PRVI VRATAR VATRENIH HVALI SUIGRAČA: / 'Modrić za Real znači ono što je Ivano Balić bio za rukomet'

Image

Danijel Subašić jedna je od najčvršćih karika hrvatske reprezentacije. Nakon Stipe Pletikose koji je 12 godina bio "jedinica" Vatrenih, nije bilo nikakve dvojbe tko je Pletikosin nasljednik.

11.2.2016.
8:00
VOYO logo

Svoju dobru formu, Subašić potvrđuje u Monacu, gdje brani već četiri godine. Stigao je u Kneževinu početkom 2012. godine. Bili su to teški trenuci za Monaco koji je tada bio drugoligaš. No, sad se momčad, sa Subašićem na vratima, bori za drugo mjesto u Le Championatu, iza vodećeg PSG-a.

'PSG je nedodirljiv'

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone u Monacu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Prilično sam zadovoljan. Jedini problem je nastao kad smo ispali iz Europske lige, to nismo očekivali, tim više jer smo prošle sezone igrali u četvrtfinalu Lige prvaka, izbacili Arsenal... No, ove sezone dobro guramo u francuskom prvenstvu. Trenutačno smo drugi, a kad bismo na kraju zadržali tu poziciju, jer je PSG nedodirljiv, bili bismo jako zadovoljni. To bi opet značilo da idemo u Ligu prvaka.

Image
Foto: AFP/JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Image
Foto: AFP/JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Francusko prvenstvo čini se da je već riješeno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: PSG dominira. Nama, koji smo na drugom mjestu, bježi 24 boda. Parižani nemaju ni jedan poraz, jedna su od najboljih europskih momčadi, mogli bi daleko u Ligi prvaka, barem u polufinale. PSG je u Francuskoj svijet za sebe, kad pogledate koje imaju napadače, Ibrahimović, Cavani, Di Maria... Vrh vrhova.

'Nisam mogao ni zamisliti ovako dobar nogometni put'

U Monacu ste već četiri godine, jeste li se zaželjeli promijeniti sredinu, možda zaigrati u nekoj drugoj od Liga petice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Ugovor s Monacom imam do 2019. i stvarno sam zadovoljan. Ovo je jedno od najboljih mjesta za život, dobro igram, standardan sam, zadovoljan svim uvjetima, bilo bi glupo tražiti nešto više od toga. Kad me netko pita kako mi je u Monacu, kažem mu kako se ovdje uistinu dobro živi... Nisam si mogao ni zamisliti ovako dobar nogometni put. Klub je odlično posložen. Ma, divota.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Kako biste ocijenili igru mladog hrvatskog veznjaka Marija Pašalića, koji ove sezone igra na posudbi u Monacu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Trener puno rotira na njegovoj poziciji, ali Mario kad god je ušao dobro je odigrao, zabio gol. Ne znam što će na kraju sezone, ali ako budemo izborili Ligu prvaka, bilo bi mu bolje da ostane, poznaje sredinu, može još napredovati. Francuska je liga jaka.

Specijalist za obranu jedanaesteraca

Postali ste specijalist za obranu jedanaesteraca, čak četiri puta zaredom vam suparnici nisu zabili s bijele točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Tri puta sam obranio, jednom je suparnički igrač gađao izvan okvira gola. Nema tu tajni, dobro se pripremam s trenerom, analiziramo napadače. Znam, primjerice, da netko 70 posto šutira u desnu stranu, ali na meni je u trenutku da procijenim gdje ću se baciti. Stvar je to treninga, ali i iskustva, instinkta.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Danijel Subašić

Euro se za vas igra na "domaćem" terenu, u Francuskoj? S kakvim ambicijama Hrvatska odlazi na kontinentalnu smotru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Sigurno nam je želja, u prvom redu, proći skupinu. Dalje što bude, ne treba se opterećivati nekim najavama, često onda ispadne upravo suprotno. Skupina je jako teška, svi mogu proći dalje i svi mogu ispasti. Sve reprezentacije imaju svoju računicu, nema autsajdera u skupini. Prva utakmica bit će jako važna, tu možemo mnogo dobiti na samopouzdanju.

Vezni red je najjača snaga Vatrenih

Bez obzira na, kako kažete, izjednačenost, je li Španjolska ipak favorit skupine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Sigurno su Španjolci u blagoj prednosti, ipak su oni osvojili dva posljednja naslova, imaju pobjednički gard. Ipak, u kvalifikacijama nisu briljirali, imaju svojih slabosti. Ni njima neće biti lako s Hrvatskom, Turskom i Češkom.

Image
Image

A koje su najjače strane hrvatske reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Sigurno je to vezni red, momčad koja ima Rakitića i Modrića je svakako u prednosti. Oni su standardni u Barceloni i Realu, Modrić je, k tome, izabran u Fifinu momčadi godine. Činjenica je da veliki Real nije pravi kad Modrić nije pravi. Jako puno znači za ekipu, on je igrač koji uvijek može napraviti razliku. Recimo, kao Ivano Balić u rukometu! Na sredini terena su još i Kovačić, zatim Badelj, pa i Pašalić, Halilović koji su igrali za mladu reprezentaciju. Svakako, tu Hrvatska stvara prednost na terenu, u veznom redu imamo sve top igrače. Istaknuo bih još i Perišića, ne samo zato jer je moj cimer, ha, ha... Ivan je najbolji igrač Hrvatske u kvalifikacijama, odličan i na SP-u u Brazilu. Tu su i napadači, Mandžukić i Kalinić koji su sjajni u talijanskoj Serie A. Znamo koliko se tamo igra čvrsto, a oni zabijaju redovito.

'Hrvatska ima tradicionalno dobre vratare'

Ima li Hrvatska sad veće šanse nego na prošlom Euru, kad je bila u skupini sa Španjolskom i Italijom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Na Euru 2012. Španjolska i Italija su bili favoriti, no možda smo baš i zbog toga igrali rasterećenije. Skupina u Francuskoj je, kao što sam rekao, iznimno teška i izjednačena. Puno toga ovisit će o prvoj utakmici s Turskom. S njima imamo dugu povijest međusobnih susreta, ali sve to treba zaboraviti. Tko to uspije, imat će veće šanse.

Image
Image

Prvi put idete na veliko natjecanje u statusu prvog vratara, koliko vam to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBAŠIĆ: Sigurno da mi puno znači. Ovo će biti moj treći Euro, bio sam i na SP-u. Stipe Pletikosa je bio ispred mene, puno mi je pomogao, osjetio sam velika natjecanja iznutra, vidio kako diše reprezentacija. Naravno, sad je odgovornost još veća. Hrvatska ima tradicionalno dobre vratara. Tu je Lovre Kalinić, kojemu iz sveg srca želim da ostvari dobar inozemni transfer, zaslužio je to svojim radom. Bio sam u Hajduku kad su ga slali na posudbe, ali on nije izgubio glavu, uspio je nakon svega. Osim Kalinića, tu su još Varga, Livaković, Ježina, pa mali Šemper iz Dinama. Ne trebamo se bojati za budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 5. veljače)

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo