POVJERLJIVI DOKUMENTI

NASTAVAK HAKERSKOG SKANDALA: I Nadal među sportašima koji su koristili nedopuštena sredstva!

Ruska hakerska skupina Fancy Bears, koja se probila do povjerljivih dokumenata Svjetske antidopinške agencije (WADA), objavila je u ponedjeljak nova imena sportaša koji su uz posebnu dozvolu koristili doping.

Najzvučnija imena na posljednjem popisu su jedan od najvećih tenisača svih vremena Rafael Nadal i četverostruki olimpijski pobjednik na dugim prugama, britanski atletičar Mo Farah. Oni su, kao i svi ostali dosad otkriveni, povremeno koristili zabranjena sredstva zbog zdravstvenih problema, pri čemu im je WADA izdala posebnu dozvolu.

VELIKI SKANDAL TRESE SPORTSKI SVIJET: Procurila nova imena poznatih sportaša koji su koristili doping

Dvaput koristio doping

Nadal je tako u rujnu 2009. godine koristio steroid betametazon, a u kolovozu 2012. je uzimao hormon kortikotropin. Posljednjih su godina francuski mediji, ali i tamošnja ministrica sporta, u više navrata optuživali španjolskog tenisača da je koristio nedozvoljena sredstva. Očito su bili u pravu, ali Nadal nije napravio ništa nezakonito budući da mu je WADA dala zeleno svjetlo.

Isto se odnosi i na Faraha koji je potvrdio da je 2014. tražio dopuštenje za korištenje nedozvoljene supstance nakon kolapsa zbog treninga na velikoj nadmorskoj visini. Međutim, novi dokumenti Fancy Bearsa otkrivaju da je Farah koristio doping i 2008. i to steroid triamcinolon.

Ranije su ruski hakeri otkrili da se na popisu sportaša koji su uz dozvolu koristili doping i američke teniske sestre Serena i Venus Williams, britanski biciklisti Bradley Wiggins i Chris Froome, njemački atletičar Robert Harting

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr