Tragikomedija: Ova odluka je presedan u hrvatskom nogometu!

Gostujući su navijači do kraja sezone u hrvatskom nogometu – zabranjeni. Osim ako ih neće organizirati gostujući klub preko famoznih 'vaučera' i preuzeti potpunu odgovornost.

17.10.2013.
13:45
VOYO logo

Nedavno nasilje u Rijeci prelilo je čašu strpljenja odgovornih osoba u hrvatskom nogometu. Aktivirana je već ranije donesena odluka o zabrani gostovanja.

Teško će se hrvatski klubovi upustiti u avanturu organiziranja gostovanja za vlastite navijače i preuzimanja odgovornosti za sve njihove grijehe. Potpuna zabrana gostovanja bila je ranije na snazi u Grčkoj, gdje su poduzeli drastične mjere zbog konstantnog navijačkog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako treba podržati svaku mjeru koja bi dovela do prestanka navijačkog nasilja, ova odluka vodi do mogućeg apsurda i nove opasnosti. Gostujuće tribine će biti zatvorene, a neće biti jednostavno zabraniti gostujućim navijačima da kupe ulaznice za domaću tribinu.

Tko vam može zabraniti da sjednete u automobil i primjerice iz Zagreba otputujete na izlet u Zadar i kupite ulaznice za domaću tribinu ili recimo da s obitelji iz Splita odete posjetiti rodbinu u Zagrebu, pa svratite na Maksimir. Samo, morat ćete biti tihi i neupadljivi na tribini, ali to je jedna sasvim druga priča u tragikomediji hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovi odluka Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu sa sjednice održane 30. 9. 2013. godine, koje su obvezujuće za nogometnu organizaciju, mjere koje poduzima MUP RH, kao i Akcijski plan HNS-a koji je donio Izvršni odbor HNS-a, HNS je izvijestio klubove, delegate i suce o mjerama koje se moraju poduzeti na utakmicama domaćeg prvenstva i Hrvatskog nogometnog kupa do kraja natjecateljske godine 2013./2014.:

1. Aktivira se odluka Izvršnog odbora HNS-a točke 2 akcijskog plana o zabrani gostujućih navijača i tribine za gostujuće navijače na utakmicama hrvatske lige i Hrvatskog nogometnog kupa do kraja natjecateljske godine 2013./2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Sukladno zaključcima Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja i preporukama MUP-a RH, ova odluka se neće odnositi na one klubove koji će preuzeti potpunu odgovornost za organizaciju dolaska svojih navijača na gostujuću utakmicu sukladno čl 14. i 15. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

3. Potpuna odgovornost za organizaciju navijača na odlazak na gostujuću utakmicu postoji ako sadrži sljedeće elemente:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- sudjelovanje kluba i pomoć kluba u organizaciji putovanja na gostujuću utakmicu svojih navijača i prikupljanje podataka o prijevozu radi sigurnog dolaska u grad domaćin gostujuće utakmice

- organiziranje distribucije ulaznica na način da će se prikupiti osobni podaci navijača koji će moći kupiti ulaznice sustavom 'vouchera' ili popisa navijača koji moraju sadržavati sljedeće podatke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- ime i prezime osobe

- broj osobne iskaznice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- popis gostujućih navijača s traženim podacima mora se dostaviti klubu domaćinu 24 sata prije početka utakmice i mora biti unutar broja tzv. sigurnog kapaciteta navijačke tribine koji je potvrđen licencom kluba i stadiona za natjecateljsku godinu 2013./2014. i potvrđen od strane MUP-a RH.

4. Klub domaćin će omogućiti kupnju ulaznica samo za one gostujuće navijače koji posjeduju voucher izdan od strane gostujućeg kluba ili se nalaze na popisu dostavljenom od strane gostujućeg kluba, te se drugim gostujućim navijačima neće prodavati ulaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod gostujućim navijačima se podrazumijevaju svi gledatelji koji podržavaju gostujući klub.

U slučaju da ovakva vrsta organizacije dolaska gostujućeg kluba i navijača gostujućeg kluba nije primijenjena, klub domaćin utakmice hrvatske lige i Hrvatskog nogometnog kupa 2013./2014. ne smije prodavati ulaznice za gostujuće navijače i nije u obavezi organizirati gostujuću tribinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Do kraja natjecateljske godine zabranjuje se distribucija pića s dopuštenom količinom alkohola na svim utakmicama hrvatske lige, kao i na preostalim utakmicama Hrvatskog nogometnog kupa godine 2013./2014.

6. Ove mjere se primjenjuju odmah, a za provedbu istih zadužuju se svi klubovi lige, sudionici HNK, povjerenik za natjecanje, povjerenik za sigurnost, sve službene osobe zadužene za organizaciju utakmica – delegati i suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo