NAPOKON

DAN KOJI ĆE UĆI U POVIJEST: Video-sudac po prvi put u nogometnoj utakmici najvišeg ranga!

Večerašnja utakmica između Ajaxa i Willema II u Nizozemskom kupu ući će u povijest kao prva u najvišem rangu natjecanja u kojoj će se koristiti video-sudac.

Prije nekoliko je tjedana FIFA na prijateljskoj utakmici između Italije i Francuske u Bariju testirala video-tehnologiju na način da je glavni sudac prilikom sporne situacije prekidao igru kako bi se provjerila snimka. Nizozemci idu korak dalje, pa će glavni sudac utakmice Ajax – Willem II Pol van Boekel imati i video-pomoćnika Dannyja Makkelieja s kojim će biti u stalnoj vezi uz pomoć slušalica i mikrofona. Makkelie će u slučaju bilo koje sporne situacije isti trenutak ‘alarmirati’ glavnog suca.

‘Igru će učiniti poštenijom’

“Ovo je fantastična vijest. Od 2011. smo posvećeni uvođenju video-tehnologije, najprije kroz njezin razvoj, a zatim kroz lobiranje.  Krenuli smo u to jer želimo učiniti igru poštenijom i pomoći sucu u teškoj zadaći koju ima”, rekao je direktor Nizozemskog nogometnog saveza Gijs de Jong.

Makkelie će večerašnju utakmicu pratiti u kombiju izvan stadiona s dvojicom tehničara. Pratit će utakmicu uz pomoć šest kamera i moći pregledavati usporene snimke.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr