POČINJE NOVA NBA SEZONA: / 'Svaka momčad s LeBronom je favorit'

Image
Foto: AFP, FREDERIC J. BROWN

Ako je vjerovati generalnim menadžerima, prvak NBA lige u 70. sezoni koja počinje u noći s utorka na srijedu, bit će LeBronov Cleveland.

27.10.2015.
12:01
AFP, FREDERIC J. BROWN
VOYO logo

Dobra vijest za suparnike Clevelanda je nepouzdanost ove ankete, jer GM-ovi su lani kao favorita izabrali San Antonio, a prvak je, nakon 40 godina, postala momčad iz Oaklanda.

Druga godina u Atlanti

O novoj sezoni NBA lige razgovarali smo s bivših hrvatskim izbornikom Nevenom Spahijom, koji je već drugu godinu pomoćni trener Atlante. Za Hawkse je prošla sezona bila jedna od najboljih u povijesti, jer je momčad koju vodibila prva na Istoku, sa 60 pobjeda, a kasnije je stigla do finala Istočne konferencije, gdje ju je nadigrao Cleveland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ambicije nam ostaju iste, ako govorimo o plasmanu, ne o broju pobjeda. Cleveland prošle sezone nije imao 60 pobjeda, ali je igrao u velikom NBA finalu. Cavsi su i ove sezone glavni favoriti Istoka. Momčad koja ima Le Brona Jamesa, ni ne može biti ništa drugo. On nije samo najbolji igrač kluba, nego, kako se ovdje kaže, 'league player', u rangu Jordana, Bryanta… S Miamijem je svake godine bio u finalu, kad je otišao, Heat ne može ni do doigravanja. Isto je bilo s Clevelandom kad je prvi put otišao. S njim su bili u finalu, bez njega nije bilo ničeg", kazao nam je Neven Spahija.

Image
Image

Iznenađenje lige

Atlanta je s trenerom Mikeom Budenholzerom bila jedno od najugodnijih iznenađenja lige, pa i više od toga, korak udaljena od velikog NBA finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas, otišao je DeMarre Carroll, ali njegovu će ulogu kvalitetno odraditi Bazemore i Sefolosha. Došli su nam Tim Hardaway Jr. i Justin Holiday, Schröder je play koji bi u mnogo momčadi bio starter, a kod nas počinje na klupi. Stigao je i Thiago Splitter, uglavnom, u odnosu prema prošloj godini, imamo dulju klupu", pojašnjava Spahija.

U NBA ligi vječna je usporedba dviju konferencija, a kvaliteta preteže na stranu Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, Kevin C. Cox
Image
Foto: AFP, Kevin C. Cox

Zapad jači

“Zanimljivo, Zapad je jača konferencija, ali mi smo prošle sezone imali sjajan omjer protiv momčadi iz doigravanja Zapadne konferencije. Istok se po kvaliteti približava Zapadu, vlada velika konkurencija, uz nas i Cleveland, tu su Washington, novi Miami, Boston, Toronto, Chichago. Brooklyn je za nijansu slabiji”, nabrojio je Spahija i izdvojio:

“Na zapadu ništa novo. Najveći trade napravio je San Antonio, koji je doveo svoju dugogodišnju želju LaMarcusa Aldridgea iz Portlanda. Ok, momčad je godinu dana starija, ali tu su Leonard i Green, momčad je uvijek fantastično uigrana.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvaci?

"Golden State je i dalje u vrhu. Moram priznati kako nikad nisam vidio da netko šutira kao Steph Curry. Iz driblinga, iz velike udaljenosti, van logike, van balansa. A što je najbolje, to on i trenira! Povijest će pokazati, ali mislim da je na putu postati najbolji šuter svih vremena u NBA ligi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tricaški trend

Ostali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su Houston i Dallas koji je napravio sjajan posao u prijelaznom roku, doveo najboljeg šutera Portlanda Wesleya Matthewsa i Derona Williamsa iz Netsa. Oklahomu nikako ne smijemo zaboraviti. Clippersi imaju sjajnu osovinu momčadi Paul-Griffin-Jordan. Zašto još nisu napravili iskorak? Ništa im ne nedostaje, ali drugi imaju jednako ili bolje."

Spahija nam je govorio o prevladavajućem trendu u NBA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predvode momčadi koje imaju najveći broj napada po utakmici i najveći broj šutiranih trica, u čemu je najbolji prvak, Golden State. Dok nisam došao u NBA nisam bio svjestan do kojih je to granica otišlo. Houston Rocketsi grade cijeli koncept igre na tome."

Četvorica hrvatskih igrača u NBA ligi

Hrvatska će u novoj sezoni imati četvoricu igrača u NBA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Bojana Bogdanovića očekujem da u drugoj sezoni stabilizira igru i ima manje oscilacija. Znao je prošle sezone imati sjajnih dionica, ali i razdoblja slabije igre. Ukupno gledajući, trebao bi biti na višoj razini. Damjan Rudež je došao u najmlađu momčad lige, Minnesota je već godinama u izgradnji. Nezahvalno je prognozirati kakva će biti njegova uloga. Teško je predvidjeti i sezonu rookiejaa, ali ako je Mario Hezonja izabran kao peti na draftu, on će sigurno igrati. Pretpostavljam oko 15 minuta, možda i 20 po utakmici. Orlando je momčad koja se stvara za budućnost. Hezonja je iznadprosječan NBA atleta, tu nema dvojbi. Vjerujem da će za tri godine, kada mu istekne rookie ugovor, dobiti maksimalni ugovor. Duje Dukan bio je u Atlanti na dva ljetna workouta, ostavio jako dobar dojam. Priželjkivao sam ga da Hawksi uzmu u drugom krugu drafta. Sigurno će biti u 15 igrača u Sacramentu. Sličan je tip igrača kao Rudež, ali mlađi i školovan je u američkom sustavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šariću mjesto u NBA-u

Spahija je bio jedan od najvećih zagovornika odlaska Darija Šarića u NBA ligu, već nakon sezone kad je s Cibonom osvojio ABA ligu.

"Dario je apsolutno već trebao biti u NBA ligi, jer tu igraju svi najbolji igrači svijeta. A Dario sad igra jednu utakmicu tjedno Eurolige, a onda igra protiv slabijih turskih momčadi. Nekad je sazrijevanje igrača u Europi imalo smisla, kad su tamo bili najbolji igrači. No danas gotovo da nema igrača koji bi po kvaliteti trebali biti tu, u NBA ligi, a da nisu ovdje. Siguran sam da bi Dario već u prvoj sezoni imao 20 minuta u Philadelphiji. Način na koji on igra u Europi, ne pomaže njegovu razvoju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Fiba ignorira NBA

Uz to, košarka se u Europi i Americi igra po različitim pravilima.

"Imam osjećaj da Fiba namjerno ignorira pravila koja su unaprijedila NBA ligu. Igra se kroz četiri, pet natjecanja po isto toliko pravila. Dok sam bio u Ciboni, čak sam u Italiji ulovio suca u nepoznavanju pravila, teško se u svemu tome snaći. Naravno da bi trebalo ujednačiti pravila prema NBA standardima jer NBA je uvijek bila predvodnik promjena i košarkaškog napretka. Ali, ljudima iz Fibe kao da to smeta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spahija je trener koji je u Europi bio prvak u šest država, osvojio je i Eurokup, ali zasad ne razmišlja o povratku. “Ako bi došla neka ponuda jako euroligaškog kluba, onda bismo o tome mogli razgovarati, ali sad ne razmišljam o tome, dušom sam i tijelom u NBA ligi."

Spahijini trenerski uspjesi:

Image
Image

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo