VELŠANI NESTALI ZA 180 SEKUNDI: / Portugal na krilima Ronalda i Nanija do finala Eura!

Image
Foto: AFP, PAUL ELLIS

Reprezentacija Portugala prvi je finalist Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj!

6.7.2016.
20:30
AFP, PAUL ELLIS
VOYO logo

PORTUGAL - WALES 2:0

Portugal: Rui Patrício, Bruno Alves, Fonte, Raphael Guerreiro, Ronaldo, João Mário, Danilo, Renato Sanches, Nani, Cédric, Adrien Silva.

Wales: Hennessey, Gunter, N. Taylor, Chester, A. Williams, Allen, King, Robson-Kanu, Bale, Ledley, Collins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1-0 Ronaldo (50), 2-0 Nani (53)

Žuti kartoni: Ronaldo / Allen, Chester, Bale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni kartoni:

Portugal je konačno, onda kad je bilo najvažnije, nekoga pobijedio u 90. minuta sureta na Euru! Do sad su Portugalci do slavlja dolazili ili u sudačkim nadoknadama, kao primjerice protiv Hrvatske golom Quaresme u 117. minuti, ili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Ovog puta, sve su riješili na vrijeme, u prvih 90. minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno ranije. Ronaldo se probudio i ovim pogotkom dostigao najboljeg strijelac u povijesti europskih prvenstava Michela Platinija. Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldu će u finalu loviti jedan pogodak i novi rekord. Ronaldo i društvo će u finalu igrati protiv pobjednika susreta između Francuske i Njemačke. Finale je, pak, 10. srpnja na stadionu Stade France u Saint Denisu na kojem će se okruniti novi "kralj" Europe!

Image
MANIJAK, TO NE MOŽE BITI SVAK': /

Čitav nogometni svijet upravo se brutalno sprda s Ronaldom

Image
MANIJAK, TO NE MOŽE BITI SVAK': /

Čitav nogometni svijet upravo se brutalno sprda s Ronaldom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo poluvrijeme za zaborav, drugo za pamćenje

Bilo je to polufinale s dva posve različita poluvremena. Prvo je bilo vrlo slabo, drugo odlično s dva gola i nizom prilika. Portugalci nisu mijenjali pobjedničku formulu.

Ponovo su otvorili utakmicu zatvoreno i bez suviše rizika. Wales je u prvom dijelu bio nešto aktivniji, no niti oni nisu željeli previše riskirati. Vodila se prava taktička bitka, vrlo ziheraška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako u prvih 45 minuta Portugal nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola, dok je Wales jednom pucao u okvir portugalskog gola, no Baleov udarac je sjajni portugalski vratar Rui Patricio lakoćom obranio. Srećom, nakon očajnog prvog poluvremena, nastavak je ponudio odličan nogomet.

Mat u tri minute

Portugal je poveo u 50. minuti. Joao Mario je ubacio nakon kornera, a Cristano Ronaldo sjajno skočio i zabio glavom. Svega tri minute kasnije bilo je 2-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo je pucao, a Nani skrenuo loptu prevarivši velškog vratara. I Ronaldu i Naniju to su bili treći golovi na prvenstvu. Wales je u nastavku susret pokušavao, ali nije uspio probiti portugalski zid, dok je Santosova momčad prijetila iz kontri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugal je u svom sedmom nastupu na europskim prvenstvima peti put igrao u polufinalu, a drugi put stigao do finala. U polufinalu je zapeo na EP-u 1984. godine izgubivši od domaćina Francuske nakon produžetaka 2-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo polufinale čekali 16 godina

Novo polufinale čekali su 16 godina, do EP-a u Belgiji i Nizozemskoj. I ponovo su ih zaustavili Francuzi i to opet nakon produžetaka (1-2).

Na prošlom EP-u u Poljskoj i Ukrajini, Ronaldo i društvo su još jednom izgubili u polufinalu. U susretu igranom u Donjecku Španjolska je slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca. Do sada jedini uspjeh u polufinalima EP-a Portugal je imao 2004. na prvenstvu kojeg je organizirao, no u završnom susretu je izgubio od senzacije turnira Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci su ovom pobjedom prekinuli niz od šest susreta na europskim prvenstvima bez pobjede, ali i bez poraza u 90 minuta.

Pet susreta na ovom prvenstvu, te jedan na posljednjem EP-a u Poljskoj i Ukrajini gdje su ispali od Španjolske u polufinalu nakon jedanaesteraca. U Francuskoj su remizirali u sva tri susreta u skupini (Island 1-1, Austrija 0-0, Mađarska 3-3), Hrvatsku su pobijedili u produžetku, a Poljsku nakon izvođenja jedanaesteraca. Sada su napokon dočekali i pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wales nije uspio ponoviti uspjeh Njemačke

Velšane može utješiti podatak kako su postali prvi debitant koji je na EURO-u stigao do polufinala nakon Švedske kojoj je to uspjelo 1992. godine. No, Wales nije uspio ponoviti uspjeh Njemačke koja je 1972. kao debitant stigla do finala, a potom i do europske krune.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je prva dva prvenstva sama propustila, na putu do trećeg je zapela na Albaniji, no kada je napokon stigla do završnice u velikom je stilu osvojila krunu.

Kod Portugala William Carvalho nije nastupio zbog žutih kartona, a zbog ozljede je otpao Pepe, dok su kod Walesa zbog žutih kartona ispali iz sastava Aaron Ramsey i Ben Davies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo