[FOTO, VIDEO] ČUDESNA SLOVENIJA JE PRVAK EUROPE! / Košarkaši iz dežele u dramatičnom finalu pobijedili Srbiju i uzeli povijesno zlato!

Image
Foto: PIXSELL

Košarkaši Slovenije osvojili su naslov prvaka Europe.

17.9.2017.
22:26
PIXSELL
VOYO logo

SLOVENIJA- SRBIJA 93-85

SLOVENIJA: Randolph, Vidmar, Prepelič, Dončić, Dragić

SRBIJA: Marjanović, Mačvan, Lučić, Jović, Bogdanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Slovenija je na krovu Europe. Dežela je fantastičnom predstavom slavila protiv Srbije, te tako bez poraza osvojila svoj prvi naslov prvaka u povijesti. Nema uopće dvojbe. Slovenci su zasluženo osvojili naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

[VIDEO] JEDVA SU DOČEKALI: Slovenski i srpski navijači u Istanbulu zajedno provociraju Hrvate

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FINALE EUROBASKETA: Slovenija slomila Srbiju i osvojila naslov prvaka Europe

Image

FINALE EUROBASKETA: Slovenija slomila Srbiju i osvojila naslov prvaka Europe

Odmah na početku susreta, Slovenija je dala do znanja da su oni ti koji će dominirati u finalu. Sjajnom obranom, uz probleme pod košem (nedostajali su im visoki igrači), Slovenija je povela. Goran Dragić i Luka Dončić, svojom maštovitošću i vicem, radili su probleme Srbima koji nisu imali odgovor na njihovu brzinu u napadu i tranziciju. Dragić je prvo poluvrijeme završio s 26 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Dončić morao napustiti igru

U drugom dijelu Slovenija je nastavila pojačavati ritam i u jednom trenutku imala je i 12 poena prednosti. No, Srbija se nije predavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ozljede Luke Dončića, koji je u trećoj dionici izašao iz igre nakon što je nezgodno doskočio, orlovi su istopili prednost i pet minuta prije kraja, serijom 6-0, došli na samo koš zaostatka 77-76, a 4:50 minuta prije kraja susreta Srbija je prvi put povela nakon dugo vremena (78-77). Srbi su tricom Bogdana Bogdanovića u zadnjoj četvrtini imali i vodstvo, ali nisu uspjeli ostati u ispravnom kolosijeku za naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završnici susreta zbog bolova na slovenskoj klupi je ostao i Goran Dragić. No, tada se ukazao Klemen Prepelić koji se prometnuo u junaka te donio Sloveniji zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Dragićev oproštaj od reprezentacije

Što se tiče Dragića, ovo finale za njega je bio oproštaj od nacionalnog dresa kakvog je samo mogao sanjati. Zabio je Dragić 35 poena, od čega 26 u prvom poluvremenu i 20 u drugoj četvrtini. Najviše je to u finalima od 2003. i 36 poena Paua Gasola. Sasvim je jasno da je Dragić najkorisniji igrač finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klemen Prepelič dodao je 21, a Anthony Randolph 11 poena, od čega možda i ključna dva minutu i pol prije kraja. Sjajni šuter Sacramento Kingsa Bogdan Bogdanović s druge je strane zabio 22 poena, ali na kraju je to Srbima bilo dovoljno (samo) za srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UZEO LOPTU U SVOJE RUKE I POSRAMIO SRBE: Pogledajte strašnu akciju slovenskog ‘čuda od djeteta’

Zvijezda EuroBasketa Luka Dončić briljirao je u prvom poluvremenu, prolazio je kroz obranu Srbije kao od šale, odigrao znalački i iskusno, što je neuobičajeno za tako mladog igrača. Međutim, u nastavku je nezgodno pao i iskrenuo gležanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabran je Dončić i u prvu petorku prvenstva, uz sunarodnjaka Dragića, Bogdana Bogdanovića, Rusa Alekseja Šveda i Španjolca Paua Gasola. Tako da je mogao i zaplakati od sreće. Ozljeda? Nadamo se da nije ništa ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osvajači medalja na europskim prvenstvima u košarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

zlato srebro bronca ------------------------------------------------------------------ Ženeva - 1935. Latvija Španjolska Češka Riga - 1937. Litva Italija Francuska Kaunas - 1939. Litva Latvija Poljska Ženeva - 1946. ČSSR Italija Mađarska Prag - 1947. SSSR ČSSR Egipat Kairo - 1949. Egipat Francuska Grčka Pariz - 1951. SSSR ČSSR Francuska Moskva - 1953. SSSR Mađarska Francuska Budimpešta -1955. Mađarska ČSSR SSSR Sofija - 1957. SSSR Bugarska ČSSR Istanbul - 1959. SSSR ČSSR Francuska Beograd - 1961. SSSR Jugoslavija Bugarska Wroclaw - 1963. SSSR Poljska Jugoslavija Moskva - 1965. SSSR Jugoslavija Poljska Helsinki - 1967. SSSR ČSSR Poljska Napulj - 1969. SSSR Jugoslavija ČSSR Essen - 1971. SSSR Jugoslavija Italija Barcelona - 1973. Jugoslavija Španjolska SSSR Beograd - 1975. Jugoslavija SSSR Italija Liege - 1977. Jugoslavija SSSR ČSSR Torino - 1979. SSSR Izrael Jugoslavija Prag - 1981. SSSR Jugoslavija ČSSR Nantes - 1983. Italija Španjolska SSSR Stuttgart - 1985. SSSR ČSSR Italija Atena - 1987. Grčka SSSR Jugoslavija Zagreb - 1989. Jugoslavija Grčka SSSR Rim - 1991. Jugoslavija Italija Španjolska Muenchen - 1993. Njemačka Rusija HRVATSKA Atena - 1995. SRJ Litva HRVATSKA Barcelona - 1997. SRJ Italija Rusija Pariz - 1999. Italija Španjolska SRJ Istanbul - 2001. SRJ Turska Španjolska Stockholm - 2003. Litva Španjolska Italija Beograd - 2005. Grčka Njemačka Francuska Madrid - 2007. Rusija Španjolska Litva Katovice - 2009. Španjolska Srbija Grčka Kaunas - 2011. Španjolska Francuska Rusija Ljubljana - 2013. Francuska Litva Španjolska Lille - 2015. Španjolska Litva Francuska Istanbul - 2017. Slovenija Srbija Španjolska


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

GOTOVO JE: SLOVENIJA JE NA KROVU EUROPE

07.04 sekunde je do kraja - Imaju naši zapadni susjedi loptu, Slovenci su na milimetar od naslova. Već slave, kakva priča, nevjerojatno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29.9 sekundi je do kraja. Slovenija je blizu naslova.

5' - Mic po mic i eto Srba serijom 6-0 na samo koš zaostatka! Rezultat je 77-76 i Kokoškov mora zvati minutu odmora.

7' - Mačvan za izjednačenje, a Bogdanović za vodstvo!

8' - Prepelič je pogodio, sada Slovenija ima plus dva!

Počela je treća četvrtina:

Gotova je četvrtina

2' - Bogdanović i Štimac sada vuku novo vraćanje Srbije. Nevjerojatno je kako je sada pala Slovenija i Srbija je ponovno tu.

4' - Šok za Sloveniju! Luka Dončić je teško ozlijeđen, završava utakmicu! Neugodno je doskočio tijekom borbe za loptu i odmah se vidjelo da neće moći nastaviti. Šepajući napušta teren i za njega je finale gotovo...

10' - Slovenija je otvorila treću četvrtinu tricom. Dragić je pogodio.


GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: Slovenija igra sjajno. U prvom poluvremenu zabili su Srbima čak 56 poena. To dovoljno govori o napadačkoj maštovitosti i učinkovitosti Slovenaca. Goran Dragić je u prvom poluvremenu zabio 26 poena. Znači 26 poena za 20 minuta. Da, to je Dragić, vjerojatno MVP turnira ako Slovenija osvoji naslov prvaka Europe. A na dobrom je putu za takvo što...


2. ČETVRTINA:

1' - Dragić ponovno zabija. Sad je na 26 poena.

1' - Kako igra Dragić! Kapetan trpa Srbima. Sad je na 23 poena.

4' - Jure Slovenci! Serijom 11-0 odvajaju se na 38-28. Goran Dragić igra fenomenalno u oproštajnoj utakmici, već je na 16 poena.

5' - Da, počeo je show Slovenaca u Istanbulu.

9' - Ukrao je loptu Randolph i dodao Dragiću za polaganje. Slovenija vodi 25-22. To je taj ritam Slovenije s kojim uništavaju protivnike.

10' - Randolph je iznudio tri slobodna bacanja. Zabio je sva tri. Slovenija je u vodstvu 23-22.

1. ČETVRTINA

10' - Završila je prva četvrtina. 20-22 za Srbiju

8' - Trica za Sloveniju. Prepelič pogađa i smanjuje na 18-16.

7' - Puno toga će u ovom srazu ovisiti o Luki Dončiću. Dončić sada pogađa dvaput zaredom. Dodao je odličnim prodorom i Dragić, ali Bogdanović i Kuzmić drže Srbiji minimalnu prednost.

5' - Goran Dragić je sjajno zabio iz solo prodora.

1' - Počelo je veliko finale. Atmosfera je na tribinama konačno prava. Rijetko kad smo ovakvu utakmicu, što se tiče gledatelja, gledali na ovom Eurobasketu.


20.28 - Uskoro počinje finale.


Sve je spremno za veliko finale EuroBasketa. Slovenija i Srbija dvije su momčadi koje su najviše pokazale na turniru i zasluženo su došle do završnice. Slovenija je oduševila košarkašku Europu. Igraju sjajno, imaju zajedništvo u momčadi, odličnu kemiju, a Dragić i Dončić nose momčad.

U Sloveniji vlada neviđena košarkaška euforija. Jer, prvi put su u prigodi osvojiti naslov prvaka Europe.

ANKETA: SLOVENIJA ILI SRBIJA? Europa u iščekivanju velikog okršaja, za koga ćete vi navijati u finalu?

'Kokoškov me najviše osvojio'

"Istina je sve što ste naveli. No, moram vam kazati kako je mene ipak u slovenskoj reprezentaciji najviše osvojio izbornik Igor Kokoškov. Pratim ga još od ranije. I prije je bio blizu vrhunskih dosega, no sad me na turniru posebno oduševio", kazao je u uvodu razgovora za Net.hr bivši hrvatski košarkaš i izbornik, legendarni Pero Skansi i dodao:

"S nekompletnom ekipom napravio je vrhunski rezultat. Velika zasluga ide njemu. Jer, ruku na srce, ona ekipa Slovenije nema ono nešto posebno u sebi, osim Dončića i Dragića. No, on je u momčad unio entuzijazam. Naboj koji imaju u sebi je impresivan. Osim toga, Slovenija ima kvalitetnu obranu s ozbiljnim hendikepom što nemaju dovoljan broj visokih igrača. No, oni su i takvi došli do finala bez poraza. To će im biti osnovni i ozbiljni hendikep u finalu protiv Srbije", naglasio je Skansi i secirao momčad Srbije:

"Srbija ima sjajnog centra Marjanovića koji je podcijenjen u Pistonsima. Ali koji će biti važan faktor. Ili će srpski centri poginuti za pobjedu ili neće. No, sasvim je sigurno da će Slovenci imati težak zadatak pod košem. Ako hoćemo govoriti pošteno, Slovenija na vanjskim pozicijama ima dva genijalca, Dončića i Dragića, a Srbija jednog, Bogdana Bogdanovića. Stoga ne možemo govoriti kako su u ovoj utakmici šanse 50-50".

[VIDEO] ČUDESNI DJEČAK SLOVENSKE KOŠARKE ZALUDIO EUROPU: Perez ga gleda poput Ronalda! ‘Već sad je na tragu Dražena i Kukoča’

'Srpska prednost je pod košem'

Znači, po ovom što ste rekli, po vama je favorit Slovenija?

"Treba pričekati malo. Treba vidjeti otvaranje utakmice. Teoretski, to bi mogao biti hendikep i za Srbiju. Ali opet, kao što sam rekao, srpska prednost je pod košem. Što se tiče Dončića, svi smo impresionirani njime. On već dvije godine igra u startnoj postavi Real Madrida koji je vrhunski klub. Znači, on nije na turniru zabljesnuo. Nego igra sjajno već dulje vrijeme. Najviše zadivljuje njegova zrelost. Posjeduje fenomenalnu zrelost. Ima tehniku, egzekuciju i osobnost. I sve je to materijalizirao do 18. godine", istaknuo je Skansi.

No, isto tako, srpska reprezentacija je impresionirala u situaciji u kojoj im nedostaje pola momčadi. Orlovi su na EuroBasket otputovali bez sjajnih igrača: Dangubića, Bjelice, Jokića, Milutinova, Jaramaza, Dobrića, Radanova, Davidovca, Simonovića, Raduljice i čudesnog Teodosića.

SRBIJO, ČUJEŠ LI OVO? Slovenci poslali opaku poruku orlovima! ‘Ne želim zvučati bahato, ali…’

'Orlovi' ne lete visoko

"Znate u čemu je tajna? Oni sami daju jednu vrlo skromnu izjavu, ne lete, ne ponese ih uspjeh, skromni su, imaju cilj i streme k njemu. Baš sam jučer čuo jednu. Kažu: 'Mi, burazeru, ginemo na terenu'. To je to. Naravno, u prvom redu je to zrelost u pristupu. Košarka je misaona igra, ali isto tako igra živaca. Oni su u stanju, već godinama, taktički sprovesti u djelo do tančina što izbornik želi. Oni se podrede željama i zamislima izbornika, a ne pokušavaju eksponirati sebe i svoje kvalitete. To je uvijek bila karakteristika srpskih igrača. Srbi su motivirani do kraja da mogu igrati bez onih najboljih, da mogu daleko bez svojih glavnih igrača. To je jedna od velikih kvaliteta. Srbija ima neizmjeran izvor stvaranja bekova. Ono što nama nedostaje su bekovi. To je ono što je nama najveća mana", zaključio je Skansi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo