ODLAZAK VELIKANA TALIJANSKOG NOGOMETA: / Preminuo Cesare Maldini

Image

Bivši igrač i trener Milana i talijanske nogometne reprezentacije Cesare Maldini preminuo je u nedjelju u 85. godini od posljedica srčanog udara, objavili su talijanski mediji.

3.4.2016.
10:41
VOYO logo

Maldini je rođen 5. veljače 1932. godine u Trstu, gdje je i započeo vrlo uspješnu nogometnu karijeru igrajući za Triestinu. Najveći dio igračke karijere proveo je u Milanu za koji je igrao od 1954. do 1966. godine te s "crveno-crnima" osvojio četiri naslova prvaka Italije, a 1963. godine i europski Kup prvaka, kada je kao kapetan predvodio Milan do 2-1 pobjede nad Benficom u finalu odigranom na londonskom Wembleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bearzotov pomoćnik u Milanu

Maldini je 1970. godine započeo uspješnu trenersku karijeru kao pomoćni trener u Milanu. Bio je pomoćnik Enzu Bearzotu na klupi talijanske reprezentacije koja je 1982. godine osvojila naslov svjetskog prvaka u Španjolskoj. Od 1986. do 1996. godine vodio je talijansku reprezentaciju do 21 godine, koja je triput zaredom od 1992. do 1996. godine osvajala naslov europskog prvaka. U pobjedničkoj momčadi iz 1996. glavne su zvijezde bili Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro i Francesco Totti koji će deset godina poslije u Njemačkoj Italiju voditi i do seniorskog naslova svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Italijom na SP-u 1998.

Cesare Maldini je za kormilom A reprezentacije Italije proveo dvije godine i vodio 'azzurre' na SP-u 1998. u Francuskoj, gdje je kapetansku vrpcu povjerio svom sinu Paolu. Italija je bila prva u skupini s Čileom (2-2), Kamerunom (3-0) i Austrijom (2-1), u osmini finala je izbacila Norvešku (1-0), a u četvrtfinalu ispala od domaćina Francuske u lutriji jedanaesteraca, nakon što u 120 minuta nije bilo pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodio i Paragvaj

Osim Italije, Cesare Maldini je na Svjetskom prvenstvu vodio i reprezentaciju Paragvaja. Bilo je to na SP-u 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su Paragvajci u skupini s Južnoafričkom Republikom (2-2), Španjolskom (1-3) i Slovenijom (3-1) izborili mjesto u osmini finala. Tamo ih je zaustavila Njemačka pogotkom Neuvillea u 89. minuti.

Bio je to posljednji Maldinijev trenerski angažman, a na tom je prvenstvu kao 70-godišnjak bio najstariji među svim izbornicima. Po završetku trenerske karijere Maldini se bavio novinarskim poslom, radeći kao stručni komentator za nekoliko televizijskih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo