DOPINŠKI SKANDAL

NADAL PRIZNAO VELIKU POGREŠKU WADE: ‘Bilo bi bolje da su sve javno objavili’

Jedan od najboljih tenisača svijeta, legendarni Španjolac Rafael Nadal negira bilo kakvu povezanost s uzimanjem dopinga i poručuje kako nikad u svojoj karijeri nije napravio ništa zabranjeno.

Već danima u sportskom svijetu jedan od najvrućijih tema koje su izazvale najveće zanimanje javnosti, a koja se mogu itekako staviti u rubiriku skandaloznih, je otkriće ruskih hakera koji su u javnost izbacili liječničke kartone nekolicine svjetski poznatih sportaša ukradenih iz baze Svjetske antidopinške agencije (WADA).

NASTAVAK HAKERSKOG SKANDALA: I Nadal među sportašima koji su koristili nedopuštena sredstva!

Imena ‘dopingiranih’ 30-ak sportaša

Na tom dokumentu nalazi se imena 30-ak sportaša, među kojima su i poznati poput Serene i Venus Williams, s kojima je sve to počelo, a tu si još i Mo Farah, Bradley Wiggins, Chris Froome, Petra Kvitova, Bethanie Mattek – Sands, Simone Biles, a najnovnije ime koje plijeni pažnju je Rafalel Nadal.

Sporni lijek betametazon

Hakeri, koji su sporni dokument objavili na stranici Fancy Bears, na stranici imena kako se hakeri i zovu, tvrde da je Nadal 2009. godine imao dozvolu za korištenje betametazona, lijeka koji se nalazi na listi nedozvoljenih supstanci.

U to vrijeme, znači te 2009 godine, Nadal je igrao sjajno i došao do polufinala Pekinga, finala u Šangaju i polufinala Roland Garrosa u Parizu. Tu godinu u kojoj je vukao i ozljedu koljena završio je kao drugi tenisač svijeta, iza Rogera Federera.

‘Kad tražiš dozvolu za lijek i dobiješ je, nisi napravio ništa zabranjeno’

Nadal je navodno dozvolu za uzimanje lijeka drugi put dobio tijekom Olimpijskih igara u Londonu prije četiri godine, s kojih se povukao zbog ozljede koljena.

Legendarni tenisač nije htio šutjeti i odlučio je sve objasniti.

“Te dvije dozvole za uzimanje lijeka koje se spominju uzimao sam zbog svojih koljena i sve je dopustila WADA. Znate, kad tražiš dozvolu za lijek i dobiješ je, nisi napravio ništa zabranjeno”, kazao je Nadal koji inzistira da se ova problematika ne izvlači iz konteksta, prenosi Nadalove riječi madridski As.

‘Sport mora biti čist’

“U tenisu danas imamo najbolju moguću antidoping kontrolu i osobno ja imam 100 vjere u Agenciju koja sve kontrolira i siguran sam da su i ostali igrači također čisti”, izjavio je Nadal koji daje do znanja i samim time priznaje kako bi ova nastala situacija bila puno čišća da nije bila skrivana nego javno objavljena. A bila je skrivana i to budi sumnju.

“‘Sport mora biti čist, ali ne samo to, mora biti jasno vidjivo da je čist. Najbolje bi bilo da svi rezultati testiranja uvijek budu javno objavljeni. Tada bi se riješio ovaj problem i ugušile sve spekulacije”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr