DAN ZA POVIJEST

STIGLA JE REVOLUCIJA U NOGOMET: Pogledajte kako je video-sudac žuti karton pretvorio u crveni

U Nizozemskoj je u srijedu odigrana prva utakmica najvišeg ranga u povijesti u kojoj je korišten video-sudac. Njegova se uloga pokazala itekako važnom.

Ajax je u prvom kolu Nizozemskog kupa na svojoj Amsterdam Areni pobijedio Willem II s 5-0, a gosti su od 58. minute imali igrača manje. Anouar Kali je u prvom trenutku dobio žuti karton zbog prekršaja na Lasseu Schöneu, ali nakon intervencije i savjeta video-suca Pola van Boekela glavni sudac Danny Makkelie je isključio marokanskog veznjaka.

Publika ostala zbunjena

Video-sudac je sjedio u kombiju na parkiralištu Amsterdam Arene gdje je uz pomoć dvojice tehničara na više ekrana pratio događanja na terenu. Sve je sporne situacije mogao pogledati u usporenim snimkama, pa tako nije imao nikakve dvojbe da je Kali zaslužio crveni karton. Njegova uloga ipak je bila samo savjetodavna, a na glavnom sucu je bila konačna odluka hoće li prihvatiti preporuku koju je dobio radiovezom. Jedini je problem bio što je publika na stadionu ostala zbunjena jer nije znala zašto je Makkelie promijenio prvotnu odluku.

“Nadamo se da će u budućnosti biti komunikacije prema publici, navijači imaju pravo znati što se događa”, rekao je Van Boekel nakon utakmice.

‘Morao bih priznati pogrešku’

Testiranje će ista dvojica sudaca, ali ovaj put u zamijenjenim ulogama, nastaviti u četvrtak na utakmici između Feyenoorda i Ossa.

“Ovo je bio dokaz koristi od video-sudaca jer bih u suprotnome morao priznati da sam pogriješio kad nisam pokazao crveni karton”, prokomentirao je glavni sudac Makkelie.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr