'Izgubila sam tatu s pet godina, pregazio ga je vlak!'

Znate li tko je Marija Matuzić? Ne baš? No, čim kažemo Maca Maradona razvući će vam se osmijeh na licu.

4.5.2012.
10:45
VOYO logo

Podsjetite nas odmah na početku ovoga razgovora, zašto ste izabrali baš nogomet? Pošto sam ja iz sportske obitelji, rođena sam s nečim što se dobije jedino nasljeđem. Ne samo talent, nego i ljubav za sportom, volja, disciplina, htijenje... rekla bi da mi je Bog dao sve. Probudi li me netko u pola noći, meni nije teško ići odigrati utakmicu. Mnogi su mi rekli - Maradona, da si muško sigurno bi se prodala za velike pare i bila bi 'boli glava'.

Mnogi će reći da ste najbolja hrvatska nogometašica ikad, zabili ste preko 1.000 golova u karijeri. Kako to da niste ostvarili veliki transfer? Ja nikada u životu nisam trčala za novcima, igrala sam jedno vrijeme u Italiji, u Bologni, Udineseu, tu sam nešto siće i zaradila. Mogla sam se prodati, ali me lova nikada nije vukla. U Jugi se dobro igralo i to mi je bilo najvažnije. Moram priznati i da sam imala dosta težak život, dijete sam u brojnoj obitelji, imala sam tri brata i dvije sestre, a danas sam nažalost ostala sama. Svi su mi umrli, tatu sam izgubila kad sam imala pet godina, pregazio ga je vlak na pola. Mama je ostala mlada udovica, morala nas je uzdržavati u bijedi i siromaštvu. Uz nogomet sam tako morala raditi po kućama, istovarivati ugljen, cijepati drva. Borili smo se za život, ali smo svi u duši bili veliki sportaši i nikada se nismo predavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube-nocookie.com/v/-Ny-maV4vUE?version=3&hl=en_US

Ima li u Hrvatskoj interesa za ženski nogomet? Ima, ali ne kao prije! U bivšoj Jugi se bolje igralo, osjećala se ljubav za nogometom na terenu, nitko nije mario za novac. Danas, moram priznati, ima talenata, ima dobrih cura, ali vrijeme je drukčije. Na sceni je potpuno druga generacija zbog koje uvijek kažem - taj prokleti novac, on uvijek sve pokvari. U usporedbi s profesionalnim europskim ligama, mi smo nula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu li hrvatske igračice živjeti od nogometa? Ma kakvi, od nogometa se u Hrvatskoj ne dobiva ništa. Jedino se svi u Dinamu nadaju kako će se situacija promijeniti otkada je Mamić preuzeo klub. Ja sam trenutno u Agramu, a Zdravko mi je osobno rekao da se moram vratiti u Dinamo jer je uzeo klub isključivo zbog mene. Međutim, vidjet ćemo, neću o tome još ništa pričati, ubrzo će se sve saznati. Trenutno sam zadovoljna u Agramu, igramo na Jakuševcu, skromni smo, živimo s kravama, imamo svoje igralište, divno su me primili. Sa svojom 51 godinom ja sam i dalje alfa i omega, to nije fraza, to svi ljudi znaju.

I do kada tako? Samo da je zdravlja! U vrhunskoj sam formi i osjećam se kao da imam 25. Živim sportski, svakog dana trčim po Sopotu, igram nogomet s dečkima. Iskreno, samo se jedna rodi na 100.000 i to sam baš ja. Kada pogledam ove mlade cure, one su danas u nogometu, sutra nisu. Disko, kafići, sumnjiva društva, škola se zapušta. Ja to vidim, samo da je što više izlazaka, novih traperica... poludim kada mi kažu - meni se ne da, sunce je, kako ti možeš... Već za pola godine će prekinuti jer im se neće više dati igrati nogomet. Pa ja se ujutro u četiri sata dižem, rintam, radim, održavam 18 teniskih terena, našetam se cijeli dan gore-dolje. Ja to radim jer to volim i nije mi teško. Joj, pa onda kad vidim ovu djecu što treniraju tenis, što si rade, pa gutaju razne tablete za snagu, pa šejk za ovo, šejk za ono, pa moram na masažu... Ma pi**a ti materina, a kad sam ja bila na masaži (udarac šakom o stol, nap.a.)?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidite li negdje svoju nasljednicu? Ima jako dobrih cura, brze su, snažne, razumiju nogomet, ali što se tiče tehnike, nema šanse. Ja sam kao nekad Prosinečki, pravi šmeker, primanje, predaja, duga lopta, pregled terena, toga danas nema. Ipak, moram istaknuti mladu Osječanku Joščak, reprezentativku Kalamizu i Landeku koja je otišla u Austriju.

http://www.youtube-nocookie.com/v/9d-8RL46Fgc?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi vas znaju pod nadimkom Maca Maradona. Tko vam ga je dao i kad? Kada sam se kao curica iz Duge Rese doselila u Zagreb i počela igrati za klub Loto, uspoređivali su me s Johanom Cruyffom i Ivicom Šurjakom. Međutim, onda se početkom 80-tih pojavio legendarni Maradona, a ja, zbog svoje fizičke konstitucije, podsjećam na njega. Bila sam jako mala, a kako je on bio najbolji, počeli su mi s tribina vikati - Evo je, igra kao Maradona! I tako je ostalo do danas. A Maca, tako me zvala majka od milja, umjesto Marija. To se proširilo i na školu, na sve ljude koji su me poznavali, i tako kada se pojavio Maradona jednostavno su se ta dva nadimka spojila.

Onda je bez veze postavljati vječno pitanje, Pele ili Maradona? Maradona, Maradona, Maradona, uvijek Maradona. Poslije njega Pele!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Messi ili Ronaldo? Dala bih ipak prednost Messiju. Ronaldo je onako, dobar igrač, ali mislim da je malo umišljen. Gledala sam ga kada je igrao u Zagrebu protiv Dinama i nije mi se svidjelo kako se ponaša na terenu. Ali kao igrač je isto O.K.

Ima li ženski nogomet potporu HNS-a? Moram priznati da je prije bilo puno bolje (u Jugoslaviji, op.a.). Marković i Srebrić bi mogli dati puno više, ali, ajde, nešto se kreće. Drago mi je da smo se konačno izborile za svoju opremu, ali dnevnice su strašno male. Ja uzmem svojih sedam dana godišnjeg da bi otišla igrati za reprezentaciju, a na dan dobijem 30 kuna. Meni je čast igrati za reprezentaciju, ali ja vas pitam, je li to sramota?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod HNS-a, kakvo je vaše mišljenje o Vlatku Markoviću? Treba li on dati ostavku i prepustiti svoje mjesto nekom drugom? Marković je za mene prije svega gospodin čovjek. Kad god se sretnemo, one se meni obrati sa - klanjam se, Maradona. On je inače čovjek na poziciji zbog koje bi komotno mogao okrenuti glavu kad me vidi, a on to nikada u životu nije napravio. On je također čovjek koji je puno dao za hrvatski nogomet i još uvijek zna što radi. Mislim da ga treba pustit da radi i dalje, a kad osjeti da više ne bude mogao, sam će se povući. Ja stvarno ne znam što je taj čovjek krivo napravio.

Sve što u hrvatskom nogometu vrijedi je reprezentacija, van nje gotovo ništa. Tko je onda kriv za to? Marković, Srebrić, Mamić, navijači... Zašto bi Vlatko i Srebrić bili krivi? Neću kriviti navijače, ali bila sam na utakmici između Dinama i Zagreba i ono što su priredili navijači, onakve uvrede, pa to je strašno. Ma čekaj, pa tko su oni? Rodili su se jučer, imaju 17-18 godina, pa što oni znaju tko su Vlatko i Zorko? A Srebrić je posebna priča, on je jedan tako inteligentan čovjek koji zna što radi, i recite mi, tko je taj čovjek koji ga je sposoban zamijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je s ligom koja se raspada, igrači ne dobivaju plaće, klubovi su u rasulu... Unazad četiri godine zapravo je sve bilo isto, a svi su živjeli kao bubreg u loju, od igrača, klubova, uprava. A gdje smo mi bili? Šljakali! Ja se slažem da negdje postoji problem, igrač moraju dobiti svoju plaću, a zašto je do svega toga došlo, ja ne mogu nikao dokučiti. Sve je bilo O.K, a odjednom kaos. Gasi se jedan Varaždin! Pa sjetite se što je taj klub bio dok je pokojni Herjavec bio živ, to je bio strašan klub. Mislite da se to ne bi dogodilo i Dinamu da nema Mamića? Neka Mamić ode sutra iz kluba, Dinamo će propasti. Oni dobivaju najviše love jer su prvi, jer su najbolji. To je tako, sve po zaslugama. To je znači Dinamo u nogometu, u košarci Cibona dobiva novce zbog toga i toga, Cedevita toliko...

Cedevita ne dobiva ništa! E da, oni su sami za sebe, imaju dobroga gazdu, dobra su ekipa, dobro rade. Odlični su dečki, ja ih često srećem kad idem na terapiju kod sportskog doktora. No dobro, vratimo se nazad. Pogledajte Hajduk, Maleš je došao u klub, i nije uspio ništa napraviti. Pa zašto, prijatelju? Zato jer su svi uzimali za sebe. Pa sjetite se kada su Bilić, Bokšić i Štimac htjeli uložiti u klub, odbili su ih, i danas je klub u problemima. Pa nije njih Vlatko krao! Ponavljam, ne dao Bog da Mamić ode iz Dinama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliži se EURO, kakva je vaša prognoza za Vatrene? Imamo jaku skupinu i bit će teško! Španjolci su apsolutni favoriti prvenstva i tu nemamo šanse. Naši dosta osciliraju, znaju odigrati fantastično, ali znaju i totalno razočarati. Ali mi smo Hrvati i uvijek se na velikim natjecanjima borimo do kraja. Nadam se da će tako biti i ovaj put. S Talijanima smo uvijek dobro prolazili do sada, Irci su jako nezgodni. Voljela bi da prođemo, ali bit će jako teško. Sve ovisi o tome hoće li svi biti na okupu, da ne bude ozljeda, i onda imamo šanse.

Idete li vi u Poljsku? Voljela bih da se u HNS-u i mene jednom sjete kada se dijele karte. Ne znam tko je za to zadužen, Vlatko, Srebrić, ili netko treći, ali neka i meni kao legendi daju jednu kartu. Jako bih voljela ići pogledati koju utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja vas reprezentacija posebno privlači? Španjolska! Igraju najbolji nogomet i voljela bih ih pogledati uživo!

Liga prvaka došla je do finala. Prokomentirajte nam ispadanje Barcelone i Reala i najavite finale Bayerna i Chelseaja. Navijačica sam Real Madrida i željela sam ih vidjeti u finalu. Moram priznati da su zasluženo izgubili od Bayerna, nisu smjeli čekati penale, morali su pokušati to prije riješiti, i to im se obilo o glavu. Ekipa Chelsee je imala najmanje šanse i jako mi je drago što su uspjeli izbaciti Barcelonu. Oni su moji favoriti u finalu, ali neće biti lako jer igraju u Münchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto baš Chelsea? Sviđa mi se ta ekipa, Drogba je takav pakleni igrač. Iako u Bayernu igraju naši Olić i Pranjić, ja sam za Engleze, više su mi pri srcu. A i radi Abramoviča koji je toliko novaca iskeširao u tu ekipu, pa zaslužio je više doći do te Lige prvaka, kad već nije uspio u prvenstvu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo