REPOVI VELIKOG SKANDALA: / Jednima je sve smiješno, drugi najavljuju tužbe

Image
Foto: AFP

Dan nakon što je svijet sporta potresao izvještaj koji su objavili Sunday Times i njemačka televizijska postaja ARD/WDR, oglasio se i prvi čovjek Međunarodne atletske federacije (IAAF).

3.8.2015.
11:07
AFP
VOYO logo

Podsjetimo, dva su medija objavila kako su dobila uvid 12.000 uzoraka od 5000 atletičara, te kako imaju dokaze koji otkrivaju “izvanredan opseg varanja” na najvećim svjetskim natjecanjima. Konkretno, dokumenti koji pripadaju IAAF-u, ali ih je medijima otkrio neimenovani zviždač, sugeriraju da su 146 medalja, od čega 55 zlata, s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava od 2001. do 2012. godine osvojili atletičari čiji su doping-testovi pokazivali sumnjive, odnosno abnormalne vrijednosti. Nitko od njih, međutim, nije kažnjen.

Image
NOVI POTRES U SVIJETU SPORTA: /

Zviždač otkrio zastrašujuće podatke koji su dugo skrivani

Image
NOVI POTRES U SVIJETU SPORTA: /

Zviždač otkrio zastrašujuće podatke koji su dugo skrivani

"Iznesene su optužbe bez dokaza"

Predsjednik IAAF-a Lamine Diack tvrdi kako su smiješne priče da je organizacija kojoj je na čelu pokušavala zataškati slučajeve dopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza ovoga stoji želja da se preraspodjele medalje s velikih natjecanja. Iznesene su optužbe bez dokaza. Želimo ih precizno istražiti jer govoriti da od 2001. do 2012. nismo radili ozbiljan posao je smiješno. Prvenstveno zato što je za nas radio Arne Ljungqvist, iznimni stručnjak koji je bio šef Liječničke komisije Međunarodnog olimpijskog odbora, dopredsjednik Svjetske antidopinške agencije i čovjek koji bi učinio sve za borbu protiv dopinga", istaknuo je Diack.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je najavio da neće biti tolerancije prema nikome za koga se dokaže da je varao na Olimpijskim igrama.

"No, u ovom trenutku nemamo ništa drugo osim glasina i moramo poštovati pretpostavku nevinosti sportaša", rekao je Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borba za vlast"

U dokumentarnom filmu koji je snimio ARD/WDR i članku koji je objavio Sunday Times prst je najviše uperen prema Rusiji i Keniji kao zemljama s najviše sumnjivih testova u spomenutom razdoblju.

"Ovaj dokumentarac je pokušaj da se baci sjena sumnje na naše trkače uoči Svjetskog prvenstva u Pekingu. Dali smo nalog našoj pravnoj službi da prouči film s ciljem pokretanja pravnog postupka protiv televizijske postaje i autora", priopćio je Kenijski atletski savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Rusije također demantiraju optužbe koje ih i nisu previše uzrujale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj skandal nema nikakve veze s Rusijom. Riječ je o borbi za vlast unutar IAAF-a", poručio je ruski ministar sporta Vitalij Mutko.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo