ZADNJI DAN SVJETSKOG PRVENSTVA: / Veliki šok za Amerikance u štafeti, 16. medalja za Allyson Felix

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Štafeta Trinidada i Tobaga osvojila je naslov svjetskog prvaka na 4x400 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu, detroniziravši SAD.

13.8.2017.
22:56
AFP
VOYO logo

Amerikanci su osvojili zlato na posljednjih šest SP-a u ovoj disciplini i bili su vodeći od prve izmjene sve do ciljne ravnine kada je Gordon pretekao Kerleyja i osigurao zlato za Trinidad i Tobago. Uz Gordona, za nove svjetske prvake trčali su još Jarris Solomon, Jereem Richards i Machel Cedenio. Broncu je osvojila domaća reprezentacija Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
[VIDEO] ZLATOOOO! SANDRA PERKOVIĆ JE SVJETSKA PRVAKINJA: /

Hrvatska junakinja pomela konkurenciju za drugi naslov u karijeri

Neuništiva Felix

Američka ženska štafeta na 4x400 metara osvojila je zlatnu medalju. Quanera Hayes, Allyson Felix, Shakima Wimbley i Phyllis Francis u finalu su slavile s gotovo šest sekundi prednosti ispred srebrne Velike Britanije. Pitanje zlata bilo je riješeno u drugoj izmjeni kada se ozlijedila Jamajčanka Anneisha McLaughlin-Whilby te je njezina ekipa morala odustati, a realno su samo Jamajčanke mogle zaprijetiti Amerikankama. Amerikanke su bile suverene na čelu, dok se u završnici vodila borba za srebno u kojoj je Emily Diamond na kraju za 41 stotinku uspijela biti brža od Poljakinje Justyne Swiety.

Velika Allyson Felix osvojila je svoju 16. medalju sa svjetskih prvenstava (11 zlata, tri srebra i dvije bronce), te je najuspješnija svih vremena, ispred jamajčanskih sprinterskih legendi Usaina Bolta i Merlene Ottey koji su ih osvojili po 14.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barshim konačno prvi

Kataranin Mutaz Essa Barshim (26) osvojio je naslov svjetskog prvaka u skoku u vis, potvrdivši svoju dominaciju u ovoj disciplini ove godine.

Barshim je do svog prvog globalnog zlata stigao s preskočenih 2.35 metara, tri centimetra manje skočio je srebrni Rus Danil Lisenko (20), a šest brončani Sirijac Majd Eddin Ghazal (30).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barshim je već godinama u vrhu svjetskog visa, ovo mu je četvrta medalja s velikih natjecanja u posljednjih pet godina, bio je srebrni na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iza Kanađanina Dereka Drouina, a ima i broncu s OI 2012. u Londonu, te srebro sa SP u Moskvi 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podbacio je srebrni s posljednjeg SP-a u Pekingu i zlatni otprije četiri godine iz Moskve, Ukrajinac Bohdan Bondarenko (27), koji je sa 2.25 m zauzeo tek deveto mjesto. Drouin (27), koji je osvojio zlato na posljednja dva velika natjecanja, u Pekingu i Riju, nije došao u Londonu jer je odlučio karijeru nastaviti kao desetobojac.

Manangoi naslijedio Kipropa

Kenijac Elijah Manangoi (24) osvojio je naslov svjetskog prvaka na 1500 metara, naslijedivši tako svog velikog sunarodnjaka Asbela Kipropa (28). Prije dvije godine u Moskvi Managoi je bio srebrni iza Kipropa i bilo je jasno kako je on prirodni nasljednik velikog Kipropa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manangoi, koji je u London stigao s najboljim vremenom na svijetu na ovoj distanci, očekivano je bio izabran kao kapetan svoje vrlo jake reprezentacije, a momčadska taktika Kenijcima se isplatila jer ostali nisu mogli pratiti vrlo brzi ritam koji su nametnuli, pa je i srebrno odličje osvojio Kenijac Timothy Cheruiyot (21). Manangoi je ciljem prošao u vremenu od 3:33.61 minuta, 38 stotinki ispred srebrnog Cheruiyota. Ipak, Kiprop nije uspio kompletirati set medalja, trostruki uzastopni svjetski prvak (Daegu 2011, Moskva 2013, Peking 2015) je posustao u završnici i ciljem prošao kao deveti. Za broncu su se iz dva odbjegla Kenijca borila dvojica Europljana, a na kraju je Norvežanin Filip Ingebrigtsen za 18 stotinki nadmašio Španjolca Adela Mechaala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoafrikanka Caster Semenya (26) po drugi je put u karijeri osvojila naslov svjetske prvakinje na 800 metara, u Londonu je ponovila uspjeh koji je prvi puta ostvarila prije osam godina u Berlinu. Kontroverzna Semenya, koja nekoliko godina nije imala pravo nastupa zbog prirodno povišene razine testosterona, do zlata u Londonu je stigla na svoj karakterističan način, nezadrživim finišem u posljednjih 100 metara, a ciljem je prošla u odličnom vremenu od 1:55.16 minuta što je njen osobni rekord.

Osim dva svjetska zlata, Semenya je i aktualna olimpijska pobjednica na 800m, a usto ima i po jedno srebro sa SP-a (Daegu 2011) te OI (London 2012). Ranije ovoga tjedna osvojila je i broncu na 1500m. Srebro je, kao i lani u Riju, osvojila Francine Niyonsaba iz Burundija sa 1:55.92, njoj se isplatilo diktiranje tempa od samoga starta, dok je do bronce u završnici stigla Amerikanka Ajee Wilson (23) sa 1:56.65.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiri brža od Ayane

Kenijka Helen Obiri (27) osvojila je naslov svjetske prvakinje na 5000 metara, ona je odličnim finišem svladala braniteljicu naslova otprije dvije godine iz Pekinga Etiopljanku Almaz Ayanu (25) koja je osvojila srebro.

Obiri i Ayana su ušle poravnate u posljednji krug, da Kenijka ubrzala 300-tinjak metara prije cilja, a na taj napad Etiopljanka nije imala odgovor. Na kraju je Obiri ciljem prošla s pet i pol sekundi prednosti ispred Ayane koja očito nije imala snage za još jednu jaku utrku nakon što je prije osam dana osvojila zlato na 10.000 m. Do bronce je stigla nizozemska reprezentativka Sifan Hassan (24), koja je prije dvije godine u Pekingu bila brončana na 1500 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo