HRVATSKI NOGOMETAŠ KOJI ZABIJA NA ISLANDU: / 'Svašta sam vidio u našem nogometu. I doživio...'

Image
Foto: Hrvoje Tokić

Hrvatski napadač Hrvoje Tokić (26) uživa pravu nogometnu renesansu igrajući za Víkingur Ólafsvík u prvoj islandskoj ligi.

28.8.2016.
8:00
Hrvoje Tokić
VOYO logo

Nije da je do Víkingura bio nogometno uspavan, ali bivši napadač Hrvatskog dragovoljca, Hajduka, Mosora, Croatije, Vinogradara, Zadra, Leobena, Cibalije, Aris Limassola i Dugopolja je ove sezone zabio 8 pogodaka u 11 odigranih susreta za svoj klub, od ukupno 16 odigranih utakmica u prvenstvu koje na Islandu završava 1.10. 2016.

MARKO LIVAJA JE SAMO ZA NET.HR OTVORIO DUŠU: ‘Nije mi tijekom karijere bilo niti malo lako…’

Ukupno od kad je 2015. godine s Cipra došao na Island, rođeni Zagrepčanin postigao je 23 gola u 27 odigranih susreta. Neki će sad kazati kako igra u tamo nekoj islandskoj ligi. Ali, islandski nogomet doživio je nevjerojatnu ekspanziju proteklih godina, a posebno ove godine na Euru na kojem su Islanđani došli čak do četvrtfinala, što je čitavu naciju bacilo u trans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da su svi stanovnici Islanda bili u Francuskoj'

"To je bilo nešto uistinu nevjerojatno. Vladala je strašna euforija. Mislim da su svi stanovnici Islanda bili u Francuskoj. Nisam nikoga mogao vidjeti na ulicama. Ma ne, bilo je to nešto što će se još dugo pamtiti", započinje priču za Net.hr Hrvoje Tokić koji je do prošlog vikenda bio drugi strijelac lige. Sad je trenutno treći. Kad smo kod lige, kakva je ona u usporedbi s HNL-om?

Image
Image

'Ovdje se jako puno novaca ulaže u momčadi i u nogomet'

"Pa recimo to ovako. Ako maknemo Dinamo, Rijeku i Hajduk, svaka momčad s Islanda, govorimo o prvoj ligi, bi mogla konkurirati za naslov prvaka! Ovdje se jako puno novaca ulaže u momčadi i u nogomet kao takav. Ovdje doslovno svaki klub ulaže u nogomet. Nije tuga i jad kao u Hrvatskoj. Naravno, ako izdvojimo Hajduk, Rijeku i Dinamo", objašnjava Hrvoje čija momčad je trenutno na osmom mjestu prvenstvene ljestvice od ukupno 12 momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar je to rezultat za nas. Uoči početka sezone svi su nas otpisali, govorili kako ćemo ispasti iz lige, biti jedna od dvije momčadi na na začelju. A mi se još uvijek držimo na životu. I ne samo to, nego smo remizirali s prvakom KR Reykjavikim na njihovom travnjaku, a ja sam u toj utakmici zabio gol za 1-1 u 87. minuti. To je proglašeno za najveću senzaciju u povijesti Islanda. Za pamćenje", govori nam Hrvoje i naglašava kako je primarni cilj Víkingur Ólafsvíkua ostanak u ligi.

'Primarni mi je cilj ostati ovdje'

"Ne samo klubu nego i meni. Stvarno mi je dobro ovdje. I igrati i živjeti. Iako živim u malom mjestašcu Ólafsvíku, koje se nalazi na sjevernoj strani Snæfellsnes Peninsula koje broji svega oko 1000 ljudi, znači u selu, život mi je super. Tako da mi je primarni cilj ostati ovdje, pa ćemo vidjeti. Iako ponuda imam, pa čak i od prvaka Islanda. Cijene ono što radim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U hrvatskom nogometu je bilo dosta afera. Zdravko Mamić je pod istragom USKOK-a zbog ozbiljnih financijskih malverzacija, a za njega se smatra da je neformalni vladar hrvatskog nogometa. Javnost u Hrvatskoj isto tako misli kako domaći nogomet nije čist.

'Islandski nogomet je čišći nego u Hrvatskoj'

"E vidite, toga u Islandu - nema! Mogu pred Boga stat i to kazati. Island je pošten svijet, narod, nije kao u Hrvatskoj. Da me ne bi vaši čitatelji i ljudi u Hrvatskoj krivo shvatili. Svoju domovinu volim iznad svega, kao i Hrvate, ali tamošnji nogomet je čišći u nego što je to slučaj u Hrvatskoj. Nažalost, svašta sam na svoje oči vidio kad sam igrao u Hrvatskoj. I doživio", objašnjava Hrvoje Tokić i na naše pitanje čega se sve to nagledao u Hrvatskoj, samo je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih u detalje. stvarno ne bih o tome".

No, sjeća se i lijepih stvari u Lijepoj našoj...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hajduku je bilo svega'

"Pamtim onu sezonu kad sam postigao 19 golova u 2. hrvatskoj ligi, od toga 16 u polusezoni kad sam igrao za MV Croatiju. Uz to, sjajan je bio period kad sam igrao za Cibaliju za koju sam se također nazabijao. Zabio sam 16 golova za njih. Što se tiče Hajduka, e tu je bilo svega. Tada me tadašnji trener Krasimir Balakov poslao na posudbu u Vinogradar za koji sam zabio 11 golova. Nakon toga me vratio u Split i odlučio staviti u špicu napada zajedno s Vukušićem. Trenirao je mene u tandemu s njim. I taman sve dobro krene i onda mi se dogodi ozljeda. Tko zna što bi bilo da me ozljeda nije zadesila."

Image
Image

Hrvoje je na Islandu pratio i nastupe hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Riju koje su bile rekordne po broju osvojenih medalja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Blanka je za mene ostvarila najveći podvig u Riju'

"Pratio sam Olimpijske igre i nisam spavao noćima zbog naših. I sad otvoreno moram nešto reći ovako javno. Svaka čast svima, zaista, ali Blanka je za mene ostvarila najveći podvig u Riju. Svaka čast maloj Sari, Damiru Martinu, Fanteli i Mareniću, Glasnoviću, Hrgoviću, Perkovićki, Valentu i Martinu Sinkoviću, Stipanoviću, košarkašima... Ali ono što je Blanka napravila u Brazilu ulazi u rubriku vjerovali ili ne. S toliko ozljeda, poteškoća... Njezina medalja ima jednu dimenziju više. Puno više. To je bronca zlatnog sjaja", kazao nam je Hrvoje i otkrio jednu malu tajnu.

"Jako me pogodio poraz od Srbije u četvrtfinalu. Kakva je to klapa. Strašno... Ovdje sam svima pričao za naše košarkaše. I one kvalifikacije u Torinu, na koji način su se plasirali na OI. Čudesno. Zato me poraz od Srbije jako boli. Zaslužili su dečki puno više od toga. Košarka je moja davna ljubav, zato ih toliko i volim. Svaka čast dečkima, skidam im kapu", završio je Tokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo