ZARADA OD LIGE PRVAKA

MODRI DIJELE NOVAC HAJDUKU: ‘Ponukani smo vapajima pojedinih klubova koji su u teškoj situaciji’

Na temelju prošlogodišnjih europskih rezultata Dinama devet članova Prve lige za svoje nogometne škole dobit će više od 3,4 milijuna eura, objavio je hrvatski prvak.

Dodatno su pojasnili su kako je zahvaljujući plasmanu Dinama u skupini Lige prvaka u sezoni 2015/16., UEFA je nagradila Modre s iznosom od 3.526.823 eura koje će podijeliti svim klubovima koji se natječu u Prvoj ligi.

Nitko o tome ne priča

“Krivo mi je što naša krovna organizacija, kao niti hrvatski klubovi, nije prepoznala činjenicu da će zbog prošlogodišnjeg ulaska Dinama u Ligu prvaka svaki naš prvoligaški klub će dobiti tri milijuna kuna. S obzirom na to da se budžet Lige prvaka povećao, za očekivati je da će ta sredstva iduće godine biti i veća”, rekao je Dinamov direktor Tomislav Svetina.

“Ponukani smo napisima u medijima, kao i vapajima pojedinih nogometnih klubova koji su u teškoj situaciji i mislim da ovakve stvari promiču našoj javnosti. Negdje se čak provlači teza je li uopće Liga prvaka potrebna. Dinamo je svojim ulaskom i nastupima u Europi zadnjih par godina doveo hrvatski nogomet do toga da smo vrlo blizu mogućnosti da imamo dva kluba u natjecanju za najprestižnije europsko natjecanje. Isto tako, Dinamo je doveo do toga da svaki naš klub ove godine dobije po tri milijuna kuna, a ta će sredstva biti veća iduće godine jer smo i ove sezone u Ligi prvaka”, kazao je Svetina te je nastavio.

Tomislav Svetina, Mirko Barišić
Tomislav Svetina, Mirko BarišićFoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ulaganje u mlade

“Našim ulaskom u Ligu prvaka i našim angažmanom i hrvatski nogomet ide naprijed. Tri milijuna kuna dobit će svaki klub za unaprijeđenje njihovih nogometnih škola. UEFA zahtijeva da se taj novac ulaže u mlade i da se razvija nogomet. Postoji licenciranje za domaće natjecanje unutar Hrvatskog nogometnog saveza, kao i za klubove koji igraju europska natjecanja. Moraju se zadovoljiti kriteriji vezani za nogometne škole i razvoj igrača gdje se može vidjeti kako se ta sredstva troše”, pojasnio je te je pozvao je lokalne samouprave da i one pokušaju pomoći manjim klubovima.

“Pozivam jedinice lokalne samouprave da sa svoje strane naprave maksimalno sve i da pomognu hrvatski nogomet. Koliko god neki loše pišu i govore o našem nogometu, hrvatski je nogomet najbolji izvozni proizvod Hrvatske u zadnjih 25 godina. Treba gledati samo brojke. S dobrim rezultatima i pozitivnim okruženjem svima je bolje i svi se trebamo dobro osjećati. Nije Dinamo ovo ‘donio’, već je svojom igrom, radom, angažmanom i politikom omogućio da taj novac svi klubovi zarade, ali i da ga ulože u mlade. Ako će se poraditi i na izgradnji infrastukture, marketingu i ostalome, sigurno da sve skupa ima smisla”, poručio je Svetina.

“Dinamo zadnjih par godina sudjeluje u Europi, samo od toga dobili smo dva milijuna Eura koje su podijelili hrvatski klubovi. Dinamo ne stoji samo iza jednog kluba jer se novac raspoređuje i pomažemo svim klubovima. Tri su stvari bitne. Zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, sudjelovanjem u europskim Dinamovim pobjedama nacionalni je koeficijent narastao i sudjelovanjem prošle godine u Ligi prvaka svaki je klub dobio tri milijuna kuna”, završio je.


Raspodjela od 2011/2012 –Hrvatska dobila: 702.630 €
Podijeljeno na 11 klubova HNL-a: 63.875,45 € po klubu.

Raspodjela od 2012/2013 –Hrvatska dobila: 715.000 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 79.444,44 € po klubu.

Raspodjela od 2013/2014 – Hrvatska dobila: 450.858 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 50.095,33 € po klubu.

Raspodjela od 2014/2015 – Hrvatska dobila: 299.121 € (Dinamo nije igrao play-off CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 33.235,67 € po klubu.

Raspodjela od 2015/2016 – Hrvatska će dobiti: 3.526.823 € (Dinamo JE igrao grupu CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 391.869,22 € po klubu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr