Hrvatski izbornik zadovoljan, ali strahuje: 'Ne daj Bože da nam se to dogodi'

Do početka Svjetskog prvenstva za košarkaše u Španjolskoj i prve utakmice hrvatske reprezentacije, u kojoj će snage odmjeriti s Filipinima, ostalo je još 13 dana.

17.8.2014.
16:13
VOYO logo

Izbornik Jasmin Repeša smatra kako je stanje u reprezentaciji bolje nego što je bilo prošle godine uoči nastupa na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

"Ako se sjećate, u ovo vrijeme prošle godine imali smo dosta problema, jer nam se na turniru u Strasbourgu, zbog tvrdoće parketa, ozlijedila nekolicina igrača. Mislim da je bolje i u smislu samopouzdanja, na što je utjecao rezultat iz Slovenije, ali i kvalitetne klupske sezone, što je bila dodatna injekcija igračima. Igrači se dobro osjećaju i vjeruju u sebe. Što se sustava igre tiče, mislim da smo na sličnoj razini, možda nešto i bolji nego lani. Zato nam je ovo razdoblje do odlaska na turnir u Španjolsku važno, da zaokružimo sustav igre u svim fazama i da to u Badaloni testiramo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pripremnom turniru u Francuskoj, gdje je reprezentacija igrala protiv Francuske, Srbije i Grčke te ostvarila jednu pobjedu, rezultat mu nije bio u prvom planu. Hoće li imati drugačiji pristup u Badaloni, gdje 20. kolovoza Hrvatska igra protiv Španjolske, a dan kasnije protiv Meksika ili Ukrajine?

"Rezultat je kod mene uvijek u drugom planu, ali naravno da želimo pobijediti. Međutim, pobjeda u pripremnoj utakmici ne znači ništa, ako ne radimo ono što smo dogovorili i ne treniramo ono što trebamo poboljšati. U tom slučaju nitko od toga nema koristi i to je varanje samog sebe. To, prije ili kasnije, dođe na naplatu. Mi ćemo probati pobijediti Španjolce i pripremat ćemo se za to. Imat ćemo priliku igrati protiv centara koji su u unutarnjoj igri nadmoćniji od naših, koji su dobri dodavači. Imat ćemo protiv sebe dobre šutere i tu utakmicu treba iskoristiti za uvježbavanje tih segmenata. Hoće li ona završiti pobjedom ili porazom, to ćemo vidjeti. To je sekundarno. U Francuskoj smo imali jedan filter, vidjeli što je dobro u sustavu igre, što moramo zadržati, što moramo odbaciti i što moramo pridodati od onoga što smo imali lani. Sad imamo priliku kroz treninge stabilizirati sustav igre, da točno znamo što želimo. Puno toga ćemo sigurno pokazati. Nema se tu više što skrivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrivaju li i drugi što pripremaju za Svjetsko prvenstvo?

"Vjerojatno da. To je pitanje iskustva i pristupa pojedinog trenera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Hrvatska od Amerikanca Olivera Lafayetta dobila ono što ste očekivali?

"Je. Dobili smo u fazi obrane pritisak na loptu od čega sve počinje. Dobili smo igrača koji je odličan na otvorenom terenu i koji daje ravnotežu momčadi u napadu. Zasigurno ima stvari koje bi mogle biti bolje, ali nema idealnih igrača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li za našu reprezentaciju bolji sustav natjecanja koji je na Svjetskom prvenstvu u odnosu na onaj koji je bio u Sloveniji?

"Ne znam, teško je to reći. Sustav je jednak za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li lakše pripremati momčad za sustav u kojem nakon pet utakmica u skupini odmah slijedi nokaut faza?

"Mi jesmo imali problema u Sloveniji zbog iscrpljenosti igrača klupskim sezonama. To je bio masakr. Mislim da će se svi složiti da je sustav koji je bio u Sloveniji, gdje nismo imali mogućnost na dispoziciji imati 14 igrača, bio nehuman. Nismo imali mogućnost zamijeniti ozlijeđene igrače, a igralo se dan za danom, 11 utakmica u 17 dana, i svaka je bila važna. U Španjolskoj ćemo imati manje utakmica pa možemo reći da je ovaj sustav humaniji, nego što je bio onaj lani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada će čekati s objavom konačnog popisa 12 igrača koje ćete voditi na Svjetsko prvenstvo?

"U fazi smo kad su treninzi naporni i intenzivni. Ne daj Bože da nam se netko ozlijedi, moramo imati igrača koji može uskočiti. Tako da ćemo u Badalonu putovati s 14 igrača. Tek nakon toga ćemo raditi konačnu listu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Repeša na raspolaganju ima Roka Ukića, Olivera Lafayettea, Bojana Bogdanovića, Krunu Simona, Damjana Rudeža, Luku Babića i Marija Hezonju na vanjskim pozicijama, te Damira Markotu, Darija Šarića, Lukšu Andrića, Marija Delaša, Miru Bilana, Antu Tomića i Luku Žorića na unutarnjim pozicijama. S tog popisa dvojica igrača neće putovati na Svjetsko prvenstvo.

Do odlaska u Badalonu, 19. kolovoza, reprezentacija će se pripremati u Zagrebu. Nakon turnira u Španjolskoj slijedi povratak u Hrvatsku te 26. kolovoza još jedna, posljednja provjera pred odlazak na Svjetsko prvenstvo, kad će u zagrebačkoj Areni gostovati Litva, reprezentacija koja je prošle godine nadigrala Hrvatsku u polufinalu Europskog prvenstva i osvojila srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo