OD MÜNCHENA DO DORTMUNDA: / Teroristički napadi koji su udarili na sportaše i šokirali svijet

Image
Foto: AFP
16.4.2017.
8:00
AFP
VOYO logo

EKSPLODIRALE TRI RAZORNE NAPRAVE: Policija pronašla pismo nepoznatog sadržaja, Bartra ipak teško ozlijeđen

Image
EKSPLODIRALE TRI RAZORNE NAPRAVE: /

Policija pronašla pismo nepoznatog sadržaja, Bartra ipak teško ozlijeđen

Image
EKSPLODIRALE TRI RAZORNE NAPRAVE: /

Policija pronašla pismo nepoznatog sadržaja, Bartra ipak teško ozlijeđen

München - 5. rujna 1972.

Bio je to najteži udarac za Olimpijske igre u povijesti. Tijekom OI u Münchenzu 1972. palestinska militantna grupa Crni rujan otela je 11 izraelskih sportaša. Talačka kriza trajala je 16 sati, akcija oslobađanja završila je neuspjehom, ubijeni su svi sportaši i jedan njemački policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put u povijesti Igre su bile prekinute kako bi se na Olimpijskom stadionu u Münchenu održala komemoracija na kojoj je bilo prisutno 80.000 gledatelja i 3000 sportaša. Bilo je upitno hoće li se natjecanje održati do kraja, ali je tadašnji predsjednik MOO-a Avery Brundage rekao: "Igre se moraju nastaviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atlanta - 27. srpnja 1996.

Bomba je eksplodirala i u Olimpijskom parku u Atlanti kad su se tisuće ljudi okupile na koncertu. Bombu je sastavio stručnjak za eksploziv Eric Rudolph i postavio ju ispod klupe. Ubijeno je dvoje ljudi, ozlijeđeno njih 120. Rudolph je bio uvjreren na olimpijski pokret promovira "vrijednosti socijalizma" koje je, po njemu, podržavala i američka Vlada. Tadašnji predsjednik Bill Clinton proglasio je taj čin "terorizmom", ali Igre su nastavljenje.

Torbu s bombom pronašao je redar Richard Jewell, a eksplozija se dogodila koju minutu kasnije. Redar koji je otkrio bombu bio je krivo optužen da je uključen u akciju. Eric Rudolph je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aintree, Grand National - 5. travnja 1997.

The Grand National najslavnija je konjička utrka u Velikoj Britaniji, ali 1997. godine natjecanje je otkazano nakon što su organizatori primili pošiljku s dvije bombe koje je poslala IRA. Evakuirano je 60.000 gledatelja, među kojima je bila i britanska princeza Anne te lokalno stanovništvo, a mjesto je osiguravala policija. Utrka je održana dva dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lahore, 3. ožujka 1999.

Autobus koji je kriket reprezentaciju Šri Lanke vozio na utakmicu s Pakistanom, napali su naoružani teroristi. Šest članova momčadi je ozlijeđeno, a poginula su šestorica pakistanskih policajaca koji su osiguravali autobus i još dva civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje se da je napad izvela sunitska militantna skupina Lashkar-e-Jhangvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boston, 15. travnja 2013.

Dvije bombe složili su u kućnoj radinosti i na Bostonskom maratonu aktivirali braća Tsarnaev, Amerikanci čečenskog porijekla. Na stazi je ubijeno troje ljudi, ozlijeđeno je njih desetak. U razmjeni vatre s policijom, ubili su jednog službenika, oteli vozača automobila, da bi 27-godišnji Tamerlan Tsarnaev na kraju bio ranjen i umro je u bolnici. Njegov mlađi brat, 20-godišnjši Džohar je uhićen i osuđen na smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pariz, 13. studenog 2015.

Trebala je to biti velika nogometna fešta, prijateljsku nogometnu utakmicu na Stade de Franceu igrale su Francuska i Njemačka, ali bila je to noć horora u Parizu, u kojoj je, u više istovremenih terorističkih napada ubijeno preko 130 ljudi, najviše u koncertnoj dvorani Bataclan. Za vrijeme utakmice na St. Denisu odjeknule su detonacije, trojica bombaša samoubojica raznijela su se u blizini stadiona, a francuski predsjednik Francois Hollande evakuiran je s utakmice. Namjera jednog od napadača bila je ući na stadion, ali ga je u tome spriječio redar. Odgovornost za napad preuzela je Islamistička država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dortmund, 11. travnja 2017.

Uoči četvrtfinalne utakmice Lige prvaka između dortmundske Borussije i Monaca, pri dolasku autobusa u blizinu Signal Iduna Parka začule su se tri eksplozije. Popucalo staklo na autobusu ozlijedilo je igrača domaće momčadi Marca Bartru koji je morao na operaciju ruke. Utakmica je odigrana sljedeći dan, iako ni Borussia ni Monaco nisu htjeli igrati, ali UEFA nije poslušala njihove želje. Šokirani domaćini izgubili su 2:3, a njemačka policija je priopćila kako je uhitila jednu osobu koju povezuje s ovim napadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo