Košarkaši u četvtfinalu EP sa prvog mesta u grupi

Pobedili večeras Francuze!

15.9.2013.
23:11
VOYO logo

Košarkaška reprezentacija Srbije je posle nekoliko loših partija zaigrala odlično u svom poslednjem meču u ovkiru druge faze Evropskog prvenstva, a pobeda nad Francuskom od 77:65(19:17, 19:14, 22:20, 17:14) omogućila je "orlovima" da zauzmu prvo mesto, pa će u četvrtfinalu igrati protiv četvrtoplasirane ekipe iz grupe F, u kojoj će rasplet biti poznat u ponedeljak, piše Blic.

Zbog izostanka povređenog Stefana Markovića, selektor Dušan Ivković je odlučio da u startnoj postavi bude Nemanja Nedović, a uz njega i Bogdanović, Bjelica, Kalinić i kapiten Krstić. Naspram njih našli su se Parker, Dijao, Želabal, Batum i Ažinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Orlovi" su se oslanjali najviše na kapitena Krstića koji je na startu vezao šest poena, dok mu je na drugoj strani parirao Ažinka. Srbija je serijom 7:0 koju je zaključio trojkom Nedović, stekla vođstvo od 11:5. Naš plej je nešto ranije nezgodno doskočio na nogu Parkera i tom prilikom se lakše povredio, ali je ostao na parketu.

To nije omelo njegove saigrače, već je Kalinić sjajno istrčao kontru i zakucao, a onda je Krstić fenomenalno okrenuo francuskog krilnog centra i člana Partizana, Žofrija Lovernja i takođe zakucao, uz dodatno slobodno bacanje. Nije ga realizovao, ali je na pravom mestu bio Kalinić da skoči pod košem rivala i asistira Bjelici za "+6" (17:11) na dva i po minuta pre kraja prve četvrtine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubacio je potom Ivković u vatru Nemanju Krstića, Vasu Micića i Štimca, a snažni centar, koji nije često dobijao priliku, maksimalno je iskoristio šansu. Nanizao je šest poena na kraju prve i početku druge deonice, a jedino je njegovu seriju pokvario koš Nanda de Koloa uz zvuk sirene i od tablu smanjio na 17:19 prilikom odlaska na mali odmor.

Ipak, niko ga nije ispratio dobrom igrom, pa su Francuzi preko Batuma i trojkom Dijoa izjednačili na 23:23, nakon čega je Bjelica pogodio samo jedno od tri slobodna bacanja. Iako su "trikolori" vratili prednost, bilo je to samo na kratko, jer je Bjelica ponovo bio precizan, za 26:25 pred novu grešku rivala u napadu, u kome duže vremena nije bilo Tonija Parkera. Kada se on vratio, Francuska je povela sa 29:26, a onda je mini-seriju "orlova" režirao Đorđe Gagić, još jedno više nego uspešno iznenađenje, posle Štimca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gagić se razigrao u seriji 7:0 kojom je Srbija preuzela prednost, a kako se u međuvremenu iznova raspucao i kapiten Krstić, vođstvo "orlova" naraslo je na 36:31 pred poslednji napad Francuza u prvom poluvremenu. A kako je on okončan neuspešno, usledila je akcija na Krstića, koji je lepo istrošio vreme, a onda preko Ažinke poentirao za "+7" pred odlazak na predah.

Krstić sa 15 poena predvodi naše strelce, od kojih niko nije prebacio Štimčevih šest poena, dok je kod Francuza Ažinka postigao deset, a Batum sedam poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je drugo poluvreme, i to promašajem Ažinke, a na drugoj strani Nedović je trojkom doneo velikih 41:31 Srbiji. Vođeni Parkerom, Francuzi su ubrzali ritam, ne dozvolivši da se rival razmahne, ali je injekcija samopouzdanja itekako bilo u ekipi "orlova", naročito posle trojke Bogdanovića, kada se lopta oko sekund, dva "šetala" po obruču, pa konačno prošla.

I, taman kada su se "trikolori" pomalo "raširili" da bi zaustavili razigranu spoljnu liniju suparnika, Srbija je počela da ostvaruje skokove u napadu, a i da ponovo u prvi plan izbaci "drugopozivce" koji briljiraju. Tako je posle prodora centra Gagića i okreta oko Lovernja, usledio pogodak za 50:38 na sredini treće deonice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle predaha koji je tražio selektor Francuske Vesnan Kole, njegova ekipa je ubacila sedam poena u nizu, a taj nalet prekinula je trojka Nedovića za 53:45. Upravo je Nemanja bio u centru pažnje i u finišu treće četvrtine, jer je na Parkerov prodor pokraj njega odgovorio driblingom kojim je zvezdu Francuske bacio na kolena, a onda pogodio trojku za 56:49. U poslednjem napadu pred odlazak na odmor, Krstićeva trojka nije bila precizna, ali je loptu prihvatio Bjelica i u padu, uz zvuk sirene pogodio za prednost od 60:51.

Tu se, međutim, naši nisu zaustavili. Bravure Nenada Krstića u reketu, ali i novi majstorski potezi raspoloženog Nedovića, doneli su 70:56 "orlovima" u 34. minutu, a velike probleme rivalu koji nije znao šta ga je snašlo u tim trenucima. Nije funkcionisala ni odbrana Francuske, u napadu je ruka drhtala jer je pred licem svakog igrača bio neko od naših reprezentativaca, a nošeni sjajnom podrškom sa tribina, srpski igrači su na momente čak i počeli da se poigravaju sa jednim od glavnih favorita za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu se predavali Koleovi izabranici, pretili su sve vreme i to vraćanjem na svoju osnovnu karakteristiku, snažnu igru i prodore fizički dominantnih igrača, ali se nisu predavali ni naši košarkaši. Pre svih Nedović, čija je trojka donela 75:65 na dva i po minuta do kraja, zapečativši tako sudbinu "trikolora", a najavivši da "orlovi" uopšte nisu rekli svoju poslednju reč. O, naprotiv.

Foto: Eurobasket2013

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo