ČITAV SVIJET GLEDA PREMA ELBASANU: / 'Očekujem provokacije Albanaca'

Image
Foto: AFP

Albanija i Srbija sutra od 20 i 45 u Elbasanu igraju drugu utakmicu kvalifikacija za odlazak na EURO 2016.

7.10.2015.
9:08
AFP
VOYO logo

Čitav nogometni svijet sutra će gledati prema Elbasanu, gdje se igra najrizičnija utakmica na svijetu, susret Albanije i Srbije. Albance i Srbe veže duga nacionalna i politička netrepeljivost koja je svoje oblike kulminacija imala više puta na političkim područjima.

Image
ZANIMLJIVO UOČI UTAKMICE VISOKOG RIZIKA: /

Jedan Albanac dobio nemoralnu ponudu od Srba

Image
ZANIMLJIVO UOČI UTAKMICE VISOKOG RIZIKA: /

Jedan Albanac dobio nemoralnu ponudu od Srba

Neprijateljstvo između Srba i Albanaca koje je, otvoreno ili latentno, trajalo je tokom čitavog 20. stoljeća više puta prerastajući u oružani sukob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznavanje Kosova dodalo je 'ulje na vatru'

To je posebno kulminiralo priznavanjem Kosova što je izazvalo još veću političku i nacionalnu netrepeljivost Srba prema Albancima, a u sportskim okvirima to je eskaliralo na eurokvalifikacijskoj utakmici između ove dvije zemlje odigranoj u listopadu prošle godine na stadionu Partizana, kada su Albanci isprovocirali sukob spuštanjem drona sa zastavom tzv.

Velike Albanije na centar stadiona, što je izazvalo reakciju, prvo reprezentativaca Srbije, pa onda i domaćih navijača na stadionu. Stefan Mitrović je uhvatio zastavu, a na terenu su ubrzo bili i srpski navijači koji su se potukli s igračima Albanije koji su na kraju pobjegli u svlačionicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Policija je imala pune ruke posla, a skandal je ubrzo otišao svijet i poprimio političke konotacije.

Naravno, susret je i prekinut u 41. minuti i više se nije nastavio. Na kraju balade, UEFA je kaznila Srbiju sa oduzimanjem tri boda, s utakmice bez navijača i 100.000 eura. Iako je utakmica bila registrirana 3:0 za Srbiju, Sportski arbitražni sud nakon žalbe albanskog saveza presudio je u korist Albanije i dao joj pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zvijer' zvana međunacionalna netrepeljivost ponovno se probudila

Sada, godinu dana nakon toga, strasti između ovih dviju naroda ponovno su se probudile, a da se ne bi ponovile nemile beogradske scene, Albanija se pobrinula za neviđene mjere osiguranja.

Da sve prođe u redu brinut će se dvije tisuće policajaca, 400 redara, broje sigurnosne službe, a angažirana su i tri helikoptera koja će nadlijetati prostor oko stadiona. Uz to, na sigurnost će paziti i snajperisti jer je uočeno da igračima prijeti opasnost s čak 35 obližnjih balkona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok mediji danima izvještavaju o najrizičnijioj utakmici ikad, nogometaš Luke Milojević poručuje:

"Igramo nogomet, ne idemo u rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam potrebna tenzija koja je stvorena zbog drugih stvari, jer je to utakmica kao svaka druga. Uvjeren sam da smo bolji od njih ida u prvih 20 minuta možemo riješiti puno toga. Svi želimo pobjedu, narod i mi, a trijumf nad Albancima želim više nego išta", rekao je nogometaš za portal B92.

Mitrović pozvan u reprezentaciju

'Rivalitet između dvije reprezentacije je ogroman i zbog toga je pobjeda značajnija. Očekujemo provokacije od njihovih nogometaša, jer nam se žele osvetiti za meč u Beogradu. Ne smijemo reagirati neprimjereno", dodao je pak reprezentativac Srbije Nenad Tomović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić u reprezentaciju je pozvao obrambenog igrača Stefana Mitrovića, igrača koji je u Beogradu skinuo dron sa zastavom tzv. "Velike Albanije".

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

"Dosta puta sam isticao da bih sada isto napravio. Nisam imao prevelikih problema poslije toga, čak i pored toga što sam igrao sa Albancima u istom klubu", izjavio je Mitrović i istaknuo kako se nada da će igrati i da će mu izbornik dati priliku u utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija neće vidjeti Francusku

Albanija se u skupini I nalazi na trećem mjestu s 11 bodova, bodom manje od Danaca (imaju susret manje) i tri od Portugala. Srbija je prikovana za dno s jednim bodom i ona nema nikakve šanse vidjeti Francusku.

No, unatoč tome, ovo je više od utakmice i Srbija žarko želi skinuti skalp usljed Albanije omraženom suparniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neuspjeh u kvalifikacijama mnogo je utjecao na terenu i van njega. Veliki je rivalitet između ove dvije momčadi i zbog toga želimo pobjediti. Osobno, očekujem provokacije od njihovih nogometaša jer nam se žele osvetiti za utakmicu u Beogradu", ističe Tomović.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo