SKANDAL NA TOUR DE FRANCEU: / Svjetski prvak potjeran s utrke nakon odvratnog poteza

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP
4.7.2017.
18:53
AFP
VOYO logo

Demare, koji nastupa za momčad DFJ je izbjegao dva velika udesa i na kraju slavio s rezultatom četiri sata, 53 minute i 54 sekunde pobijedivši u završnom šprintu ispred Slovaka Petera Sagana (BORA) i Norvežanina Alexandera Kristoffa (Katjuša). Međutim, Sagan je naknadno izbačen s Toura jer je skrivio pad Marka Cavendisha pa je pao na 115. mjesto u poretku. Demar je tako postao prvi Francuz koji je dobio sprintersku etapu na Touru u posljednjih 11 godina.

Završio u bolnici

U dramatičnoj završnici dogodila su se dva udesa. U prvom je sudjelovao i vodeći u ukupnom poretku Geraint Thomas (Team Sky), dok je dvjestotinjak metara prije cilja teško pao Britanac Mark Cavendish (Dimension Data). Cavendish se zabio u ogradu nakon kontakta sa Saganom koji je potom projurio pored njega. Britanac je nakon udara u ogradu završio na cesti, a na njega je naletio Nijemac John Degenkolb koji je također završio na tlu, baš kao i jedan od biciklista momčadi UAE Emirates. Kako su se obje nesreće dogodile unutar dva kilometra do cilja, svi stradali će imati vrijeme pobjednika. Cavendish se nakon etape ljutio na Slovaka jer ga je udario laktom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se dobro slažem sa Saganom, ali morat će mi odgovoriti zašto lakat? Sudar je sudar, nema tu neke mudrosti, ali mene zanima lakat", kazao je Cavendish koji je prevezen u bolnicu s jakim bolovima u ruci i njegov daljnji nastup na utrci je pod znakom pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve se dogodilo jako brzo'

Iako je Sagan poručio kako mu je žao što je došlo do nesreće, organizatori nisu imali milost.

"Odlučili smo diskvalificirati Petera Sagana s Tour de Francea jer je ozbiljno ugrozio sigurnost nekolicine vozača, među njima i Marka Cavendisha, u posljednjim metrima sprinta koji se dogodio u Vittelu", izjavio je predsjednik disciplinske komisije Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) Philippe Marien.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Kišerlovski (Katjuša) je u četvrtoj etapi zauzeo 114. mjesto u vremenu pobjednika, dok je Kristijan Đurasek zauzeo 141. mjesto s više od dvije minute zaostatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ukupnom poretku vodi Britanac Thomas sa 12 sekundi prednosti ispred Britanca Chrisa Froomea, dok je treći Australac Michael Matthews, također s 12 sekundi zaostatka. Sagan je nakon kazne pao na 15. mjesto s 43 sekunde zaostatka. Kišerlovski je na 97. mjestu (+3:09), dok je Đurasek na 136. poziciji (+4:47)

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo