OVAKO VIŠE NE IDE: / Treba li nogomet izbaciti iz hrvatskog sporta?

Image

Analizu zašto bi za hrvatski sport bilo dobro da se nogomet odvoji u zasebnu cjelinu, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji, u cijelosti prenosimo sa stranice olimpijci.hr.

10.2.2016.
19:00
VOYO logo

"Utorak, 9. veljače 2016. godine, dan u kojem je na snagu stupio izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sportu skoro da i nije ostavio nikakvu drugu mogućnost: nogomet treba pothitno odvojiti od sporta i napisati o njemu poseban zakon! Otprilike onako kako je to riješeno i u Velikoj Britaniji.

Bavimo se samo nogometom

Spomenutog utorka smo se, naime, pod egidom sporta bavili samo i jedino nogometom, odnosno brojnim organizacijskim, kadrovskim, kriminalnim i ostalim problemima tog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić je, eto, u društvu dvoje odvjetnika javno odstupio s funkcije izvršnog predsjednika Dinama, ali to nema nikakve veze sa sportom već s istragom koju je zbog sumnje u malverzacije i izvlačenje stotina milijuna kuna iz kluba protiv njega pokrenuo USKOK.

Pa je onda izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović obznanio da HNS neće poštivati Zakon o sportu jer se on na njega ne odnosi. Ni to nema nikakve veze sa sportom već više s izjavom MOST-ovog saborskog zastupnika Ivana Kovačića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo da se što prije počne s primjenom Zakona o sportu, odnosno da mu se prilagode svi klubovi. Želimo transparentnost u sportu i da se javni interes postavi iznad privatnog i da sportske stranice ne izgledaju kao crna kronika'.

Što također nema veze sa sportom već opet samo i jedino s nogometom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba nam Zakon o nogometu

Nema nikakve sumnje da je sve te izmjene i dopune koje discipliniraju Mamića, Šukera i društvo trebalo ugraditi u Zakon o sportu i da bi te stavke trebale ostati i u nekom budućem zakonu, no za Hrvatsku i hrvatski sport bilo bi puno bolje kad bi se taj zakon zvao – Zakon o nogometu.

Nogomet se posljednjih desetljeća, kao kombinacija iznimno unosnog posla i zabave, izdigao daleko iznad svih ostalih sportova i nema više nikakvog smisla da tako dramatično zasjenjuje i opterećuje sve ostale subjekte s kojima dijeli prostor u društvenoj djelatnosti koja se zove sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno najveći problemi hrvatskog sporta – financiranje, kategorizacija, strategija, status sportaša – nemaju baš nikakve veze s hrvatskim nogometom, niti nogomet s njima. Sve te probleme je nogomet već poodavno riješio na drukčiji način i na nekim drugim razinama.

Za nogomet 1,71 milijuna kuna

Da nije tako ne bi najpopularniji, najmasovniji i najutjecajniji sport bio u Hrvatskom olimpijskom odboru 2015. godine 'stavka' od svega 1.714.509 kuna, od čeka je do 30. studenoga HNS inkasirao točno 891.207,50 kuna! Pitanje je jesu li u HNS-u uopće primijetili da im je to sjelo na račun...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima, istina, nogomet i nešto zajedničkom s ostatkom hrvatskog sporta, a to je zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu, kojeg su HNS i HOO zajedno podnijeli Ustavnom sudu. Ali ni to nema veze sa sportom, nego s novim savezništvom HNS-a i HOO-a, koje (savezništvo) također nema puno veze sa sportom. I zbog čega bi sport, odnosno nacionalne sportske saveze, trebalo što prije odvojiti od Hrvatskog olimpijskog odbora.

Nogomet izvan sporta i sport izvan HOO-a. Konačni lijek za izlječenje hrvatskoga sporta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(autor teksta je Marin Šarec, objavljeno 10. veljače na stranici olimpijci.hr)

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo