SLAVEN BILIĆ OTKRIO VELIKU TAJNU SA SP-a 1998.: / 'Ja i Prosinečki tu noć smo ostali budni do ranog jutra'

Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić strastveni je ljubitelj košarka i tim povodom dao je zanimljiv intervju za NBA UK, koji je na svojim službenim stranicama prenio i West Ham.

31.5.2016.
12:36
AFP, ADRIAN DENNIS
VOYO logo

Bilić je otkrio kako je nakon prve utakmice na SP-u u Francuskoj protiv Jamajke čitavu noć gledao finale NBA lige između Bullsa i Jazza zajedno za legendarnim Prosinečkim.

West Hamov menadžer Slaven Bilić dolazi iz tradicionalno talentirane košarkaške zemlje kao što je Hrvatska, koja je košarkaškom svijetu podarila velika imena koja su se itekako dokazala u najjačoj ligi svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strastveni ljubitelj košarke

Govoreći o ljetnoj turneji Čekićara po SAD-u 2016., na kojoj će West Ham u srpnju posjetiti Seattle, Washington i Cary u Sjevernoj Karolini, Nane je progovorio i o svojoj strasti za košarkom, najdražim igračima i trenerima u NBA ligi.

"Kad sam se pripremao za posao menadžera u West Hamu, jedna od najboljih knjiga koju sam pročitao bila je ona od Phila Jacksona pod nazivom 'Sacred Hoop'. Knjiga je nevjerojatna. U njoj se nalazi apsolutno sve o taktici, managementu, kako se on nosio sa Michaelom Jordanom i ostalim košarkašima, te o dva američka stila igranja košarke. Sveučilišni i onaj profesionalni", objašnjava Slaven Bilić i ističe kako je Jackson u knjizi otkrio kako je promijenio stil igre koji je gajio kada je u momčadi Bullsa igrao Jordan u razdoblju nakon njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divi se Philu Jacksonu

"Našao je načina kako igrati s drugim velikim zvijezdama momčadi poput Scottiea Pippena i Dennisa Rodmana", kazati će Nane i progovoriti o Jacksonu, treneru kojem se on osobno jako divi. Kao i u nogometu, znanje o košarkaškoj taktici jako je bitno. Ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez taktičkih znanja ne možeš se prijaviti na niti jedan posao trenera. Ali opet, to nije jedino i sve što moraš znati jer u ovom poslu radiš s ljudima. Jednako bitno kao i taktika je menadžment, odnosno, rad s ljudima. Jer radiš sa 25 mladih sportaša koji imaju jako veliki ego jer on u biti niti ne bi bio sportaš, ne bi bio tu gdje je, da nema jaki karakter. Barem deset od njih dvanaest od samog početka nije zadovoljno time što ne igraju. I tijekom sezone sa svakim od njih moraš razgovarati kako bi ga bolje upoznao i naučio se na koji način raditi s njima. Moraš naći načina kako učiniti motiviranim i više sretnijim one igrače koji ne dobivaju minutažu, koji ne igraju", daje do znanja Bilić i otkriva kako je njegov najdraži igrač uz koji je odrastao bio Karl "Mailman" Malone, John Stockton, Jeff Hornacek...

Sa 'Žutim' gledao Bullse i Jazzere do ranih jutarnjih sati

"Sjećam se da smo na Svjetskom prvenstvu 1998. godine pobijedili Jamajku u 1. kolu turnira. Cimer u sobi bio mi je Robert Prosinečki koji je također lud bio za NBA ligom. Nakon utakmice vratili smo se u hotel i negdje oko 1 sat ujutro uključili smo se u prijenos onog slavnog NBA finala između Chicago Bullsa i Utah Jazza. Michael Jordan zabio je pobjednički koš na utakmici i ja sam bio totalno oduševljen. Naravno, za Bullse je tad igrao moj prijatelj Toni Kukoč. Ali unatoč tome, ja sam bio navijač Jazzera i ostali smo budni čitavu noć i gledali tu spektakularnu utakmicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu Jazzeri jedini koje je ikad košarkaški volio...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetio se i velikog Dražena

"Volio sam i Detroit Pistonse sa Rasheedom Wallaceom i također Bullse. Danas NBA liga ima jednog Steph Curryja i on jednostavno nije čovjek. Gledao sam Jordana, znam kako je čovjek igrao. Ali Curryja gledaš i govoriš sam sebi 'ovo jednostavno nije moguće, ovo nisu istine", kazao je Bilić i dodao kako također voli Derricka Rosea i Allena Iversona, koji je čak tijekom svoje karijere igrao i za turski Bešiktaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić je otkrio koja je po njemu najbolja NBA petorka svih vremena.

"Naravno, u njoj je Dražen Petrović. Uz njega na poziciji beka bio bi Isiah Thomas. U biti ne, bekovi bi mi bili John Stockton i Dražen. Uz njih tu su "Mailman" Malone i Michael Jordan. Za "velikog čovjeka" u petorci bio bi Toni Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko će prema Biliću osvojiti NBA Naslov 2016.?

"Nije mi se svidjelo kad je LeBron James napustio Cleveland, ali sad kad se vratio u svoj klub htio bi da ga on osvoji", završio je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo