DERBI KOJI BI MOGAO ODLUČITI PRVAKA: / Čiji će veliki niz večeras biti prekinut?

Image
Foto: AFP
13.2.2016.
8:30
AFP
VOYO logo

Samo dva boda razdvajaju trenutačno vodeći napuljski klub i drugoplasiranu torinsku instituciju na ljestvici Serije A. Juventus u borbi za naslov prvaka očekivana je i već dugo uobičajena priča talijanskog nogometnog prvenstva, no ona lidera Napolija za mnoge navijače kluba u ovome trenutku djeluje kao da je ispisana ispod pera njemačke braće Grimm. Upitno je samo hoće li imati kraj koji će pobornicima kluba ponuditi happy end ili ih natjerati u suze i produljiti njihovo čekanje na ponavljanje uspjeha iz Maradoninih vremena na još koju godinu.

Kraj jednog rekordnog niza

Ono što se zna jest sljedeće - nakon subotnjeg susreta jedan će rekordni niz stići svojem kraju. Napoli u Torino stiže s maksimalnim ulovom iz posljednjih osam prvenstvenih susreta. Klub koji će početkom kolovoza proslaviti svoj 90. rođendan niti u najslavnijim danima povijesti nije vezao toliko pobjeda, a let prema naslovu prvaka na vjetru euforije pod krilima mogao bi dobiti dodatni poticaj nastavkom niza. No, za takvo što će trebati prekinuti onaj aktualni Juventusov, a taj je još impresivniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo pet osvojenih bodova iz šest uvodnih utakmica u sezonu naveli su mnoge da se kritički osvrnu na poslovanje tijekom ljetnih mjeseci, da zaključe kako je momčad s novim licima u svlačionici izgubila pobjednički duh koji je u godinama koje su prethodile gradila i da pod znak pitanja dovedu stručnost Massimiliana Allegrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno danas nije tema, odnosno, nije u takvom negativnom kontekstu. U tim su trenucima vodeće momčadi ljestvice Fiorentina i Inter imale deset bodova prednosti u odnosu na Juventus, danas, premda i dalje "žive" u vrhu poretka, njih nitko ne smatra ozbiljnim konkurentima za naslov prvaka. Četrnaest uzastopnih kola momčadi s druge strane centra se mijenjaju, no niti jedna od njih nije uspjela uzeti niti boda torinskom velikanu kojem nedostaju još tri vezane pobjede do izjednačenja rekordnog dugog niza nepobjedivosti u talijanskom prvenstvu.

Nezaustavljivi Higuain

Hoće li ga okončati Napoli dokazat će subota, no sasvim je jasno da će torinska obrana, najbolja u ligi s 15 primljenih golova, biti na kušnji najboljeg napada talijanskog prvenstva, a posebice trenutačno najubojitijeg napadača europskih liga. Od 53 prvenstvena gola napuljskog sastava, njih čak 24 stiglo je od nezaustavljivog Gonzala Higuaina koji je na pogotku po utakmici u prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fascinantan je njegov niz s posljednjih šest, kroz koje je postigao osam pogodaka i kojim je dostigao učinak Diega Maradone kao prvi Napolijev nogometaš nakon legendarnog sunarodnjaka koji je neumoljiv prema suparnicima šest uzastopnih kola. To što će Giorgio Chiellini propustiti nadolazeću utakmicu svakako mu povećava šanse za novi pogodak, baš kao i Napoliju za pobjedu protiv desetkovanog sastava domaćina kojem će za uobičajenu 3-5-2 formaciju nedostajati već dugo ozlijeđeni Martin Caceres, potom Kwadwo Asamoah i Mario Mandžukić. Allegrija hrabriti može najavljeni povratak Samija Khedire koji bi trebao biti spreman popuniti pozicije u veznom redu momčadi.

Od prve ovosezonske pobjede Napolija, a stigla je ona tek u četvrtom kolu, Maurizio Sarri ne odustaje od 4-3-3 formacije kojom je započet uspon s tada četrnaestog mjesta ljestvice do vrha s kojeg ne silaze već mjesec dana, odnosno s kojeg već pet utakmica odolijevaju napadima Juventusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede im konkretniji napadi, direktni u međusobnom okršaju, a statistika najavljuje da to znači da će njihov golman Pepe Reina itekako morati biti na oprezu. Juventus prosječno nudi 16,7 udaraca prema suparničkim vratima, od čega 5,5 u okvir gola. Njihov postotak preciznosti uspješnih dodavanja kroz 55 posto prosječnog držanja lopte u nogama kroz ogled iznosi 86 posto. Upravo iz takvih situacija i momčad postiže najviše pogodaka, njih 71 posto, odnosno 32 ukupno. Trinaest ih je postigao njihov najraspoloženiji napadač Paulo Dybala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez navijača

Slične su brojke i u Napolijevoj igri koji u pravilu formira napade po lijevoj strani na kojoj ordinira Hamšik prebacujući loptu u kazneni prostor u kojem te napade konkretiziraju Higuain i natrčali Insigne i Callejon. Budu li konkretni u utakmici o kojoj im prilično ovisi hoće li ili ne stići do trećeg ligaškog naslova, a prvog nakon Maradonine ere, učinit će to bez prisutnosti navijača kojima je put u Torino zabranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće ih to smetati vrate li se s produljenim klupskim rekordom pobjedničkog niza i dobrano trasiranim putom do naslova kojeg čekaju 26 godina. Slavit će ga zajedno koji mjesec kasnije, no pitat će se nešto na tu temu i godinama najbolju talijansku momčad kojoj niti izostanak drugog strijelca Mandžukića (devet ligaških golova) ne remeti pobjednički hod.

Ogled dviju momčadi koje predvode ljestvicu, koje su napadački najučinkovitije, a obrambeno najčvršće, definitivno će usmjeriti sezonu i jednima i drugima. Branitelju naslova, koji će u slučaju pobjede preuzeti čelno mjesto ljestvice, prema očekivanom nastavku dominacije, a Napoliju, u slučaju slavlja i bijega na pet bodova prednosti, na novu stranicu uratka koji već dugo u veljači nije djelovao tako bajkovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teskt je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 13. veljače 2016.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo