MODRIĆ ILI MANDŽUKIĆ POSTAJU HRVATSKI REKORDERI: / Brojke naših nogometaša impresivne su

Image
Foto: AFP

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić ili njegov kolega iz nacionalne vrste Mario Mandžukić u subotu će se upisati u knjige rekorda hrvatskog nogometa.

2.6.2017.
12:11
AFP
VOYO logo

Ukoliko Real Madrid obrani naslov prvaka Europe, Modrić će postati prvi hrvatski nogometaš koji se tri puta uspeo na krov Europe, dok bi u slučaju trijumfa Juventusa Mandžukić postao prvi hrvatski nogometaš koji je s dva različita kluba bio pobjednik Lige prvaka.

LEGENDA REALA UPOZORAVA ŠPANJOLCE: ‘Mandžukić? Taj može trčati tri dana i tri noći’

Devetorica Hrvata osvajala Ligu prvaka

Otkako je elitno nogometno natjecanje "Starog kontinenta" preimenovano iz Kupa prvaka u Ligu prvaka, devetorica hrvatskih nogometaša okitila su se tim trofejem - Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN
Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN

Do sada su samo dva igrača po dva puta osvajala Ligu prvaka, Modrić u dresu 'Kraljevskog kluba (2014, 2016), te Dario Šimić (2003, 2007), a nikome to nije uspjelo s dva različita kluba.

Hrvatska će petu sezonu uzastopce imati pobjednika Lige prvaka. Seriju je započeo Mario Mandžukić 2013. u pobjedi Bayerna protiv Borussie Dortmund (2-1). Mandžukić je u slavlju Bavaraca igrao do sudačke nadoknade, a u 60. minuti je zabio za vodstvo bavarskog sastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPEKTAKL U CARDIFFU: Juve objavio video zbog kojeg ćete za njih navijati u finalu Lige prvaka

Real trijumfirao 2014.

Godinu dana kasnije naslov prvaka je osvojio Real Madrid i Luka Modrić. 'Kraljevski klub' je u finalu nakon produžetaka pobijedio gradskog suparnika Atletico 4-1. Modrić je igrao svih 120 minuta, a upravo je Luka asistirao za Realov gol u 90. minuti za izjednačenje na 1-1 i produžetke.

Image
Image

ONE BI MOGLE ODLUČITI FINALE: Dybalina Antonela ili Moratina Alice? Mi smo u nedoumici

Rakitić zabio u finalu 2015.

Prije dvije godine slavio je Ivan Rakitić u dresu Barcelone. Katalonski velikan je u finalu slavio protiv Juventusa 3-1, a Rakitić je postigao vodeći pogodak na utakmici u 4. minuti, postavši tek drugi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka nakon Mandžukića. Rakitić je postao i prvi hrvatski nogometaš koji je s dva različita kluba osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu nakon što je u najmasovnijem eurokupu slavio u dresu Seville 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle sezone naslov prvaka Europe osvojili su Luka Modrić i Mateo Kovačić. Real je u reprizi finala iz 2014. ponovo bio bolji od Atletico Madrida. Ovoga puta nakon izvođenja jedanaesteraca. Utakmica je završila 1-1, a nakon kaznenih udaraca bilo je 5-3 za Real. Modrić je odigrao cijeli susret, dok Kovačić nije nastupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bokšić dva puta stigao do finala najprestižnijeg europskog natjecanja

Naslove prvaka Europe osvajali su i Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić i Igor Bišćan.

Alen Bokšić je dvaput stigao do finala najprestižnijeg europskog natjecanja. U sezoni 1992/93. slavio je u dresu Marseillea nakon pobjede protiv Milana 1-0. Četiri godine poslije Bokšić je predvodio napad Juventusa u susretu protiv Borussije Dortmund, a njemačka momčad slavila je 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GLASUJTE U VELIKOJ ANKETI NET.HR-A: Prognozirajte neizvjesno finale koje je podijelilo nogometni svijet

Identičan učinak kao Bokšić, dva finala i jedan naslov ima i Zvonimir Boban. Bivši kapetan 'Vatrenih' s Milanom je osvojio europsku krunu 1994. u Ateni deklasiravši Barcelonu 4-0. Godinu dana kasnije 'Rossoneri' su ponovo stigli do finala, no u susretu igranom u Beču slavio je Ajax 1-0.

Sedam hrvatskih igrača je ostalo korak do pokala

Aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije Davor Šuker okitio se naslovom prvaka Europe 1998. u dresu Real Madrida nakon pobjede protiv Juventusa 1-0. Šuker je ušao u igru u 88. minuti umjesto Predraga Mijatovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Šimić se okitio naslovom pobjednika Lige prvaka s Milanom 2003. protiv Juventusa (3-2, jedanaesterci), te 2007. protiv Liverpoola (2-1). Međutim, Šimić je oba finala pratio s tribine i nije bio u krugu kandidata za nastup. Nije nastupio niti u finalu 2005. u kojemu je Milan izgubio od Liverpoola.

Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE
Image
Foto: AFP, FILIPPO MONTEFORTE

U tom finalu nakon čudesnog preokreta 'Redsa' slavio je Igor Bišćan koji je utakmicu pratio s tribina. Talijani su vodili 3-0, no Liverpool je u drugom poluvremenu uspio izjednačili, a potom i nakon izvođenja jedanaesteraca slaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je sedam hrvatskih igrača je ostalo korak do pokala.

Ivica Olić nastupio je u dva finala Lige prvaka i oba finala je izgubio (2010, 2012). Olić je 2010. u dresu Bayerna protiv Intera igrao do 83. minute, a talijanska momčad slavila je 2-0. Dvije godine kasnije je u finalu protiv Chelseaja ušao u igru u produžetku, a Englezi su slavili nakon izvođenja jedanaesteraca. Olić je promašio udarac s bijele točke i uz Bastiana Schweinsteigera postao tragičar finala. Oba finala s Bayernove klupe je pratio Danijel Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti na krovu Europe kao član Zvezde

Do finala Lige prvaka stigli su i Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ s Bayer Leverkusenom 2002. U završnom ogledu igranom u Glasgowu pobijedio je Real Madrid 2-1.

Igor Tudor stigao je do finala Lige prvaka 2003. s Juventusom, no u dvoboju igranom na Old Traffordu slavio je Milan boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dado Pršo bio je jedan od najboljih igrača Monaca na putu do finala Lige prvaka u sezoni 2003/04. Ipak, u finalnom susretu igranom u Gelsenkirchenu s 3-0 je slavio Porto prevođen Joseom Mourinhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je hrvatskih nogometaša koji su osvajali europski naslov i u bivšoj državi. Robert Prosinečki je kao član Crvene zvezde slavio u Kupu prvaka u svibnju 1991. Beogradska momčad Bariju je nakon jedanaesteraca pobijedila Olympique Marseille 5-3 (0-0).

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo