NOVA ČLANICA UEFE: / Hoće li Kosovari poharati švicarsku reprezentaciju?

Image
Foto: AFP, PETRAS MALUKAS

Kosovo je u utorak primljeno u punopravno članstvo Europske nogometne federacije (UEFA), a očekuje se da će uskoro postati i dio Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

3.5.2016.
15:48
AFP, PETRAS MALUKAS
VOYO logo

I dok u Srbiji vlada konsternacija jer u toj zemlji Kosovo i dalje smatraju svojim teritorijem, sportski svijet se pita kakvu će reprezentaciju sastaviti nova članica UEFA-e. Kosovo je dosad odigralo nekoliko neformalnih utakmica, a u onoj posljednjoj, u studenom protiv Albanije, većina je igrača bila iz stranih klubova. Bio je tu, primjerice, Mergim Brahimi koji je igrao i za U-21 reprezentaciju Švicarske, pa mladi član Manchester Cityja Bersant Celina koji je nastupao za norvešku U-21 nacionalnu vrstu i još čitav niz igrača kosovskog porijeka čiji su roditelji u potrazi za boljim životom krenuli u svijet.

Image
KOSOVO PRIMLJENO U UEFA-U, SRPSKI MEDIJI LUDUJU: /

'Skandal i bruka u Budimpešti, kršio se Statut, ovo je politička manipulacija!'

Image
KOSOVO PRIMLJENO U UEFA-U, SRPSKI MEDIJI LUDUJU: /

'Skandal i bruka u Budimpešti, kršio se Statut, ovo je politička manipulacija!'

Xhaka, Shaqiri, Behrami...

No, glavno pitanje koje postavljaju ljubitelji nogometa je hoće li FIFA i UEFA dozvoliti Kosovu da uzme i neke igrače koji su već igrali službene utakmice za druge reprezentacije. Iako to, inače, nije praksa, dio igrača bi eventualno mogao dobiti dopuštenje da promijeni reprezentaciju s obzirom da je Kosovo nova država i članica krovnih nogometnih udruga. U tom će slučaju u najvećoj opasnosti biti Švicarska koja je, slučajno ili ne, u utorka glasala protiv primanja Kosova u UEFA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska je puna igrača stranog porijekla, a mnogi su od njih upravo Kosovari. Svojedobno su Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri i Valon Behrami pisali tadašnjem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru i tražili da dopusti Kosovu igranje prijateljskih utakmica. Osim spomenute trojice, u švicarskoj reprezentaciji je i talentirani Shani Tarashaj, budući član Evertona. Za belgijsku reprezentaciju igra, pak, Adnan Januzaj iz Manchester Uniteda, još jedan nogometaš kosovskog porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se nitko od njih nije izjasnio bi li se prebacio u kosovski dres kad bi im se pružila prilika. U trenucima kad su aplicirali za članstvo u UEFA-i Kosovari su tvrdili da neće uzimati igrače nikome, ali tek treba vidjeti hoće li se toga i dalje držati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo