a i ove godine kao glavnu favoritkinju vidi najbolju slalomašicu svijeta, trostruku pobjednicu sa Sljemena i braniteljicu naslova Marlies Schild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marlies Schild i Tanja Poutiainen imaju zajedno pet kruna, one su uvijek opasne na Sljemenu. Austrijanka je prva favoritkinja, ali kad je pod pritiskom zna i ona popustiti. Tina Maze sve je bolja u slalomu, diže formu. Maria Hofl-Riesch je lani ispunila sve ciljeve i ove sezone uživa, kaže mi da joj se nikamo ne žuri, da se polako 'ufurava' u sezonu. A što se Lindsey Vonn tiče, ona u slalomu nije takav majstor da bude među favoritima. Ja držim fige Zuzulovoj, ona je u Hrvatskoj uvijek kao doma, i premda ove sezone nije konstantna, vrijeme joj je za prvu pobjedu ili barem postolje", zaključila je Ana.

Start prve vožnje petog slaloma sezone je u 15 sati, a druga vožnja na rasporedu je u 18 sati. Prijenos utrke i najnovije informacije sa Sljemena možete pratiti na portalu Sportski.net. Po zadnjim vijestima, kiša koja je oko 3 sata u noći počela padati na Sljemenu ne bi trebala ugroziti održavanje utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza je da bi kiša mogla prijeći u snijeg, a padaline bi trebale prestati najkasnije do podneva. Nakon podneva prognozira se razvedravanje, te bi za drugu vožnju skijašice moglo dočekati i vedro vrijeme.

Staza je pripremljena i tretirana solju te joj kiša nije naštetila. Na Crvenom spustu u 9 je sati počelo postavljanje staze za prvu vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201102150360004-Ivica Kostelić

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo