POBJEDA ZA SVA VREMENA: / Dan kad je Bilić sredio Engleze, a maksimirska 'krtica' ušla u anale!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na današnji dan prije deset godina, 11. listopada 2006., hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je jednu od najvećih kvalifikacijskih pobjeda u svojoj povijesti.

11.10.2016.
9:01
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Vatreni su pod vodstvom novog izbornika Slavena Bilića krenuli u lov na Europsko prvenstvo koje se 2008. održavalo u Austriji i Švicarskoj. U kvalifikacije je naša reprezentacija krenula remijem na gostovanju kod Rusije (0-0), da bi u drugom nastupu na Maksimiru deklasirala nedoraslu Andoru sa 7-0. Četiri dana kasnije Bilićeve je izabranike čekao pravi izazov - u Zagreb je stigla Engleska.

Pobjeda koja je lansirala Bilića

Gosti predvođeni Terryjem, Lampardom, Rooneyjem i ostalima stigli su na Maksimir po tri boda, ali pred 38.000 gledatelja su ostali praznih ruku. Hrvatska je u nezaboravnoj utakmici slavila s 2-0, a mladog Bilića je ta pobjeda značajno uzdigla na trenerskoj ljestvici i donijela mu ugled na temelju kojeg je i nakon odlaska s klupe Vatrenih došao do angažmana u moskovskom Lokomotivu, Beşiktaşu i West Hamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je povela u 59. minuti kada je Eduardo iskoristio nabacivanje Nike Kovača s lijeve strane i glavom prebacio Paula Robinsona. Samo šest minuta kasnije dogodio se nezaboravan 'slučaj krtica'. Gary Neville je vraćao loptu svome vrataru, ovaj ju je želio ispucati, ali potpuno ju je promašio i propustio je u mrežu. Robinson je kasnije tvrdio da je lopta odskočila, valjda zbog krtičnjaka, a taj mu je gol definitivno obilježio karijeru u engleskoj reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredili ih i na Wembleyju

Uz pomoć krtice ili bez nje, Hrvatska je došla do velike pobjede kojom si je trasirala put prema prvom mjestu u skupinii Euru. A Englezi i njihov izbornik Steve McClaren su itekako dobro zapamtili Bilićeve nogometaše koji su ih godinu dana kasnije pobijedili i na Wembleyju (3-2) i ostavili ih bez plasmana na kontinentalnu smotru.

Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS
Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS

Paul Robinson u potrazi za krticom

Hrvatska je na Maksimiru igrala u sljedećem sastavu: Pletikosa - Ćorluka, R. Kovač, Šimić, Šimunić - N. Kovač, Rapaić (od 73. Olić), Modrić, Kranjčar (od 90. Babić) - Klasnić, Eduardo (od 81. J. Leko).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo