ODLAZAK ISTINSKE KOŠARKAŠKE LEGENDE: / Grčki bog košarke šokantnim porazom završio veliku karijeru

Image
Foto: AFP, PANAYOTIS TZAMAROS

Dimitris Diamantidis, legendarni grčki košarkaš i jedan od najboljih igrača koji su ikad igrali Euroligu, završio je svoju veliku karijeru nakon 17 godina na parketu.

31.5.2016.
10:06
AFP, PANAYOTIS TZAMAROS
VOYO logo

Košarkaši Olympiakosa obranili su naslov prvaka Grčke nakon što su u drami četvrte utakmice finala slavili na vrućem parketu mrskog rivala Panathinaikosa u OAKA Areni. Međutim način na koji je Olympiakos stigao do naslova i pritom u mirovinu poslao legendarnog Dimitrisa Diamantidisa je uistinu nevjerojatan. Filmski scenarij, rekli bi smo.

Karijera za pamćenje

Diamantidis ili "grčki Bog košarke", kako mu pojedini novinari i navijači tepaju, karijeru je započeo 1994. kao 14-godišnjak u juniorskom pogonu Kastorije. U ljeto 1999. sa Iraklisom Thessalonikijem potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Iraklisom je u sezoni 2004./04. osvojio naslov grčkog prvenstva, a on je proglašen najkorisnijim igračem lige. Godine 2004. stigao u Panathinaikos, a u tom klubu je ostao sve do danas i postao jedan od najvećih europskih košarkaša ikad.

Genijalnost Diamantidisa

Diamantidis je tri puta osvojio Euroligu, devet puta grčku ligu, dva puta je bio MVP Final Foura Eurolige, a po šest puta MVP grčkog prvenstva i finala doigravanja. Uspjesi koji puno govore o kakvim košarkaškom geniju se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diamantidis je također bio uspješan i na reprezentativnom planu. S grčkom reprezentacijom je najveće uspjehe imao prije desetak godina. U Srbiji i Crnoj Gori je osvojio europsko zlato, a u Japanu svjetsko srebro na putu do kojeg je sa suigračima srušio i američki Dream Team predvođenim Lebronom Jamesom, Dwyane Wadeom, Chrisom Paulom, Chrisom Boshom, Dwightom Howardom i Carmelom Anthonyjem. Ova po imenima "strašna" reprezentacija Amerike nije mogla protiv genijalnosti Diamantidisa i razigranosti njegovih reprezentativnih suigrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz koji boli, ali...

Međutim, ova velika karijera završena je šokantnim porazom u finalu grčkog prvenstva od najvećeg rivala Olympiakosa. Utakmicu je u produžetku nevjerojatnom tricom odlučio još jedan košarkaški genije, Vassilis Spanoulis, pogodivši šut upravo preko Diamantidisa koji je tijekom svoje karijere bio poznat i kao sjajan obrambeni igrač.

Igralo se posljednjih 10 sekundi, PAO je vodio 81:79, no loptu je u rukama imao Spanoulis, a ispred njega je stajao Diamantidis. Spanoulis je zauzeo svoj klasičan stav za dribling, krenuo unaprijed, bacio se unazad i preko ruke Diamantidisa pogodio za pobjedu i 11. naslov prvaka. Diamantidisu je teško pao ovaj poraz, kao što bi svakome teško pao poraz u posljednjoj utakmici svoje karijere. I to od najvećih rivala i na ovakav način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je prihvatiti ovaj poraz, ali kada pomislim što sam sve osvojio... Nisam niti mogao sanjati da ću toliko toga osvojiti u svojoj akrijeri. U Panathinaikosu sam doživio sve što mogu poželjeti svakom sportašu", rekao je 36-godišnji Diamantidis i uz ogromne ovacije navijača otišao u legendu, u košarkašku povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo