RUŠI SE POVIJESNI STADION: / Barcelona i Alaves odigrat će tamo finale Kupa kralja, a onda dolaze bageri

Image
Foto: Screenshot/Twitter
14.2.2017.
11:50
Screenshot/Twitter
VOYO logo

Finalna utakmica igrat će se 27. svibnja, a nakon ljeta bi domaćin Atletico Madrid trebao preseliti na veći stadion Wanda Metropolitano koji još uvijek u izgradnji.

U planu je rušenje Calderona, pod čijom tribinom protječe rijeka Manzanares, te gradnja poslovnih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona brani naslov

Barcelona će ondje braniti naslov pobjednika kupa osvojenog lani trijumfom nad Sevillom od 2:0 nakon produžetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što će se igrati na tom stadionu, budi lijepa sjećanja na prošlu godinu. To je jedan povijesni stadion", izjavio Luis Enrique, trener Barcelone na konferenciji za medije. Katalonci su ove sezone u polufinalu izbacili Atletico Madrid pobjedom od 2:1 na Calderonu i remijem 1:1 u Barceloni.

Alavesu najveći uspjeh nakon finala Kupa kralja

Alavesu, koji je u polufinalu izbacio Celtu Vigo, ovo će biti prvo finale Kupa Kralja i najveći uspjeh nakon finala Kupa UEFA 2001. godine. Tada je izgubio sa 4:5 od Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudar katalonskog i baskijskog kluba u Madridu, kojem će prisustvovati španjolski kralj Felipe VI, mogao bi sa sobom donijeti političke poruke viđene prijašnjih godina na finalnim nogometnim i košarkaškim utakmicama. Publika momčadi iz pokrajina Katalonije i Baskije, gdje postoji želja za odcjepljenjem, znala je zviždati na španjolsku himnu kao prilikom finala 2015. u Barceloni gdje su se sučelili Barcelona i Athletic.

Perez odbio ideju da se igra na Santiago Bernabeu

Posljednjih dana se u Španjolskoj vodila rasprava o mjestu odigravanja te jedne utakmice, a predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, odbacio je mogućnost igranja na Santiago Bernabeu, koji ima 82.000 mjesta, obraloživši to radovima koji će se odvijati ondje tih dana. Alaves, iz glavnog baskijskog grada Vitorije, bio je za to da se igra u Bilbau, no otpala je i ta mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Atletico Madrida, Enrique Cerezo, najavio je još ranije kako će raditi na tome da finale bude na Calderonu. Tada se Atletico nadao igrati u finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom 'rojiblancosa' od 1966.

Na Vicente Calderonu, koji nosi ime po nekadašnjem predsjedniku Atletica, trebalo bi biti 55.000 gledatelja. Madridski crveno-bijeli igraju ondje svoje utakmice od listopada 1966. godine. Na stadionu s čije se središnje tribine vidi katedrala u centru grada odigrana su tri finala kupa od zadnjih deset. Trofej je 2008. podigla Valencia pobjedom nad Getafeom dok je 2012. slavila Barcelona protiv Athletic Bilbaa.

Iduće ljeto Atletico Madrid, s hrvatskim desnim bekom Šimom Vrsaljkom, seli na novi stadion Wanda Metropolitano s oko 20.000 sjedalica više. Njegov novi dom će nositi ime klupskog suvlasnika Wanda Grupe. Wanda, kompanija za nekretnine i operater najvećeg svjetskog lanca kino dvorana, drži 20 posto dionica Atletica. Novi stadion bit će na rubu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo igrao 1997. na tom stadionu

Vicente Calderon, čije je rušenje planirano za 2018., pod bagerima i dizalicama otići će u prošlost. Posljednji hrvatski klub koji je igrao ondje bio je 1997. godine zagrebački Dinamo. Modri su nakon remija 1-1 na Maksimiru izgubili sa 0-1 i time ispali u osmini finala Kupa UEFA-e.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo