'Naslov prvaka smo slavili do četiri ujutro'

Gost ovotjednog intervjua 'Jedan na jedan', koji Sportski.net objavljuje svakoga petka, je trener Cibone Danijel Lutz. Mladi trener s cibosima je ove sezone dojurio do duple krune, prvenstva i Kupa.

7.6.2013.
8:40
VOYO logo

Čak je dobio i pohvale legendarnog Mirka Novosela, koji je više puta spomenuo kako 'mali može biti pravi, pravi je fanatik košarke'. I 'fanatik košarke' je napravio da cibosi na kraju sezone budu 'pravi'. Kakav je komentar kad pogledate učinjeno? Kad sublimiram nakon prospavane noći moram istaknuti zadovoljstvo. Klub je završio sezonu s oba domaća trofeja, mislim da je to kvalitetno odrađen posao. Ne može biti potpuno zadovoljstvo jer cijelu sezonu je Cibona koketirala sa zonom ispadanja iz ABA lige. Tek dva kola prije kraja smo pobjegli s dna. To je nešto što Cibona mora promijeniti, da se to ne ponavlja. Cibona mora svake sezone uz domaće trofeje tražiti plasman na 'Final four' ABA lige, kao i dobre rezultate u Europi.

Kako ste proslavili naslov? Bila je dobra zabava, hrana i glazba. Prepuno dobrih vibracija koje su se s tribina dvorane prebacile na našu proslavu. A trajalo je do nekih četiri ujutro...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, slavlja više nema. U medijima se spominje da će u 'toranj' stići Jasmin Repeša ili Neven Spahija, a da će Lutz na burzu poput Žana Tabaka. Donedavni trener Caje Laboral podignuo je klub iz velike krize, potpuno ga pokrenuo i rušio rekorde, ali i na kraju sezone dobio - cipelu. Bojite li se da doživite njegovu sudbinu? Ne bojim se ničega. Isto tako sam svjestan da postoje dvije varijante - da ostanem ili ne ostanem trener Cibone, ali o tome tek trebam diskutirati s klubom. U našem poslu stvari su jasne, treneri se dijele na one koji su pred otkazom i na one koji su bez posla. No, dobra je ova usporedba s Tabakom... Bez obzira kako sve prođe, ovo što smo napravio s Cibonom, u teškim vremenima za klub mi govori da sam napravio dobar posao i daje ambiciju za sve što dolazi u mojoj karijeri.

Ukoliko klub dovede novog trenera, da li biste pristali da mu budete asistent? To bi bila negacije ambicije koju sam spominjao. Ne govorim to zato jer mi je to ispod časti, jer kolege koje se spominju u kontekstu s Cibonom su vrhunski stručnjaci. Cibona isto tako može naći kvalitetne asistente. Bez obzira što su trofeji iza mene, način na koji sam radio s momčadi i kako je ona odgovorila daje mi pravo da budem ambiciozan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li ste danas bolji trener nego kad ste preuzimali Cibonu? Apsolutno sam bolji trener. To je i ideja vodilja kroz moju karijeru - da napredujem. Prva činjenica jest da nisam bio vrhunski košarkaš i da sam morao akumulirati iskustvo. Radom u mlađim kategorijama Cibone i kao asistent skupljao sam ga. Napredovao sam u ovih šest-sedam mjeseci, tjerao sam sebe da budem kvalitetniji.

Ima li nešto što biste i promijenili da možete vratiti vrijeme unazad par mjeseci? Ništa drastično. Naravno da u svakoj analizi utakmice dolazi do mnogo stvari koje bi mogli drugačije napraviti. Bilo je izuzetno važno napraviti konsolidaciju kluba, upotpuniti i zaokružiti momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je bilo ključno u osvajanju naslova? Je li to bila pobjeda protiv Cedevite u posljednjem kolu Lige za prvaka koja je gradskog rivala bacila na 3. mjesto? Šanse koju su ispred tebe određuju budućnost. Mi smo dva kola prije kraja izgubili od Jollyja, a onda pobjedom u Zadru kupili šansu da sami odlučujemo o sebi. U izravnom dvoboju s Cedevitom smo odlično reagirali, dobili prednost domaćeg terena kroz cijeli 'playoff' i to je trasiralo put prema naslovu. Možda bi nam bilo teže da je Cedevita bila u finalu, ali nema smisla o tome raspravljati, jer ne želim podcjenjivati Zadar, a Cedevita nije niti došla do finala.

U rukama ste imali jednog dragulja - Darija Šarića. Koliko je on napredovao kroz sezonu? Toni Kukoč je, primjerice, komentirao kako je Dario stagnirao. Dario je stigao usred sezone, imali smo dosta problema s odlascima, u par dana su nam otišli Hamilton i Zubčić, Šarić je morao krpati rupe na poziciji koja nije bila njegova. S vremenom je rastao i vidjeli ste u finalu da je bio jedan od glavnih igrača. Za njega bi bila najbolja stvar da ostane još jednu sezonu u Ciboni. Jako pratim NBA i u kontaktu sam s brojim ljudima vezanim za tu ligu i vjerujem da njegov uspjeh neće izostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi tepaju da je on novi 'Dražen', da ima talent postati i najbolji naš košarkaš uopće. Vaš komentar? Ne treba se opterećivati i uspoređivati. Hrvatska je imala i ima brojne vrhunske igrače, a imamo i košarkaše u Kući slavnih. Tako da je to nezahvalno i nepotrebno. Dario samo treba biti Dario Šarić.

Da li mu je smetala sva ta pompa i medijska pažnja ove sezone? To je bilo evidentno, ali na to smo se od njegovog dolaska u klub pripremili i brinuli o tome. On je još tinejdžer i treba ga kvalitetno usmjeriti. To je ključ. On voli košarku i gladan je uspjeha, to nije nimalo sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gladna uspjeha je i hrvatska košarka, ljeto donosi novi Eurobasket, već smo svi navikli na prosjek. Mogu li nas konačno košarkaši obradovati? Mislim da mogu. Na papiru imamo kvalitetu za to. Reprezentacija će biti i sjajno vođena, Jasmin Repeša je vrhunski stručnjak. Igrači su kroz sezonu skupili dovoljno samopouzdanja, igrali važne role u svojim klubovima i zacrtano šesto mjesto koje vodi na Svjetsko prvenstvo je dokučivo.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo