'ONAJ GORE' NAGRAĐUJE BORCE: / Težak je bio put do Blankinog srebra

Image
Foto: AFP

Blanka Vlašić u subotu je osvojila srebrnu medalju u skoku u vis na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, preskočivši po prvi puta ove sezone 2 metra.

30.8.2015.
15:17
AFP
VOYO logo

oduševila je u finalu visašica u Pekingu. Legendarna hrvatska atletičarka ponovno je u "Ptičjem gnijezdu" došla do srebra.

Image
VELIČANSTVENO! /

Blanka Vlašić osvojila srebro na SP-u u Pekingu i u suzama proslavila medalju

Image
VELIČANSTVENO! /

Blanka Vlašić osvojila srebro na SP-u u Pekingu i u suzama proslavila medalju

No sada, za razliku od te olimpijske 2008. godine, Blanka u Peking nije doputovala kao glavna favoritkinja za trijumf. Tada je zlato izgubila od Belgijke Tije Hellebaut i to s preskočenih 2.05 cm. Bila je na vrhuncu forme, ali jednostavno nije išlo. 2015. godina po mnogočemu za Blanku je drugačija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ozljede Ahilove pete Splićanka se vratila na borilišta s kojih je dugo izbivala. Blanka je zbog ozljede propustila dva posljednja velika natjecanja, Olimpijske igre u Londonu 2012., te SP u Moskvi 2013, a u Peking je doputovala ostvariti što bolji rezultat, bez prevelike medijske pompe. Malo tko je, zapravo, mogao znati za što je Blanka ustinu i spremna. Unatoč njenom najboljem rezultatom sezone od 1.97 cm.

Prva medalja nakon četiri godine

Preskočila je mitinge Dijamantne lige u Lausannei i Monte Carlu kako bi se pripremila za Peking. I ta njezina odluka pokazala se ispravnom. U finalu je Vlašić iz prve preskočila 1.88, 1.95, 1.97, 1.99, 2.01, a jednom je petom rušila letvicu na visini od 1.92m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to joj je uzelo zlato. Ruskinja Kučera do 2.03 nije rušila niti jednom i popela se na naviše postolje u Pekingu, dok se njezina sunarodnjakinja Čičerova okitila broncom. Blanka preko 2.03 nije mogla, nedostaje joj skokova za tu visinu.

Blanki je ovo ukupno 11 medalja na velikim natjecanjima, riznica uspjeha zaista je velika, a prvo zlato na velikim natjecanjima osvojila je još prije 14 godina kada je slavila na Mediteranskim igrama u Tunisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Blanka Vlašić

Tri godine kasnije u Budimpešti je osvojila broncu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, a 2006. dolazi do srebra na istom natjecanju.

I onda, godinu dana kasnije, Blanka osvaja zlato u Osaki na SP-u na otvorenom, zlato nakon kojeg slijedi velika era splitske sportašice i velika očekivanja hrvatske sportske javnosti i nje same. Apetiti su, očekivano, nakon toga porasli i gledalo se samo najviše postolje. Vlašić s takvim razmišljanjem i u takvoj ulozi uzima dvoransko SP-u u Valenciji i osvaja zlato, a u Pekingu na OI srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve joj se vratilo

Godinu dana kasnije osvojila je zlato u Berlinu na SP-u, a godinu kasnije i zlato u Barceloni. Iste godine osvaja zlato na svjetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi, a svoju posljednju medalju osvaja na SP-u u Daeguu prije četiri godine.

I sad, nakon, za nju, duge četiri godine patnje s ozljedama i operacijama, Blanka je uzela srebro, srebro zlatnog sjaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Blanka Vlašić

Bez puno patetike. Za nju je ovo melem na ranu zbog svih zdravstvenih tegoba i otud one suze radosnice zbog osvojenog srebra.

Tada, kada je iz prve preskočila 2.01, sve joj je vratilo. I ono zlato Tije Hellebaut i neprospavane noći zbog ozljede. Kako je i sama poslije kazala, "ovo je bio božji dar". A On nagrađuje hrabre, On nagrađuje borce...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo