U SVE UPUĆENI

SITUACIJA JE DALEKO OD BAJNE: Šuker vrlo brzo odgovorio na Šimićeve prozivke

Hrvatska udruga Nogometni sindikat, organizacija kojoj je na čelu istaknuti bivši hrvatski reprezentativac Dario Šimić, u četvrtak je prozvala Hrvatski nogometni savez upozorivši pritom na teško stanje u nekim prvoligašima, posebice u HNK Cibaliji i RNK Splitu. Prozvana strana brzo je odgovorila.

Udruga je izrazila “duboku zabrinutost zbog teške financijske situacije i neredovite isplate plaća igračima klubova u prvoj ligi” i podsjetila da su na tu temu “pravovremeno upozoravali HNS kod postupka licenciranja kako neki klubovi ne zadovoljavaju kriterije, međutim tim su klubovi unatoč tome izdane licence.”

Istaknuto je potom i da “trenutna situacija može dovesti u pitanje regularnost prvenstva te da postoji objektivna opasnost od bankrota klubova, a samim time i igrača.”

ALARMANTNO UPOZORENJE: ‘Nogomet stvara socijalne slučajeve, postoji opasnost od bankrota igrača’

HNS prati zbivanja

Odgovor Hrvatskog nogometnog saveza objavljen na službenim internetskim stranicama objavljujemo u cijelosti:

“Hrvatski nogometni savez s pozornošću prati zbivanja u svim prvoligaškim klubovima, pa tako i trenutne poteškoće HNK Cibalia i RNK Split u izvršavanju ugovornih obveza prema igračima.

HNS je zabrinut za svaki klub kojem financijska situacija u datom trenutku otežava ili onemogućuje normalno funkcioniranje kluba, uključujući izvršavanje obveza prema igračima, zaposlenicima i drugim vjerovnicima. Nažalost, zbog gospodarske situacije u zemlji te nedostatka podrške državnih i lokalnih vlasti, nemali je broj nogometnih klubova, kao i općenito sportskih organizacija u zemlji, koji su proteklih godina imali ili imaju slične probleme.

HNK Cibalia i RNK Split su kroz postupak licenciranja za aktualnu natjecateljsku godinu ispunili sve kriterije za dobivanje licence, uključujući financijske pokazatelje za buduće poslovanje.
Klubovi su kao samostalne pravne osobe slobodni potpisivati ugovorne obveze s igračima sukladno propisima HNS-a, a te obveze moraju se bespogovorno izvršiti, kao i obveze prema svim vjerovnicima.

Rigorozni propisi

Hrvatski nogometni savez ima rigorozne propise i efikasni Arbitražni sud kada je u pitanju odnos klubova i igrača odnosno kada se govori o neizvršavanju ugovornih obveza. Podsjećamo kako igrači mogu napustiti klub nakon neisplate tri uzastopne plaće, s time da i dalje ostaje obveza kluba za izvršavanje financijske obveze. U okviru Saveza postoje jasne upute i mehanizmi kako igrači realiziraju svoja ugovorna prava o čemu su dobro obaviješteni Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) te nogometaši. Smatramo da niti jedan radnik/posloprimac u Republici Hrvatskoj nema takve mehanizme zaštite u pogledu isplate plaća/naknada, osobito u pogledu brzine i učinkovitosti mehanizma naplate, kao što imaju nogometaši.

Vjerujemo da će navedeni klubovi osigurati odgovarajuća financijska sredstva kako bi nesmetano nastavili natjecanje, a prvenstveno ispunili obveze prema igračima i zaposlenicima. Stoga nam je razumljiva i briga HUNS-a za stanje u Cibaliji i Splitu, a Hrvatski nogometni savez naglašava kako neće dozvoliti da se na bilo koji način ugrozi regularnost natjecanja.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr