Nevjerojatna poruka UEFA-e: 'Možda izbacimo Hrvatsku iz natjecanja!'

Na redovitu skupštinu HNS-a je stigao i poseban gost – ukrajinski član UEFA-e Grigorij Surkis, koji je šokirao domaćine.

11.3.2013.
11:52
VOYO logo

"Postoji mogućnost izbacivanja vaše reprezentacije iz međunarodnih natjecanja. Izvršni odbor UEFA-e zabrinut je zbog nereda navijača na utakmicama hrvatskih klubova", poručio je Ukrajinac.

Na izjavu Surkisa reagirao je Petar Skansi, zamjenik ministra Jovanovića, i pročitao mu pismo koje je Vlada poslala UEFA-i, te mu poručio što je sve poduzeto oko sigurnosti na stadionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam očekivao polemiku, no s obzirom da ju je gospodin Surkis započeo, moram odgovoriti. Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja. Vlada i dalje inzistira na provođenju zakona jer je to jedini način rješavanja problema. Neprihvatljiv nam je stav HNS-a koji svoju odgovornost prebacuje na Vladu", poručio je Skansi i nastavio: "HNS je dužan poštovati pravila postupka licenciranja i sigurnosne uvjete na stadionima jer je organizator utakmice dužan osigurati uvjete. MZOS radi prevenciju, provodi akcijski plan mjera edukacije i po njemu se i postupa. Cijela Europa se susreće s rasizmom i nasiljem. Fenomen ekspanzije nasilja počesto je povezan s problematikom koja nema veze sa sportom. Ne slažemo se potenciranjem gospodina Platinija, posebno u svjetlu korupcijskih afera koje potresaju UEFA-u. Ne slažemo se s tezom da sudbina nogometa ovisi i Vladi, nego o HNS-u jer je on organizator natjecanja. Stoga pismo gospodina Platinija predsjedniku Zoranu Milanoviću smatramo diplomatski neprimjerenim!" Surkis je na to odgovorio: "Iznenađen sam. No, nastave li se neredi, prijeti potpuna izolacija svih klubova po vertikali, od juniora od reprezentacije. Pogođen sam Milanovićevim pismom, nema pravo reći da je pismo UEFA-e nediplomatično."

Inače, prvi put u povijesti fotoreporteri nisu pušteni na skupštinu, što je jedan od 'noviteta' novog predsjednika Davora Šukera. On je pak jedva uspio pročitati uvodni govor, a onda vođenje skupštine prepustio Mamićevoj desnoj ruci Damiru Vrbanoviću. "Jedini interes HNS-a su navijači na tribini i rezultat na terenu. Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih golova, no vjerujte, sve činimo da protiv Srbije opet razveselimo našu zemlju sportskim rezultatom. Bez obzira na tragične događaje u Domovinskom ratu, pokažimo respekt prema protivniku. Očekujem od svih članova HNS-a da budu dostojanstveni, svojim ponašanjem moramo vratiti uspjeh sportu, koje je narušeno proteklih godina. Budimo ponosni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo