ALARMANTNO STANJE U PREDVEČERJE IGARA: / 'Sportaši će doslovno plivati u ljudskom govnu'

Image
Foto: AFP, YASUYOSHI CHIBA

Manje od deset dana prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, stanje u vodama ispred brazilske metropole je zastrašujuće.

27.7.2016.
14:20
AFP, YASUYOSHI CHIBA
VOYO logo

Iako su brazilske vlati još prije sedam godina obećale da će riješiti problem zagađenosti zaljeva Guanabara i obližnjih plaža, danas priznaju da njihovi napori da se riješe fekalija i otpada nisu bili uspješni. Štoviše, prema pisanju New York Timesa, ekolozi i znanstvenici danas tvrde da su vode u Riju znatno zagađenije nego što su prije mislili.

Onečišćene plaže

O ovom smo problemu pisali još prije godinu dana, ali ništa se otada nije promijenilo. Barem ne na bolje. Nedavna testiranja koja je naručila brazilska vlada pokazala su prisutnost velikog broja virusa i bakterija koje mogu biti fatalne za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom. Istraživači sa Saveznog sveučilišta u Riju su, također, otkrili ozbiljna onečišćenja na plažama Ipanema i Leblon gdje će se, prema očekivanjima, zabavljati mnogi od predviđenih pola milijuna gledatelja koji dođu pratiti Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, YASUYOSHI CHIBA
Image
Foto: AFP, YASUYOSHI CHIBA

Gomila smeća u zaljevu Guanabara

"Sportaši će doslovno plivati u ljudskom govnu i riskirati da se razbole od svih tih mikroorganizama. To je tužno, ali i zabrinjavajuće", bez dlake na jeziku je izjavio dr. Daniel Becker, lokalni pedijatar koji radi u siromašnim četvrtima Rija.

Image
ZA OLIMPIJSKU MEDALJU U RIJU ZAČEPITE NOS: /

'Skoro sam povratio, smrdi kao septička jama'

Iz brazilske vlade i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) priznaju da je voda na mnogim mjestima onečišćena, ali tvrde da oni dijelovi na kojima će se održavati olimpijska natjecanja zadovoljavaju standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U svakom slučaju, u najvećoj će opasnosti biti daljinski plivači, jedriličari i triatlonci od kojih su mnogi na pokusnim natjecanjima 'isprobali' vode Rija. Tijekom lanjskog jedriličarskog natjecanja, četvrtina sudionika se žalila na mučninu i proljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Držite usta zatvorenima'

"Kad voda prska, obvezno moramo držati usta zatvorenima", slikovito je opisala nizozemska jedriličarka Afrodite Zegers, dok je trener španjolskih jedriličarki Nigel Cochrane bio puno izravniji:

"Odvratno je. Jako smo zabrinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najcrnju je, pak, prognozu dala Renata Picão, mikrobiologinja sa Saveznog sveučilišta u Riju, koja tri godine proučava stanje zagađenosti voda u drugom brazilskom gradu po veličini.

"Ako nisu uspjeli riješiti problem za Olimpijske igre, što je bila prilika koja se pruža jednom u životu, onda nikada neće", zaključila je Picão.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike