LOŠA VIJEST ZA HRVATSKI NOGOMET: / Uefa je promijenila sustav natjecanja!

Image

Uefa je na konferenciji za medije u Monte Carlu objavila kako od 2018.

26.8.2016.
12:02
VOYO logo

Tako bi Hrvatska mogla imati dva kluba u pretkolima, ali drugoplasiranom bi bilo gotovo nemoguće ući u ovo elitno nogometno natjecanje. I to je loša vijest u svemu tome. Jer, ovom promjenom Uefa smanjuje broj mjesta koja se dobivaju kroz kvalifikacije.

To znači smanjivanje broja klubova iz onih manjih liga i povećavanje broja sudionika iz najboljih liga Europe. Prevedeno, bogatijim klubovima više mjesta i lakši plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a oni siromašniji su ponovno u problemima i imat će težak put i mogućnost do europske elite. Izravan plasman u elitno klupsko nogometno natjecanje dobit će i pobjednik Europske lige i Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj prvaka iz kvalifikacija se smanjuje

Ono što je za Hrvatsku najzanimljivije je broj klubova koji će Ligu prvaka loviti kroz kvalifikacije. A tu su se stvari itekako promijenile. Broj prvaka zemalja koji dolaze kroz kvalifikacije smanjit će se s pet na četiri, a broj nižeplasiranih klubova iz po koeficijentu jačih liga, smanjit će se s pet na čak dva.

Image
Image

Tako će zapravo za hrvatskog prvaka stvari biti tek nešto lošije, dok će za drugoplasiranog, ako Hrvatska bude imala pravo na dva predstavnika, biti iznimno teško progurati se do grupne faze Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Vodeće lige imaju tri zajamčena mjesta

U Ligi prvaka ostaju 32 kluba, kao i 48 u Europskoj ligi. Četiri vodeće europske nogometne lige na UEFA-inoj ljestvici - španjolska, njemačka, engleska i talijanska- imat će zajamčena četiri mjesta u grupnoj fazi natjecanja Lige prvaka od sezone 2018./2019. prema promjenama koje je u petak najavila Europska nogometna federacija.

Prema sadašnjem sustavu, vodeće tri lige - španjolska, njemačka i engleska - imaju po tri mjesta dok četveroplasirana momčad iz njihovih prvenstava treba proći dva kola doigravanja za plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Četveroplasirana liga, a to je trenutačno talijanska Serie A, ima zajamčena samo dva mjesta plus jedno u fazi doigravanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pete i šeste europske lige, njima će mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka biti zajamčeno samo prvoplasiranoj i drugoplasiranoj momčadi, dok trećeplasirani mora proći doigravanje kao i ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo