MINUTA ŠUTNJE ZBOG OLUJE: / "Odluka UEFA-e je neprimjerena i protivna pravilima"

Image
Foto: Screenshot/YouTube
6.8.2015.
12:19
Screenshot/YouTube
VOYO logo

"Radi se o odluci UEFA-e da, na zahtjev FK Partizana iz Beograda, a prije početka utakmice sa Steauom dana 5. kolovoza 2015. u Beogradu, dopusti odavanje počasti minutom šutnje stradalima tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja. Naime, 5. kolovoza 2015. Republika Hrvatska obilježava dvadeset godina od tog događaja kojim je okupirane djelove svog teritorija vratila u svoj državno-pravni sustav. No, dok Hrvatska tu akciju slavi, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. Sama ta činjenica upućuje na političke konotacije odluke UEFA-e, budući da nije jasno hoće li minuta šutnje značiti odavanje počasti samo pripadnicima jedne etničke skupine - u ovom slučaju srpske- ili se radi o odavanju počasti svim žrtvama te akcije bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost. Obilježavanje stradanja samo pripadnika srpske etničke skupine za vrijeme legitimnog oslobađanja teritorija RH i to na području Srbije, strane države, koja je pobunjene hrvatske državljane srpske nacionalnosti podržavala i pomagala za cijelo vrijeme Domovinskog rata, smatramo neprimjerenim isticanjem političkih poruka što je protivno pravilima UEFA-e", ističe se u izjavi za javnost koju je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Image
SPORNA ODLUKA UEFA-e: /

Minuta šutnje zbog Oluje!?

Image
SPORNA ODLUKA UEFA-e: /

Minuta šutnje zbog Oluje!?

Ružna sjena - prijava protiv Hajduka

"Ono što baca posebnu ružnu sjenu na ovu odluku UEFA-e je činjenica da je njen delegat Adonis Procopiou sa Cipra podnio disciplinsku prijavu protiv HNK Hajduk zbog 'političkog rasizma' i to zato što je na utakmici HNK Hajduk - Stromsgodset odigranoj pred oko 30.000 gledatelja u četvrtak 30. srpnja 2015. na stadionu Poljud na istočnoj tribini podignut transparent s natpisom: 'Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodit će hrvatski nogomet!' Uz to delegat je u prijavi naveo i upotrebu nekoliko sporadičnih zabranjenih pirotehničkih sredstava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov
Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Transparent Torcide posvećen Oluji

"HHO je, kao i ranije, pratio događanja na ovoj utakmici koju, s navijačkog stajališta, ocjenjujemo kao jednu od najboljih i najuzornijih utakmica u posljednjih nekoliko godina. I to zato što na utakmici nije bilo nikakvih parola ni simbola, kao ni skandiranja suprotnih pravilima UEFA-e, zakonima RH ili standardima civiliziranog ponašanja. Naprotiv, paljenje nekoliko bengalki u gledalištu cijeli stadion popratio je glasnim zviždanjem u znak neslaganja s ovakvim načinom iskazivanja navijačkih strasti. I ne samo to, prema izvještaju naših promatrača na utakmicama HNK Hajduk u Splitu primjetan je značajan pad upotrebe pirotehničkih sredstava i drugih oblika navijanja suprotnih navedenim pravilima što zaslužuje biti istaknuto", smatraju u HHO-u.

"Vodite računa o političkim posljedicama"

"Što se tiče prenesenog značenja drugog dijela ove poruke, koja se odnosi na sukob navijača s vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, smatramo da ona ne izražava želju za upotrebom nasilja i da svako arbitriranje o tome zadire u slobodu mišljenja i izražavanja pa HHO poziva disciplinsku komisiju UEFA-e, kao i sve njene institucije da prilikom donošenja svojih odluka vode računa o političkim (dugosežnim) posljedicama koje one mogu imati" navodi se u izjavi HHO-a u kojoj se ističe da je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru održanom u Zagrebu 4. kolovoza 2015. u povodu obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja rekla: "Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HHO smatra kako je ova izjava predsjednice RH pravi okvir za izražavanje žaljenja za poginulima tijekom i poslije vojno-redarstvene akcije Oluja te da bi u takvom obliku trebalo biti i odavanje počasti u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo