ŠPANJOLSKA POREZNA UPRAVA NAREDILA NOVINARIMA KOJI SU OTKRILI AFERU: / 'Hitno nam dostavite sve dokumente o Modriću!'

Image
Foto: AFP, CHARLY TRIBALLEAU
15.12.2016.
15:41
AFP, CHARLY TRIBALLEAU
VOYO logo

"Konzultirat ćemo se sa svojim pravnicima prije odluke, no učinit ćemo sve što je u našoj moći da udovoljimo zahtjevu ministarstva financija", rekao je Cuartango, a prenosi El Mundo.

"Uvijek smo smatrali da je plaćanje poreza osnova svake demokratske države. Naše novine su podržavale sve kampanje u borbi protiv utaje poreza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠPANJOLSKI MINISTAR POTVRDIO ISTRAGU PROTIV LUKE MODRIĆA: /

'Onaj tko vara ministarstvo financija, pljačka sve nas'

Image
ŠPANJOLSKI MINISTAR POTVRDIO ISTRAGU PROTIV LUKE MODRIĆA: /

'Onaj tko vara ministarstvo financija, pljačka sve nas'

Mourinho, Ronaldo, Neymar...

Napomenuo je kako će se prethodno konzultirati i s izvorima dokumenata, među kojima je njemački tjednik Der Spiegel, inicijator istraživačkog projekta. El Mundo je jedan od 12 europskih medija koji udruženi u istraživački konzorcij (EIC) objavljuju povjerljive dokumente i informacije iz nogometnog poslovanja koje im dostavlja portal Football Leaks.

U dokumentima koje je distribuirao Football Leaks nalazi se 37 nogometaša i djelatnika koji rade ili su radili u Španjolskoj. El Mundo bi tako trebao poslati sve podatke kojima raspolaže o Luki Modriću, veznom igraču Real Madrida i hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega spominju se i Jose Mourinho, Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao, Pepe, James Rodriguez, Radamel Falcao, Mesut Özil, Martin Odegaard, Karim Benzema, Xavi Hernandez, Neymar, Thomas Vermaelen, Rafael Van der Vaart, Gonzalo Higuain, Angel di Maria, Gareth Bale, Jackson Martinez, Jan Oblak, Jorge Mendes, Michael Laudrup, Jose Canas, Alejandro Pozuelo, Roland Lamah te zastupnici nogometaša Oblaka, Balea, Özila, Kroosa i bivšeg igrača Laudrupa.

Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN
Image
Foto: AFP, GERARD JULIEN

Cristiano Ronaldo

Porezna uprava, kao dio ministarstva financija, zatražila je od novina sa sjedištem u Madridu originalne dokumente, tajne anekse ugovora, mailove, dokumente napisane u programu Word, podatke iz tablica sastavljenih u programu Excel kao i prikupljene fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev je u ime porezne uprave podnio Nacionalni ured za istragu prijevara (Oficina Nacional de Investigacion del Fraude) u ponedjeljak. U utorak je španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio u parlamentu da "tko ne izvršava obveze prema ministarstvu financija, vara ostale građane". U srijedu je ministar financija Cristobal Montoro, odgovarajući na pitanja oporbe o Football Leaksu, rekao kako niti jedan nogometaš ne može izbjeći istragu porezne policije.

Osnovao tvrtku u Luksemburgu

El Mundo je objavio dokument španjolske porezne uprave prema kojem je porezna policija 18. siječnja otvorila istragu nad Modrićem. On je, kao porezni obveznik u Španjolskoj, osnovao u Luksemburgu poduzeće Ivano SARL, nazvano po njegovom sinu, kako bi ondje plaćao porez od oko jedan posto umjesto 30 posto u zemlji gdje radi i živi. Tom tvrtkom gdje mu dolazi novac od reklama i sponzorskih ugovora, poput onih s Nikeom, upravlja njegova supruga Vanja, a Modrić je vlasnik, naveo je El Mundo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica Nacionalnog ureda za istraživanje prijevara, Margarita Garcia Valdecasas, poslala je zahtjev izdavaču El Munda u kojem moli za dobrovoljnu suradnju i traži sve dokumente "s informacijom relevantnom za ispunjavanje obveza prema poreznoj upravi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolske novine su počele objavljivati sadržaje tih dokumenata 2. prosinca bez obzira na kasniju odredbu suca u Madridu koji je zabranio njihovo objavljivanje. Sudac Arturo Zamarriego je donio tu odluku jer je madridski odvjetnički ured Senn Ferrero, koji među ostalima u Španjolskoj zastupa i Ronaldovog agenta Mendesa i njegovu menadžersku agenciju, istaknuo da su povjerljivi dokumenti hakirani preko računala odnosno ukradeni.

Desetodnevni rok

"Sudac u Madridu nam brani davati informacije od Football Leaksa dok nam istodobno ministarstvo financija šalje zahtjev da im pomognemo u istrazi s tim dokumentima", rekao je Cuartango. "Ovo je paradoks. Jer ako je njihovo korištenje nezakonito za nas, onda je nezakonito i za ministarstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je počeo teći desetodnevni rok u kojem bi istražiteljima trebali biti dostavljeni dokumenti. Luka Modrić je u Japanu gdje će europski prvak Real Madrid igrati u finalu svjetskog klupskog prvenstva te nije bio dostupan za komentar. Glasnogovornik Real Madrida, Carlos Carbajosa, nije odgovorio na upit.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo