DINAMOV STRMOGLAV PAD: / Evo zašto je možda došao kraj dominacije Modrih u HNL-u

Image

Hrvatski prvak Dinamo sinoć je u derbiju 9. kola HNL-a na Rujevici teško poražen od domaćina Rijeke 5-2.

19.9.2016.
10:00
VOYO logo

Rijeka je golovima Marija Gavranovića i dvostrukih strijelaca Marka Vešovića i Alexandera Gorgona uvjerljivo slavila i tako najavila možebitni početak kraja duge 11-godišnje dominacije Dinama u domaćim okvirima, dominacije koja je već pomalo bila dosadna i koja je ubijala onu natjecateljsku draž u HNL-u.

VELIKA ANKETA NET.HR-A: Koga želite vidjeti na klupi Dinama kao novog trenera?

Vratimo se u prošlost

Ako ćemo gledati najteže poraze Dinama, za napomenuti kako je tek jednom u posljednjih četvrt stoljeća zagrebački klub primio pet komada u svojoj mreži. Dogodilo se to 8. prosinca 2007. kada je identičnim rezultatom u Koprivnici slavio Slaven Belupo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zanimljivo, ali da kojim slučajem Pavičić nije zabio pogodak za Modre u 86. minuti, Rijeka bi se upisala u povijesne stranice HNL-a i crne stranice Dinamovih knjiga kao momčad koja je zagrebačkom sastavu nanijela najveći poraz otkako postoji HNL.

Krojači se još uvijek mogu hvaliti

Ovako će se Varteks još uvijek moći pohvaliti kako je autor najtežeg Dinamovog poraza, onih iz sezona 1992. i 2000. godine kad su KrojačiModre svladali dva puta sa po 4-0. Kako bilo, čini se kako je sumanuta prodaja igrača ovog ljeta od strane čelnika Dinama došla na naplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RIJEKA DO VRHA NAPUNILA MREŽU MODRIH: Dinamo ne pamti kad je zadnji put bio ovako pregažen!

Rekordno Dinamovo ljeto

Dinamo je ovog ljeta zaista rekordno prodavao i zaradio. Tako su Modri prodajom Pjace (Juventus 23 milijuna eura), Roga (Napoli 18 milijuna eura sa bonusima), Brekala (Wolfsburg, 6 milijuna eura), Taravela (Gent, milijun eura) Dinamo je zaradio velikih 48 milijuna eura, a Eduardova cifra odlaska u Chelsea još uvijek nije poznata. Ako bi smo toj cifri dodali 14 milijuna eura s koliko je Uefa nagradila Dinamo za ulazak u natjecanje po skupinama Lige prvaka, onda se zaustavljamo na cifri od 62 milijuna eura koliko je Dinamo inkasirao u svoju blagajnu.

Image
Image

I Ante Ćorić, trenutno najtraženiji igrač Modre svlačionice, bio je blizu odlaska iz kluba. Za njegove usluge bili su zainteresirani, između ostalog, i Manchester City, Liverpool i Tottenham. U utrci za Dinamovim "Wunderkindom" najviše interesa pokazao je City koji je, prema pisanju engleskih medija, povećao svoju ponudu nakon ranije odbijene ponude Dinama na 7,6 milijuna funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić i Soudani ostali, ali...

No, na kraju priče Ćorić je odbio ponudu Engleza i odlučio ostati u klubu. Soudani je također bio na pragu napuštanja Dinama, ali kad su Modri izborili Ligu prvaka, Čelnici maksimirskog kluba pred Soudanija su stavili izdašnu ponudu koja se ne odbija (Alžirac dobiva 9 milijuna kuna godišnje brutto).

Image
Image

Njihov ostanak nije bio dovoljan, Dinamo se srmoglavio na litici zvanoj HNL. Bilo je i za očekivati takvo što. Teško se može nadomjestiti ne igranje Pjace i Roga, a Zlatko Cico Kranjčar imao je ideju njihov izostanak pokriti s Ivanom Fiolićem i Domagojem Pavičićem, znači s dva mlada igrača koji su još do nedavno trčkarali hrvatskim travnjacima u dresu Lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadrovske pogreške Kranjčara

Uz to, Kranjčar Ćoriću nije davao šansu. Često ga je držao na klupi i to je velika Kranjčareva kadrovska pogreška. Ma koliko god on tvrdio da Ćorić ima problem, da slabo igra u obrani, da ne trči i da ga muči igra bez lopte, mladi Dinamovac je morao igrati više jer posjeduje tu kvalitetu koja može donijeti razliku na travnjaku u HNL-u.

Image
Image

Kola zvana Dinamo lagano su počela kliziti već nakon 3. kola prvenstva, kad su Modri na svom travnjaku remizirali sa Slaven Belupom 1-1. Nakon toga, Dinamo je u odgođenoj utakmici 2. kola HNL-a deklasirao Hajduk na Poljudu s 4-0, ali samo na račun genijalnosti Roga. Slijede pobjede protiv Intera iz Zaprešića 2-1 i Splita 1-0, obe u Maksimiru. Već je u tim susretima bilo vidljivo da u igri Kranjčara nešto opako ne štima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Red Bull Salzburg bio je tek - mali bljesak

Sve je na kratko zasjenila pobjeda Dinama u uzvratu play - offa Lige prvaka protiv Red Bull Salzburga u Austriji 2-1 nakon produžetka. Nakon tog uspjeha, Modri su na gostovanju u Puli odnijeli sva tri boda protiv Istre 1961 (slavlje 2-1). I onda je počelo! Dinamo je 10. rujna na Maksimiru iznenađujuće izgubio od Osijeka 1-0. Uslijedio je i očekivani poraz od Lyona na startu Lige prvaka 3-0, a posljednji "šamar" hrvatskom prvaku, onaj i najbolniji, došao je sinoć na Rujevici od Rijeke. Bio je to znak da Zlatko Kranjčar podnese ostavku na mjesto trenera Modrih.

Razbijena maksimirska vojska

Realno, Dinamu do kraja jeseni realno prijeti raspad sistema, a s obzirom da je Cico bivši, onaj tko će preuzeti vruću klubu Dinama napravit će sebi medvjeđu uslugu. Iz razloga što Dinamo trenutno izgleda kao razbijena vojska. Nikad lošije. A slijedi mu težak raspored.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Naime, nakon susreta s Rijekom 20. rujna čeka ogled 1/16 finala Kupa protiv NK Veli Vrh kod Pule. Nakon prvog ispita Hrvatskog kupa Dinamo se vraća u Zagreb gdje slijedi utakmica prvenstva na gostovanju kod Lokomotive, 23. rujna, a zatim kreću pripreme za otvaranje Lige prvaka na Maksimiru, susret 2. kola protiv talijanskog prvaka Juventusa za koji igraju Mario Mandžukić i Marko Pjaca.

Od izgubljenog Šempera, preko nevidljive veze do ograničenog napada

Nakon Lige prvaka i spomenutog iznimno zahtjevnog susreta, Dinamo čeka derbi protiv Hajduka na Maksimiru 2. listopada. Znači, Dinamo mora podići nivo svoje igre jer ih čeka zahtjevne utakmice (izuzev ove u Kupu koju se, opet, nikako olako ne smije shvatiti da se ne bi ponovio slučaj “Dugo Selo”). A kako to napraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

S mladim igračima koji su izgubljeni na travnjaku? S Adrijanom Šemperom koji je, ruku na srce, veliki talent, ali je i vratar koji je u tri utakmice primio devet golova i potpuno izgubio samopouzdanje, ili s Dinamovom obranom koja izgleda jako loše i koja pušta na sve strane.

Vezni red Modrih praktički ne postoji, a traži se i golgeter. Henriquez je već zadnjih više od godinu dana nevidljiv. Hodžića se još uvijek čeka (u nekim susretima nije niti bio u kadru), dok su jedini koji posao još odrađuju na razini Soudani i Fernandes, bez kojih bi Dinamo bio još lošiji, usudili bi smo se reći igrački na razini ostalih klubova u HNL-u. Da, čini se kako je stvarno u prvenstvu nakon toliko godina došao kraj Dinamove dominacije, a neslužbenu titulu trenutno najboljeg kluba u Hrvatskoj nosi - Rijeka! Koliko god se to nekom ne sviđalo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa


TABLICA HNL-a nakon odigranih 9. kola prvenstva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 Rijeka 9 7 2 0 21-6 23 2 Osijek 9 7 1 1 16-6 22 3 Dinamo 9 6 1 2 17-10 19 4 Hajduk 9 5 2 2 17-10 17 5 Istra 1961 9 2 3 4 11-14 9 6 Slaven Belupo 9 2 3 4 10-15 9 7 Lokomotiva 9 2 2 5 12-14 8 8 Inter 9 1 4 4 9-16 7 9 Cibalia 9 0 4 5 8-19 4 10 Split 9 0 4 5 2-13 4

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo